onsdag 26 december 2012

Omstart

Efter en tid av inaktivitet både här och på twitter var det hög tid att ge ett livstecken ifrån mig i form av ett blogginlägg så här på annandagens morgon. Tidpunkten är ganska passande också med tanke på att omstarten av elitserien bara är några timmar bort.

Sen sist har det förutom uppehåll för HVs del också spelats några matcher. Gemensamt för dessa är att vi fått se ett ganska ointresserat(?) eller åtminstone energilöst HV. Man lyckades visserligen med ganska stora besvär bärga två poäng vardera i matcherna mot bottenlagen AIK och Rögle. Men mot övriga har man sen den senaste väl spelade matchen hemma mot Skellefteå för en dryg månad sen, inte tagit en enda poäng.

Även om man kan "bortförklara" detta med att alla lag någon gång under säsongen hamnar i en svacka, är det svårt när man sett HVs formkurva de senaste säsongerna att inte bli orolig. Förra säsongen exempelvis var mönstret om inte samma så åtminstone snarlik. Efter att man hämtat sig från  chokbeskedet från Ryssland gällande Stefan Liv strax innan säsongsstart spelade man faktiskt fram till första uppehållet sin bästa hockey den säsongen. Efter första uppehållet hamnade man i en "svacka" man aldrig riktigt tog sig ur.

Men skillnader finns. Under förra säsongen hade man stora problem i egen zon. Är komm jag säkert få mothugg men jag tycker faktiskt att det ser betydligt bättre ut här i denna säsong, även under senaste tidens svacka. Wesslau i målet skapar en trygghet och positionsspelet är betydligt mer disciplinerat. Det är inte lätt att göra mål på HV i år (några bottennapp till matcher undantagna).

Det som däremot känns igen är ineffektiviteten framåt. Liksom förra säsongen gör man det ofta väldig svårt för sig med få som kommer med fart i anfallen för att ge puckhållaren alternativ. Sen, väl i anfallszon, tar man gärna bågar ut mot hörnen istället för att gå mot mål. Dessutom ser det ofta ut som man krånglar till sakers och ting för mycket. Istället för ett skott på mål eller lägga pucken i rundeln försöker man lägga ett svårt diagonalpass.

Som tur är krävs det inget hockeygeni för att lösa dessa problem. Energi och enkelhet är nyckelorden. Mer av dessa båda och mycket kommer lösa sig. Det hoppas jag få se redan ikväll mot Brynäs. Förutsättningarna finns där. Annandagshockey hemma mot svenska mästarna efter ett långt uppehåll. Dessutom borde man vara revanschsugen efter den senaste tidens skrala resultat och vilja visa hemmapubliken att man verkligen är så bra som man faktiskt var för så sent som för en månad sen. Kommer det däremot se lika illa ut som det gjort senaste tiden kommer åtminstone mina farhågor om en säsong med en avslutning som de senaste två säsongerna förstärkas.

Inga kommentarer: