måndag 14 december 2009

Fin avslutning på hösten

HV avslutade 'höstdelen' av elitserien med flaggan på topp. Efter en period på cirka tio matcher med mycket skador, säkert lite dålig motivation emellanåt bland vissa och säkert en och annan sliten spelare tog sig HV samman, som vanligt när man möter Färjestad, och stod för en riktigt bra insats. Hög forechecking, fart, mycket fysiskt spel. När HV spelar ut alla dessa kort samtidigt blir det ofta riktigt bra. Färjestad spräckte visserligen nollan mot HV efter cirka tio perioder men det är av ringa betydelse. 7-1 var visserligen i överkant för Karlstadlaget var med ända fram till 3-1 i slutet av andra. Anmärkningsvärt ändå att det gång på gång mot Färjestad, svenska mästarna kan rinna iväg så. 26-1(!) i målskillnad nu på tre seriematcher + en Nordic Trophy. Faktum är att om man räknar bort matcherna mot Färjestad skulle HV bara haft +18 i målskillnad vilket är i paritet med Djurgården. För att spinna vidare på detta och detta inlägg på Hvfantasten.com, så verkar det som det krävs bra motstånd, alternativt öppet spel (eller antagligen en kombination av båda) för att det ska gå vägen för HV. Hade man räknat bort såväl Färjestad som Linköping och Frölunda hade HV inte varit bättre än tvåa i tabellen och endast en poäng före ett lag som Brynäs exempelvis. Är glaset halvfullt eller halvtomt kan man fråga sig då? Halvfullt säger jag, åtminstone när det gäller HV såhär långt. Visserligen är det lite frusterande att se HV underprestera något grymt vissa matcher mot 'sämre' mer defensivt inriktade lag. Men samtidigt är det absolut viktigast att man har det högsta högstanivån och ha förmågan att plocka fram den när det som bäst behövs.

Lite mer statistiknörderi: Av en slump hittade jag en annan intressant tabell på hockeyligan.se:s statistikavdelning. Trenden med dåligt bortaresultat, som länge var HVs akilleshäl, lyckades man med matcherna i november och december att bryta. Faktum är att HV endast förlorat en bortamatch (LHC den 30e november) sen den 10e november.

Trots allt gjorde HV en liten uppryckning efter den lilla formsvacka man haft och avslutade hösten med två segrar. Dessa Segrar innebär också att HV får fira jul som serieledare en poäng framför ett LHC i hysterisk form. Kampen om seriesegern och säkerligen även SM-guldet lär stå mellan just HV och Linköping. Inga andra känns riktigt på allvar kunna hota dessa.

Till sist: Ledin i HV-klacken. Svårt att inte gilla Ledda när han bjuder på sånt här.

Inga kommentarer: