onsdag 27 januari 2010

Årets gladaste nyhet?

Som ni alla vet är det klart: Johan Mr.HV himself Davisson har skrivit på ett femårskontrakt för vår kära klubb. Mycket glädjande och lättande såklart. Undrar hur mycket mina spekulationer från igår om att Kentas sorti från Lugano påverkat beslutet i positiv riktning för oss HV-fans? Lär vi väl aldrig få veta. Hur som helst är det underbart att veta att Johan kommer vara med oss, om kroppen håller, ytterligare fem år.

24 miljoner på fem år är kontraktet värt enligt uppgift. Är han värd det? Mja. Hur mycket man än gillar Johan tycker jag ingen egentligen är värd så mycket pengar. Men det är klart. Är det någon spelare man unnar detta så är det just Davidsson. Ser man det från en ren marknadslogisk synvinkel är han nog definitivt värd det. Nu har jag ju inte gjort någon kalkyl och jag har heller inte någon möjlighet att se in i framtiden. Med Davidsson kvar i HV stärks varumärket jämfört med hur det blivit annars. Stärkt varumärke innebär pengar. Pengar som antagligen mer än väl täcker Johans 24 miljoner. och gör det eventuellt lättare att locka hit spelare. Troligen blir det åtminstone lättare att få herrar som Petrasek och kanske även Voutilainen att ta 'rätt' beslut gällande sin framtid när det dags att skriva kontrakt inför kommande säsonger..

Enda smolket i min glädjebägare idag är att jag antagligen missar morgondagens mycket intressanta match mellan HV och Foppa, förlåt Modo. Intressant att se hur Modo står sig mot bra motstånd samt se hur Ullström som visat mycket goda intentioner klarar av att spela som center andrakedjan. Jag antar nämligen att det är Ullström som ersätter Beech som andracenter när han nu blivit avstängd i två matcher av tombolanämnden.

tisdag 26 januari 2010

Börjar se bra ut

Var på plats igår och såg HV-Djurgården. En riktigt underhållande match som kunde slutat hur som helst så en poäng var nog rättvist. Hade Liv haft en riktigt bra dag hade det säkert blivit fler poäng. Hur som helst börjar man få en positivt känsla kring laget. Skadade spelare börjar komma tillbaks, förstakedjan med Davidsson i spetsen som haft det lite tufft ett bra tag börjar komma igång. Johan blev förövrigt helt välförtjänt utnämnd till HVs bästa spelare igår. Nu är det inte allt för många matcher kvar till OS-uppehållet som HV-spelarna, Liv undantaget, kan ägna åt träning och återhämtning. En inte allt för kvalificerad gissning är att HV gör ett upplägg med hård träning till en början för att sedan trappa ner för att kunna få en uppåtgående formkurva lagom till slutspurten av serien. Hur än upplägget blir tror jag gynnar HV, som ändå, trots den uppåtgående trenden, inte varit nära sin formtopp på ett bra tag nu.

Kenta fick sparken från Lugano. Inte så oväntat tydligen av klubben som tydligen gjort till en tradition att sparka tränare hellre för tidigt än för sent. Betyder det att det finns större möjlighet att spelare som Davidsson istället blir kvar i HV? Man kan ju alltid hoppas..

Djurgårdens klack förresten. Det har äntligen, efter lång tid av dvala blivit lite drag på läktarna på Djurgårdens hemmamatcher. Inte utan att man blev lite avis på den mäktiga sång klacken lyckades få igång flertal gånger under matchen. Jag minns hur det var när man besökte Globen på nittiotalet när Djurgården var ett ständigt topplag. Jag var inte avundsjuk på den sömniga stämning som var på läktarna då jämfört med det jättetryck som det oftast var Rosenlundshallen då. Globen inbjuder väl i och för sig inte till klacksång när det är halvfullt men jag tror inte det är hela sanningen. Framgången hade nog gjort stockholmspubliken lite mätt. Man kan lätt se parallellerna till dagens framgångsrika HV och den allt tystare publiken i Kinnarps arena. Jag hoppas verkligen inte det behöver krävas en rad säsonger i botten av elitserien, eller ännu värre, att man ramlar ur den, innan Kinnarpspubliken vaknar till.

torsdag 21 januari 2010

Toppmatch och små rinkar

Vi börjar med det som var dåligt ikväll. Först och främst inledningen. Jag satt och blev riktigt förbannad på HVs håglösa fumliga spel de första sju-åtta minuterna. När Linköping gjort 2-0 utan att förta sig tänkte jag att det här kommer bli säsongens första storförlust. Det andra som var dåligt var slutet. Jag känner igen tendenserna från tidigare matcher och påminner lite om ett annat lag och en annan sport hemmahörande på Merseyside; det verkar sprida sig en nervositet i laget i slutet och man, snarare än våga vinna, blir rädd för att förlora. Så klassiskt och så onödigt. Liverpool gjorde inte det igår kväll. Istället satte de in en jättepress i slutet vilket gjorde att de istället kunde dryga ut sin ledning till 2-0 via en straff. HV däremot har tappat minst en poäng två matcher i rad nu efter sent mål i baken båda tillfällena. Dags att börja släppa bromsen i slutet av matcherna och bara köra. Annars är man nog inte i serieledning så länge till.

Det bra var att HV däremellan gjorde en riktigt bra match. Speciellt med tanke på alla spelare som var borta. Speciellt backsidan där det saknades en lång rad spelare med Petrasek och Niinimaa i spetsen. Ändå spelar man sitt spel, snabbt och fysiskt. Även om det ändå kunde varit ännu mer tacklingar. Visst kan man tycka att Linköping får lite väl många klara lägen. Men jag tycker inte det gör så mycket och det går nog inte undvika. LHC spel verkar just hamna om att 'fiska' efter sådana klara lägen i anfallszon. Nu har jag inte sett LHC annat än mot HV så att säga att de bygger sitt spel på detta kanske är att dra lite för stora växlar på kvällens match. Men samtidigt tycker jag att just det faktum att det sett ut så mot just HV gör att de har en klar fördel i eventuell och mycket tänkbar SM-final. Spelet gör att HV hamnar i förarsätet. Får HV inte en så bedrövlig start som idag, inte har fem ordinarie backar borta och lite mer skärpa i power play så ser jag HV som klar favorit i sådan eventuell SM-final. Men detta bygger jag nästan enbart på vad jag sett dessa lag emellan. Det är ju möjligt att Linköping kan betydligt bättre än ikväll. För som helthet imponerar östgötarna inte på mig. Fantastiskt farliga framåt när de får ytor, javisst, men vad har de mer?

Liv börjar med en tavla på 2-0 målet men spelar sen upp sig rejält och agerar vägg i andra när Linköping skaffar sig en rad klara lägen. Laine. Kan man vara snabbare än så? Ruskigt att se. Ullström. När får han chansen som andracenter? Allra mest imponerad blir jag ändå av Almqvist. En ny Åkerman? Eller rent av en ny Lidström. Bra både offensivt och defensivt och spelar väldigt moget för att vara en kille på 19 år.

Sen vill jag uppmana hockeyligan att falla för Wikegård-drevet och införa små rinkar. Hur kul är det med dump and chase-hockey? Jag tycker redan det är för mycket 'enkel' hockey som det är. Jag vill se mer finess och tanke med spelet. Inte bara spela enkel, spela enkelt, spela enkelt-mantrat som det tjatas om så mycket senaste tiden. Jag vill se att det lönar sig att vara en smart, snabb och teknisk hockeyspelare. Med mindre rinkar gynnas de motsatta egenskaperna. Hellre att de ändrar det i NHL så världens absolut skickligaste och pucksäkraste spelare kommer ännu mer till sin rätt och kan visa upp sina konster ännu mer än idag.

torsdag 14 januari 2010

Åtta av trettionio matcher

Jag har tidigare varit inne på det, så även sportsnackaren och Jakob Meijer: HV missgynnas av domarna. Man behöver inte vara en hockeyexpert för att se HV vara det spelförande laget ändå 'vinna' utvisningsligan en typisk match. Hur typiskt är detta då?

Jag roade med med att gå igenom matchrapporterna i samtliga HVs elitseriematcher den här säsongen. Här kollade jag utvisningsstatistiken exklusive personliga straff och summerade de där HV haft lika eller färre numerära överläges-minuter som motståndarn. De där HV haft färre sådana minuter än motståndarna var lätträknade. Endast åtta av de 39 omgångar som hittills spelat har HV fått spela mer i numerärt överläge än sin motståndare. Nio gånger var det lika. Resterande 19 omgångarna var det alltså motståndarna som hade fler minuter i numerärt överläge. Så, ja. Det ÄR rätt typiskt scenario jag beskriver ovan.

Anmärkningsvärt nog verkar inte HV 'tjänat' så väldigt mycket på de matcher de ändå haft den fördelen. Snarare har de sämre poängsnitt än sammanlagt, kanske för att HV inte varit det spelförande laget en del av dessa matcher och då istället belönats med fler utvisningsminuter för att jämna ut det spelmässigt, vad vet jag?

HV vann förövrigt ikväll mot Skellefteå och var långa stunder HV som förde spelet i en ganska sömnig match där ändå HV spelade bra försvarsspel. Segern med 3-1 känns därför rättvis. Gissa vilket lag som fick flest utvisningar?

Till sist: Nu har jag gnällt en hel del på domaren ett par inlägg den senaste tiden. Min plan är nu att lägga det åt sidan tills åtminstone fram till slutspelet. Bättre att fokusera på positiva saker som att HV nu tagit poäng i 10 raka matcher samt att de drygade ut serieledningen och leder nu med sju poäng före Linköping.

tisdag 12 januari 2010

Två tredjedelar

Förra veckan passerades det magiska antalet matcher 36,67 (eller 36 matcher och två perioder). Dags alltså att kommentera lagens insats så här långt:

1.HV71 (mitt tips 1a)
En liten dipp i november och början av december med relativt många förluster. Efter det har HV börjat rulla igång igen. Även om det kanske inte glänser som i början av säsongen så tar de sina poäng. Faktum är att de bara förlorat en gång under ordinarie tid (två förluster alltså med den senaste suddenförlusten mot SSK) sen november.

2. Linköping (mitt tips 3a)
Har till skillnad från HV verkligen glänst under november december. Stjärnorna Mårtensson, Magnusson, Hvalac och Hlinka har vräkt in poäng. Linköping är verkligen en stark guldkandidat denna säsong. De har materialet och har också fått ihop det bra. Det klart allvarligaste, kanske det enda hotet, mot att guldet ska hamna i Jönköping igen.

3. Djurgården (mitt tips 5a)
Ett lag jag tippade skulle hamna rätt högt. Fast så högt som trea trodde jag ändå inte. Verkar vara inne i ett riktigt stim just nu. Men erfarenheten säger mig att lag som har sin formtopp nu gärna tappar den när det börjar dra ihop sig till slutspel. Jag tippar att de kommer dala ett par placeringar innan serien är slutspelad alltså. Fast man vet aldrig med hårt arbetande lag som Djurgården ändå är. Skulle formen hålla i sig och mot all förmodan HV eller LHC få en riktigt dipp så kan de ju faktiskt till och med klättra..

4. Färjestad (mitt tips 4a)
"Laget på väg ner?" var frågan efter första tredjedelen. Nu vet vi svaret. Laget har haft det riktigt tufft på slutet. Generationsväxlingen i laget verkar tagit hårdare än vad i varje fall jag hade trott. Har den senaste tredjedelen (19 senaste) tagit 23 poäng. Med den formen är de knappt ett lag för slutspel. Frågan är om vändningen kommer? Kanske Dick Axelsson intåg samt bytet Bartecco - Goren göra att trenden vänder. Hur som helst lär de ju tack vare alla poäng den första tredjedelen av serien säkerligen ta sig till slutspel. Väl där blir de ett lag ingen vill möta. För ingen kommer väl välja Färjestad om de hamnar placering 5-8?

