onsdag 9 juli 2008

Laine och oro

Så var Teemu Laine officiellt klar för HV kommande säsong. Känslan är, utan att ha sett han i aktion att han är en mycket kompetent ersättare till någon av Ledin/Jämtin. Så kallad retstiska och stark skridskoåkare enligt uppgift. Poängsnitt på nästan en poäng per match i TPS imponerar också. I och med detta nyförvärv uttalar sig Stillman som att det är nog med värvningar även om han på lite typiskt Stillman-manér också säger "men vi får ser vad som händer i framtiden".

Nu till oron. Den gäller framför allt nästa säsong. Alltså inte kommande utan den 09/10. Just nu har vi nio spelare som har kontrakt som sträcker sig längre än kommande säsong. Kanske inte låter så farligt. Men om man i sammanhanget tar med att två av dessa är spelare med uttalade NHL-ambitioner, nämligen Stefan Liv och Martin Thörnberg. Finns det ett avtal med NHL tills dess, alltså till nästa sommar kan vi nog åtminstone räkna bort även Thörnberg till den säsongen. Är frånvaron av NHL-avtal och/eller KHLs höga löner anledningen till att samtliga nyförvärv endast har ettårskontrakt? Mycket talar för det. Skulle någon av dessa (Laine, Staal, Angell eller Hagos) göra en kanonsäsong lär de knappast bli kvar i HV.

Sen finns det ju även en liten risk att någon av spelarna i truppen med gällande kontrakt gör 'en Frögren' och sticker över Atlanten ändå*. Fast det bygger ju på att klubben i fråga i det här fallet HV sätter ett så pass 'lågt' pris på spelaren att han kan lösa ut sig från sitt kontrakt (eller vem det nu är som betalar det). Det står ju ändå klubben fritt att sätta vilket pris de vill på spelare med kontrakt. Så jag har ändå lite svårt att förstå resongemanget med nödvändigheten av ett NHL-avtal lika mycket som många (andra) förståsigpåare som exempelvis Jonas Gustavsson på Svenska Fans. Ska det finnas ett sådant avtal ska klubbarna ha ordentligt. Inte en fjantsumma som enligt förra avtalet med NHL.

Men varför vara negativ? Det är sommar, semester och HV har gjort klart med en på pappret riktigt bra spelare. Välkommen till HV Teemu!

*) Genom att betala den övergångssumma som kontraktsinnehavande klubb sätter

Inga kommentarer: