tisdag 28 december 2010

HV-premiärer efter uppehåll

HV tog revansch ikväll efter en dålig insats mot Luleå för två dagar sen och de gjorde det ordentligt. 8-2, den största segern hittills den här säsongen. Nu var allt annat än en seger mot ett decimerat AIK hemma klart underkänt. Men HV genomför matchen på ett utmärkt sätt med fart, kreativitet och spelglädje. Mycket av kommentarerna på matchforumen under och efter har handlat om Bremberg som trots åtta mål från HVs sida och trots att han nu fick mycket speltid i förstakedjan och i powerplay. Nej, hans dagar i HV är nog räknade, tyvärr. Om man ändå ska hitta något att säga till hans försvar är det en kommentar till den roll han fick i powerplay. Där fick han stå á la Ledin eller Thörnberg (som saknades på grund av skada) framför mål. Kanske inte där hans styrkor kommer fram. 


Ikväll var det seger krävdes och det blev det med råge. HV har nu bara förlorat en match av tio under ordinarie tid. Den matchen var på ett sätt inte oväntat den förra, mot Luleå. Inte bara för att man mötte ett topplag på bortaplan. Utan kanske framför allt för att känslan är att HV de senaste åren alltid börjar med en plattmatch efter landslagsuppehåll. För att få vidimera detta gick jag tillbaks och kollade matcher från tidigare och faktum är att om man ser till denna och förra säsongen har HV bara vunnit en av de fem matcher som spelats efter uppehåll (2-1 hemma mot Luleå 26 december 2009). Lite anmärkningsvärt med tanke på att HV under denna period, i synnerhet förra säsongen, dominerat elitserien. Visserligen kan det ju 'slumpat' sig att HV haft dåliga matcher precis efter dessa uppehåll. Min teori är dock att HV tränar hårdare än andra lag i uppehållen och på sätt är mer nertränade i första matchen och då inte har de där sista procenten fysiskt. En helt ok anledning alltså eftersom antagligen tjänar på den hårda träningen i längden. Det kunde vi se inte minst efter Karjala cup-uppehållet i november. HV började efter det uppehållet med en förlust borta mot Skellefteå men har efter det endast förlorat två matcher, varav den ena är Luleå-matchen senast då. Hur det än ligger till med träningens effekt kontra resultat kan man konstatera att HV avslutat 2010 på ett bra sett. En match kvar nu (SSK borta på torsdag) och sedan gäller det att HV kan konservera formen in i det nya året. 

Thörnbergs skada oroar och kan eventuellt förta lite av glädjen efter segern. Brott i båtbenet (en ben i handleden) som kommentatorn på Canal Plus hävdade att det var betyder antagligen ett längre skadeuppehåll. Att det är den skadan är dock inte officiellt bekräftad än.



Men för att avsluta med något positivt: Satan vad bra Johan Björk har blivit. Kanske bästa defensiva back i HV just nu och inga misstag, avsluten mot motståndarna undantagna. 

torsdag 23 december 2010

Förbannat trött

Trist att behöva börja med att skriva om detta efter en kortare bloggpaus (som grundar sig i att jag haft fullt upp och inte tid eller ork att skriva). Det handlar såklart om idioterna, småglinen (som det ofta handlar om) eller packet om ni så vill, som åter igen förstör för idrottsverige som ikväll i Globen. Dessutom förstör de bilden av min vackra hemstad Stockholm, fullt av trevliga människor i övrigt. Händelser som de ikväll är tillräckliga för att önska att minst ett Stockholmslag snabbast kvickt åker ner i allsvenskan igen. Exakt ett blir nog bäst vid närmre eftertanke.. Frågan är när man idrottsverige i allmänhet och stockholmsklubbarna i synnerhet ska våga säga ifrån mot dessa drägg? Det enda vägen som jag ser det, förutom lagändringar etcetera á la England, är hårda straff för klubbarna för händelser som denna. I övrigt har jag ganska liberal syn på när det gäller firmakulturen. Vill de mötas på ett säkert ställe och slåss inom vissa gränser så ser jag inga större moraliska hinder för det (även om det såklart finns aspekter att diskutera i detta också). Men när det handlar om, som i Globen ikväll, när 'tredje man' drabbas blir, igen, blir man just förbannat trött. Nej, hårda straff för klubbarna, minst en match inför tomma läktare borde vara påföljden när sådant som ikväll händer. Samtidigt straffas ju klubbarna ändå. Det är nog många föräldrar som tänker en extra gång innan de tar med sina barn till Globen eller Hovet i fortsättningen..


En roligare nyhet är att HV tillsammans med allsvenska klubben Växjö Lakers ansöker om J20-VM 2014. Skulle säkerligen bli ett lyft för hockeyn i småland om så blev fallet. Finns det någon ny Davidsson i HV-leden i åldersgruppen 94-96:or som kan få äran att lyfta VM-bucklan tro?


I nästa inlägg hoppas jag det blir mer hockey och HV och mindre testostronstinna idioter som säger sig supporta AIK/Djurgården/valfri stockholmsklubb.

torsdag 9 december 2010

Självförtroende är allt

Toppmatch borta mot Färjestad och seger. Kanske inte HVs bästa match. HV hade dessutom lite flytt med ett slumpmål vid rätt tillfälle i matchen, precis efter att Färjestad 'äntligen' fått in sin kvittering och första mål. 


Men det roliga med HV spelat bländande bra den senaste tiden . Inte ens det faktum att de inte förlorat under ordinarie tid på åtta matcher. Nej, det roligare är att se med vilket självförtroende som så gott som samtliga spelare nu agerar med. Det är som att  det två helt olika lag, HV senaste veckorna jämfört med för bara en månad sen. Det är som att det som i början av säsongen var en nedåtgående spiral har nu istället uppåtgående sådan. Med självförtroendet blir HV betydligt lugnare i försvarsspelet vilket gör att man mer spelar sig ur situationer och får på så sätt bättre anfall. Larssons storspel sista tiden försämrar inte heller direkt lugnet. Dessutom gör självförtroendet att man har tålamodet. Eller rättare sagt, man känner att ett mål i baken i början av matchen inte är någon fara. Man vet att man har kapacitet att göra minst fyra mål på vilket motstånd man än möter. Tabellen efter Karjala talar sitt tydliga språk. HV är på det vinnande spåret igen (visserligen med en match mer spelad än toppkonkurrenterna):

1. HV71  23 +11
2. Skellefteå 19 +9
3. Färjestad 19 +5
4. Brynäs 18 +5
5. Frölunda 18 -3
6. Timrå 16 +1
7. Linköping 13 +4
8. Luleå 12 -5
9. Djurgården 11 -4
10 Södertälje 10 -11
11. Modo 9 -4
12. AIK 9 -8


Till sist: Visst kan man ha åsikter om domaren, för ofta är de inte bra. Framför allt är bedömningsnivån mellan och under matcher på tok för ojämn. Men jag tycker det blir allt för mycket 'slentriangnäll' på domaren efter HV-förluster. Men det är verkligen ingenting jämfört med hur det gnälls bland värmlänningar. Åtminstone inte efter kvällens match.

måndag 6 december 2010

HV-Frölunda, Frölunda-HV

Helgens dubbelmöte slutade med en straffförlust hemma och seger borta. För det första: Min frågetecken gällande om huruvida HV ett topplag denna säsong börjar räta ut sig till ett utropstecken. HV gör väl i och för sig inte någon av sina bättre matcher hittills i helgen men det kanske är just det som är imponerande. Med Laine, Voutilainen och Bremberg borta och en förstakedja som inte alls är tongivande kliver andra fram dessa matcher. I första matchen i Jönköping var det främst trejdekedjan med Petersson (äntligen!) som visade vägen. Två mål från hans klubba och en på straff (som inte räknas med eftersom det inte var game vinning). I andra matchen var det främst fjärdekedjan med Sundh, Lindström och Önerud som äntligen fick chansen igen som ledde HV till seger. Jag hoppas verkligen Önerud får fler chanser nu. Imponerade stort på mig.

Framtiden i längre perspektiv ser över huvudtaget ljus ut för HV. Det finns en generation yngre spelare med det berömda HV-hjärtat som redan börjar bli tongivande i laget. Jag tänker på Önerud, Petersson, Fasth, Jesper "Thörnior" Thörnberg, Torp, Fantenberg och Almqvist. Man kan ju även även eventuellt räkna in Ullström och Tedenby där. Inte för att jag tror att de kommer tillbaka från nordamerika i första taget. Men det handlar nästan om två kompletta femmor spelare från den egna juniorverksamheten som redan håller elitserieklass. Mycket bra jobbat med detta HV! Hoppas verkligen klubben fortsätter få fram juniorer på detta vis. Det i kombination fortsatt stora intresset för laget i Jönköping med närmast fullt varje match gör att man har all anledning att se positivt på framtiden.


Den lite närmre framtiden ser också rätt ljus ut, betydligt ljusare än för några veckor sen. Förutom nämnda är det en rad spelare som lyft sig. Jag tänker framför allt på Beech och Piros. Beech jobbar stenhårt och vinner massor tekningar, vilket är ett underskattat moment hockeyn. Piros har fått fart på skridskorna och briljerar med fin teknik (även om gårdagens match definitivt inte var hans bästa trots ett snyggt boxplay-mål). Just nu är HV fem poäng efter serieledarna Luleå, visserligen med en match mer spelad. Med risk att få äta upp det är min känsla allt mer att det är mellan HV och Färjestad kampen om seriesegern kommer att stå. Precis som jag och många andra siade om inför säsongen.  

torsdag 2 december 2010

4 skott, 4 mål.

Ytterligare än match med medflyt för HV. En matchs medflyt denna säsong är en ovanlighet. Två är unikt hittills? 


Jag missade medvetet denna match eftersom jag var rätt övertygad om att det skulle bli förlust. När jag kom hem i upptakten av tredje satte jag på radiosportens webbradio för att höra den stakande kommentatorn som verkade sitta i ett madrasserat rum (inget arenaljud alls i bakgrunden), meddela att HV ledde med 5-0 blev jag glatt överraskad. Att HV gjorde dessa fem mål på åtta skott är anmärkningsvärt. Än mer anmärkningsvärt är att de gjorde fyra av dessa mål på de fyra första skotten!


I måndags fick kommentatorerna närmast orgasm över Barcelonas spel i El Classico. Det efter att Barca på de första två målen väldigt tidigt i match och på så sätt i princip avgjort den där. Jag tycker de tar i på tok för mycket när de menade att Barca gjorde en av historiens bästa fotbollsinsatser i måndags, även om de såklart var bra, väldigt bra. Lika lite, eller kanske ännu mindre ska man dra för stora växlar på att HV nu lyckats plocka fem av sex poäng på två bortamatcher. Men spelet har inte helt övertygat även om HV nu har ett helt annat självförtroende och kyla än tidigare på säsongen.


Jag nöjer mig så. Har man dragit en parallell mellan Barcelona och HV räcker det.

onsdag 1 december 2010

39-6 i skott 1-2 i mål..

...var det efter två perioder i gårdagens match borta mot Djurgården som jag hade förmånen att se live. Den statistiken antyder att det var en märklig match, vilket det också var. Ett närmast konstant tryck från Djurgården i HVs zon de två första perioderna. Däremellan massa diskutabla situationer, hetsigt på läktaren, några kontringar från HV varav två som ledde till straff varav en ledde till mål som såklart Laine satte. Tredje perioden blev mer avslagen och lite slarvigare spelad. I sudden höjde sig HV som vanligt och fick snabbt ett powerplay som man utnyttjade effektivt.

När jag läser kommentarer bland HV-fans om matchen tycker jag det är många som underskattar HVs insats. Ok, skridskoåkningen och närkampsspelet var undermåligt men annars gör HV det hyfsat bra. Hade de sluppit åtta raka boxplay, dvs nästan halva tiden av de första två perioderna hade det nog sett mycket annorlunda ut. Det som var bra var det som tidigare inte fungerat, dvs spelet i egen zon. Där fungerade spelet bra och man höll ute Djurgården mot sarghörnorna större delen av tiden. Sen spelade sig HV med kyla och lugn ur de flesta situationer och när de väl var i anfallszon (vilket inte var ofta) blev det nästan alltid farligheter. 

MEN, självklart fanns det en matchvinnare åt HV. Daniel Larsson var rinkens stora gigant igår. Daniel har bara gått från klarhet till klarhet och har nu verkligen visat att HV har en målvakt man kan vinna guld med. I övrigt var det ganska jämndåligt. Lugnt och till synes rätt harmoniskt vilket ju är positivt på ett sätt. Men ibland kändes det som HV nästan tar det lite väl lugnt. Desperationen från SAIK- och LHC-matcherna hemma saknades.

Det stora samtalsämnet efter matchen har i övrigt varit domarnas insats med många utvisningar och bortdömda mål. Jag håller med om att det inte var någon vidare domarinsats. Men det stora gnället bland Djurgårdare om att de skulle missgynnas håller jag verkligen inte med om. Minst hälften av utvisningarna HV fick igår var på en sån nivå som allafall inte jag sett domare hålla tidigare denna säsong. Kanske det belyser det största problemet med domarna i elitserien: Den så otroligt ojämna nivån mellan matcher och i matcher för den delen.

Imorgon bortamatch mot Timrå. Efter gårdagens insats känns en förlust nära till hand. Jag tror tyvärr inte att HV höjer sig. Istället konstaterar de att spelet från igår ändå 'räckte' till två poäng. Varför ändra något då? Hoppas verkligen jag har fel.