5. Skellefteå (mitt tips 8a)
Ytterligare ett lag som spelade bra första tredjedelen för att sen tappa. Jag var grymt imponerad av laget efter första tredjedelen av serien. Nu spelar de mer på en nivå som jag hade förväntat mig. Plockar en del poäng men snittar snarare 1,2 än 2,1 poäng per match..

6. Luleå (mitt tips 7a)
Fortsätter att spela och plocka poäng som jag förväntat mig. För att citera mig själv om Luleå från sammanfattningen efter en tredjedel: "Laget lär hålla sig i mitten de resterande 39 omgångarna också" ..och lär nog göra så de sista 17 omgångarna också.

7. Brynäs (mitt tips 11a)
Det lag tillsammans med Djurgården som imponerat mest på mig den senaste tiden. Mycket talar nu för slutspel för laget efter en mycket fin vinter. Väl där lär de få möta HV eller LHC, beroende på vilken av de som kommer etta i tabellen. Det handlar alltså om ett lag som 'överpresterar' eller om man ska formulera det lite snällare, får ut det bästa av sitt material och det trots en del skadeproblem. Jag lyfter på hatten för Czarnecki.

8. Frölunda (mitt tips 2a)
Det verkar vara omöjligt för Frölunda att få ut var de borde kunna få ut av en så namnstark trupp som de har. Ett par skador. Visst. Men det är inte problemet. Något är grundläggande fel i laget, ja klubben. Det är en gåta vad. Hur som helst fungerar det inte. Klarar de sig till slutspel i år?

9. Modo (mitt tips 6a)
Hade ett litet lyft några omgångar när Foppa var med. Men när Foppa inte så oväntat nog blev skadad igen fungerar det inte. Grundproblemet är att stommen som kommit upp i åren och inte ligger på den nivå som de tidigare gjort plus en ingrediens som flera år varit svag i Modo: Målvaktsposten.

10. Timrå (mitt tips 9a)
Hade liksom Modo en liten formtopp, tror det var under någon gång i november/december. Denna fortopp kan, om det visar sig att lagen under inte börjar plocka allt för många poäng, räcka för att Timrå ska undvika kvalserien.

11. Södertälje (mitt tips 10a)
Ett lag med karaktär som verkligen försöker spela hockey. Både laget och Popovic som verkligen brinner för sitt tränarjobb, förtjänar bättre placering. Skulle gärna se laget ta en slutspelsplats. Men tyvärr tror jag kunnandet för det inte räcker till. Men spelet de presterar bör räcka för att hålla sig kvar i elitserien och det med råge.

12. Rögle (mitt tips 12a)
Jag skrev efter en tredjedel att Rögle "..Fick den positiva start som var nödvändigt för att de överhuvudtaget ska ha en chans att undvika kvalserien". Tyvärr verkar inte det räckt. Nu finns det inte mycket som talar för att det ska bli annat än kvalserien för Ängelholmslaget.

Hur mycket kommer det hända i denna tabellen fram till serien är slutspelad då? Mitt tips är tråkigt nog, inte speciellt mycket. Något lag som nu ligger på slutspelsplats kommer säkert få byta plats med något som ligger under, kanske. SSK och Rögle ser ut att ha kvalserieplatserna vigda för sig, även om det är långt ifrån klart. Kan Modo eller Timrå klättra sig ovanför slutspelsstrecket? Tveksamt om de inte får 'hjälp' av att något annat lag ovanför tappar formen helt. Seriesegern görs med all sannolikhet upp mellan HV och LHC. Min slant där går såklart på HV. Tjeckernas hysteriska poängform, som varit avgörande till LHCs fördel i så många matcher kan inte hålla i sig för evigt. Samtidigt har HV senaste tiden visat att man inte står och faller enbart med förstakedjans form.

torsdag 7 januari 2010

Domarn dömmer som han vill...

