onsdag 30 december 2009

Mellandagsinlägg

HV börjar med sex poäng efter juluppehållet även om det i båda matcherna satt hårt inne med uddamålssegrar. Men jag kan tycka HV förtjänar lite medflyt efter en rad matcher i höstas där de inte haft det rätta flytet i matcherna. Spelmässigt har det väl varit sådär, lite på tomgång.

En som inte går på tomgång är André Peterson i J-VM. Fyra mål nu på tre matcher och kanske den bästa spelaren i småkronorna hittills. Kul men även väntat efter vad man sett honom uträtta under hösten i HV. Med lite sömniga matcher som det är nu i elitserien är faktiskt de lite mer intensiva matcherna i J-VM att roligt break i hockeyvardagen. Intentitet, finess och tacklingar. Underbart!

Positivt är också att HV fått tillbaka Voutilainen, Ward och Ledin efter skada. Ledin är förövrigt tillbaka efter en match avstängning som han drog på sig efter matchen mot Luleå. Kul att Ledin visar lite känslor. Det är ändå det han gör bäst.

På det negativa kontot har HV fått Niinimaa skadad. Han klev av i början av matchen mot Djurågrden sist och beräknas vara borta en till tre veckor. Återstår att se om den prognosen stämmer. HVs skadeprognoser (åtminstone den de offentliggör) tenderar att vara väldigt i underkant. Men stämmer detta så är väl det ingen katastrof. Skulle det däremot handla om en långtidsskada börjar det se lite tunnsått ut på backsidan med två långtidsskador på Björk och Pelle G sen innan. Då antar jag att HV tvingas ge sig ut på marknaden efter en ersättare innan transferfönstret stänger.

Men innan vi målat fan på väggen är det match och det om exakt fyra timmar, mot Färjestad. Matcher mot Färjestad har den här säsongen inneburit förkrossande segrar. Får vi se det igen? Inte omöjligt tror jag. Glimtade lite på 'rekordmatchen' från Ullevi mellan Frölunda och FBK. Karlstadlaget såg minst sagt sega ut och det berodde inte enbart på den dåliga isen. Men ska det bli seger krävs det att HV återigen plockar fram lite vilja, gärna att fler i laget visar lite av den som Thörnberg och Laine visat de senaste matcherna.

måndag 14 december 2009

Fin avslutning på hösten

HV avslutade 'höstdelen' av elitserien med flaggan på topp. Efter en period på cirka tio matcher med mycket skador, säkert lite dålig motivation emellanåt bland vissa och säkert en och annan sliten spelare tog sig HV samman, som vanligt när man möter Färjestad, och stod för en riktigt bra insats. Hög forechecking, fart, mycket fysiskt spel. När HV spelar ut alla dessa kort samtidigt blir det ofta riktigt bra. Färjestad spräckte visserligen nollan mot HV efter cirka tio perioder men det är av ringa betydelse. 7-1 var visserligen i överkant för Karlstadlaget var med ända fram till 3-1 i slutet av andra. Anmärkningsvärt ändå att det gång på gång mot Färjestad, svenska mästarna kan rinna iväg så. 26-1(!) i målskillnad nu på tre seriematcher + en Nordic Trophy. Faktum är att om man räknar bort matcherna mot Färjestad skulle HV bara haft +18 i målskillnad vilket är i paritet med Djurgården. För att spinna vidare på detta och detta inlägg på Hvfantasten.com, så verkar det som det krävs bra motstånd, alternativt öppet spel (eller antagligen en kombination av båda) för att det ska gå vägen för HV. Hade man räknat bort såväl Färjestad som Linköping och Frölunda hade HV inte varit bättre än tvåa i tabellen och endast en poäng före ett lag som Brynäs exempelvis. Är glaset halvfullt eller halvtomt kan man fråga sig då? Halvfullt säger jag, åtminstone när det gäller HV såhär långt. Visserligen är det lite frusterande att se HV underprestera något grymt vissa matcher mot 'sämre' mer defensivt inriktade lag. Men samtidigt är det absolut viktigast att man har det högsta högstanivån och ha förmågan att plocka fram den när det som bäst behövs.

Lite mer statistiknörderi: Av en slump hittade jag en annan intressant tabell på hockeyligan.se:s statistikavdelning. Trenden med dåligt bortaresultat, som länge var HVs akilleshäl, lyckades man med matcherna i november och december att bryta. Faktum är att HV endast förlorat en bortamatch (LHC den 30e november) sen den 10e november.

Trots allt gjorde HV en liten uppryckning efter den lilla formsvacka man haft och avslutade hösten med två segrar. Dessa Segrar innebär också att HV får fira jul som serieledare en poäng framför ett LHC i hysterisk form. Kampen om seriesegern och säkerligen även SM-guldet lär stå mellan just HV och Linköping. Inga andra känns riktigt på allvar kunna hota dessa.

Till sist: Ledin i HV-klacken. Svårt att inte gilla Ledda när han bjuder på sånt här.

tisdag 8 december 2009

Lojheten fortsätter

Nej.. HV är inte i form. Känns tjatigt att skriva det men det var lojt, slarvigt och oinspirerat även denna match. Visserligen gör HV en hyfsad tredjeperiod spelmässigt och visar där lite vilja. På tok på många spelare saknade fart och var inte vän med pucken. Ikväll vill jag framför allt kritisera backarna där det såg på tok för lojt ut. Backparet Puistola och Petrasek gjorde nog sin sämsta match för säsongen och annars så stabila Grillfors hade inte många rätt om jag ska vara snäll. Almqvist imponerar dock.. Andra som gladde, om man ska försöka hitta lite ljusglimtar var förstakedjan med Davidsson och Thörnberg som verkar vara på gång. Med lite flyt hade det kommit ett par mål till från deras klubbor. Tedenby jobbar och snurrar men får tyvärr ofta, som ikväll, ut på tok för lite för all den briljanta teknik och snabba skridskoåkning*.

Nu väntar jag liksom vad HV verkar göra, på juluppehåll.

*) Ja, kraven på Tedenby är högre nu. Det räcker inte att vara ung och lovande.

Snart vila för nästan alla

Tack Bengt-Åke! Inga HV-spelare uttagna till Tre kronors trupp till landslagsturnerinen i ryssland. Bara en HV-spelare kommer finnas med denna turnering, Pasi Puistola för Finland.

Som vanligt vid den här tiden på året spekuleras det om att Davidsson ska sticka. Den här gången tror jag i och för sig det finns en hel del substans i det. Hans kontrakt med HV går ju ut i vår..

HV verkar få klara sig utan Torp ikväll mot Modo efter han drabbats av en rätt bisarr skada. Dålig timing att brännskada sig på kaffe när även Ward, Gustafsson och Björk finns på skadelistan bland backarna..