Jag har haft en liten policy gällande denna blogg sen ett tag tillbaks. Precis som HV71:s handlar den om att inte fokusera på domarens insats. Anledningen är att det bara känns som jag spyr ur mig massa gnäll som till slut blir rätt tjatigt att både för mig att skriva och ännu mer för andra att läsa. Men med tanke på det som hände i Scandinavium i slutet av matchen i tisdags och mellan Petrasek och Kuben i synnerhet känns det svårt kommentera det och då tvingas min in på ämnet domaren.

För det första: Jag tycker det elitseriedomarna är på tok för dåliga. "Det är omöjligt att hinna se allt som händer, alla är vi människor ect. ect." kanske några då säger. Men det är just det. Jag HAR sett domare som verkligen kan döma med betydligt högre kvalitét och det i ett högre tempo än elitserien, nämligen i NHL. Det ska väl då vara fasen om inte det skulle finnas några domare i Sverige som skulle kunna döma på den nivån också*.

Vad gör då svenska domarorganisationen något för att 1) bli bättre domare 2) kommunicerar hur och varför de bedömer olika situationer? Den nya strategin verkar vara att isolera sig och kommunicera så lite som möjligt. Det hela ger intrycket av att hela gänget (domarbasen, domarna och disciplinnämnden) verkar bestå av ett gång för inbördes beundran utan någon självkritik inom gruppen. Lite sektkänsla över det nästan om man väljer att spetsa till formuleringen.. Det kan ju faktiskt vara så att de jobbar aktivt med kvalitetshöjning ect. men då är det något de verkligen lyckats hemlighålla mycket väl.

Att sedan så många verkar ha ett ont öga till HV, något som jag också undvikit att kommentera, gör mig också extra irriterad. Man kan fråga sig vad det kan bero på, att det ofta spelförande, skridskostarkaste laget, som HV ofta är i matcherna , får i princip varje match fler utvisningsminuter än motståndarna som gärna åker 'vattenskidor' eller leker ryggsäck med HV-spelarna. En förklaring kan vara domarnas ego. De vill visa att de vågar döma mot 'Det stora starka HV'. I Thomas 'Kuben' Anderssons fall är jag nästan övertygad om att det är så. Sen, om man ändå ska vara lite kritiskt mot HV, så tror jag vissa spelares gnäll på domarna inte gynnar HV i längden. Tyvärr är det allt för ofta man ser taskigt kroppsspråk från HV-spelarna även efter de mest klockrena utvisningarna på de samma. Sånt lär ju inte öka domarnas benägenhet att blåsa mindre mot HV och mer mot motståndarna.

Vad gäller den uppmärksammade Petrasek/Kuben-situationen i slutet av matchen kan jag inte uttala mig om just den. Men som helhet tycker jag det är bedrövligt av domare Andersson att ta närmare 100 abuse-minuter på HV-spelare i slutet. Man måste som domare kunna ha en bättre dialog med spelarna än så. Jag kan inte tänka mig att detta abuse-rekord(?) skulle satts om herr Andersson valt att ha någon som helst dialog med spelarna.

Till något mindre förargande: HV vann ikväll en ganska underhållande match borta mot Luleå efter att Falk satt det avgörande målet 30 sekunder från slutet. HV spelade riktigt bra åtminstone de två första perioderna. Sen ska HV som så ofta den här säsongen och utan framgång försöka spela på resultatet i sista istället för att bara ösa på. Det var ytterst nära att kosta minst två poäng ikväll men HV har flyt just nu. Ja, flyt med allt utan domslut. 12-6 'vann' mann utvisningsstatistiken med ikväll. Som vanligt med andra ord.

*) Alla domare i elitserien är inte dåliga alltid såklart. Har även sett många exempel på bra domarinsatser. Men helhetsintrycket från de senaste åren är långt under godkänt.

tisdag 5 januari 2010

En match av betydelse

Äntligen en match där man kände att poängen verkligen verkade betyda något, även för HV. Frölunda var inte mycket sämre utan bjöd upp med intentivt, snabbt spel. Det helt klart bästa jag sett Frölunda prestera i år. 2-2 tycker jag speglar matchen ganska bra. Frölunda var visserligen strået vassare första halvan men när HV till slut fick upp farten var det de som skapade de farligaste chanserna. Skönt att få se en elitseriematch med lite nerv. Känns som det var länge sen sist..

Bäst på isen var Laine ihop med Liv. Sen tycker jag backarna ikväll stod för en riktigt solid insats rakt igen. Ward i synnerhet imponerade på mig. Avväger situationerna bra och skapar faktiskt en del uppspel med ett par bra djupledspass. Något man inte förväntar sig av honom. Men Laine alltså. Vilken fart! Vilken intensitet! Måste vara i sitt livs form. En som inte är i form är däremot Beech. Tyckte han glimtade till lite förra matchen men idag var han tillbaks på det sättet man tyvärr vant sig vid att se han denna säsong, utan tempo, håglöst och till synes lite nonchalant.

Hoppas matcherna fortsätter att vara lite mer i den här karaktären i fortsättningen. Slutspelet närmar sig (även om det ska in en lång OS-paus om en månad innan) och Linköping börjar återigen slicka HV i nacken.

Appropå nerv.. Inledde arbetsveckan med att gå upp klockan 3.00 igår natt för att se JVM-semin mellan Sverige och Usa. Trots mitt lite halvvakna tillstånd kände jag även en hel del nerv denna match, även om den inte i närheten var lika välspelad som kvällens. Åtminstone inte om man ser på försvarsspelet. Minst sagt darrigt och fullt av individuella misstag. Så vinner man verkligen inga, varesig JVM-guld eller några andra guld heller för den delen. HV-spelarna Peterson och Tedenby utmärkte sig inte med några grova missar. Tyvärr utmärkte de sig inte heller med något lysande spel heller. Tedenby försökte visserligen skapa lite ytan men kom aldrig riktigt till sin rätt denna match. Just nu påbörjar småkronorna bronsmatchen mot Schweiz som avslutning på JVM. Sådär hett.. Man vågar väl tippa en etta? 1,12 i odds på Unibet.

lördag 2 januari 2010

Sömnigt

HV verkar just nu vara inne i en rätt sömnig period spelmässigt. Sista matchen 09, kom man undan med tre poäng borta mot Färjestad tack vare en hel del flyt efter att ha spelat rätt lojt och till synes oinspirerat. Idag var det samma visa. Trots det ledde HV med 3-0 efter två perioder mot ett fruktansvärt uddlöst Brynäs. När sen Brynäs började spela hockey i tredje hängde HV som man kunde vänta sig inte med riktigt. När man dessutom tappar markering går det lätt som det gjorde idag: Brynäs kvitterar och är dessutom rätt nära att ta ledningen i slutet av perioden. HV kommer dock undan med två poäng efter att Thörnberg avgjort i förlängning.

På gott och ont plockar HV poäng trots att man inte spelar på topp. Jag väljer, som vanligt, att se det som något positivt, även om jag såklart svär en hel del framför tv:n många gånger när man ser det. Att det blir så vid den här delen av säsongen, i serieledning plus en del folk borta kanske är naturligt. Många av motståndarna börjar även känna att de har mer att spela för när det snart bara är en tredjedel kvar av grundserien. Förhoppningsvis kan 'genomklappningen' eller som jag ser det, det faktum att Brynäs började spela hockey och då ganska enkelt kunde spela 3-0 mot HV en period, fungera som en väckarklocka för HV. Det börjar bli dags att fler än Laine varvar upp lite nu!