tisdag 5 april 2011

Sagan om HV säsongen 10/11 - Hur vänder vi på rätt köl igen?

Det var en bedrövelse att se HV spela sista delen av den här säsongen. Det kan nog de flesta hålla med om (även om det syntes en del intensitet och vilja i de två sista kvartsfinalerna). Frågan är hur djupa såren är i klubben efter det förnedring det innebar med historisk sorti redan i kvartsfinalen mot nykomlingarna AIK? Förhoppningsvis inte djupare än det man fått läsa och höra sig till ryktesvägen senaste månaderna, att sprickan främst legat mellan Janne Karlsson på ena sidan och en del av spelarna på andra. Den konflikten löstes i så fall i och med att Janne blev entledigad som tränare för en vecka sedan. För inte kan väl spelare som Puistola, Louma Hietanen, Bremberg, Ledin, Voutilainen, Piros, Fasth och Thörnberg alla kollektivt blivit två klasser sämre på några månader? Nej. Jag utgår att det exceptionellt dåliga spelet man visade upp var en följd av osämja i truppen.


Jag berörde det redan i slutet av förra delen i av denna trilogi; det absolut viktigaste för HV nu är att få ordning på två saker som verkar ha saknats under större delen av den här säsongen. Det handlar  om grupp-psykologi, såväl som hockey-filosofi. Lyckas man få hela truppen att tro på och spela efter en gemensam idé, då är mycket vunnet redan nu. För så bra trupp har HV att om bara alla drar åt samma håll så blir HV, som vanligt de senaste åren (även när detta inte stämt till hundra), mycket svårstoppade.   


Här i ligger den viktigaste och kanske svåraste uppgiften för den nya tränaren. Sen finns det andra detaljer av mer 'teknisk' karaktär som måste ändras jämfört med i år. Spelet framför mål är en sak. Här måste man bli tuffare. Både framför eget och framför motståndarnas mål. Punkt. Ett annat sorgebarn under säsongen har varit boxplay. Här måste man bli aggressivare och ligga tätare på puckhållaren. Punkt. Sen ser jag och nog en bra bit över 90% av alla HV-fans gärna en tränare med offensiv spelfilosofi, till skillnad från Janne.


Vem blir då den nya tränaren som av mig och många andra HV-supportrar får detta på sin kravlista? Den mest kvalificerade gissningen just nu är Ulf Dahlén. Spontant känns det, utan att vet allt för mycket om Ulf som tränare, som ett ganska ok val som mycket väl kan bli succé. Hur som helst, vilket namn det än blir hoppas jag det blir en tränare i Per Mårts stil. En tänkande tränare som dessutom lägger fokus på det mentala och gruppdynamiska. 


Sen har vi den del av pusslet som kanske mest diskuteras vid den här tiden på året, nämligen spelartruppen."Vid den här tiden på året" är i och för sig en sanning med modifikation. Vi HV-fans har vant oss vid att silly season snarare börjar i slutet av april efter tre raka finaler 08-10. Så här ser truppen ut just nu, om man räknar spelare som har kontrakt som gäller över nästa säsong:


Målvakter: Daniel Larsson, Andreas Andersson och Jonas Gunnarsson.


Backar: Juuso Hietanen (som det är ett litet frågetecken på), Mikko Louma, Adam Almqvist, Daniel Grillfors, Daniel Rahimi, Oscar Fantenberg och Jesper Williamsson.


Forwards: Johan Davidsson, Jukka Voutilainen, Kamil Piros, Fredrik Bremberg, Jesper Fasth, André Petesson, Per Ledin, Oscar Sundh, Johan Lindström, Jesper Thörnberg och Johan Linnander. 


Här har det hittills inte hänt så mycket när det gäller bekräftade övergångar eller förlängningar. Än mindre när det gäller nyförvärv. Här står HV noll stycken officiella i skrivandes stund. När det gäller förlängningar finns bara två namn: Grillfors som fölängde med två år och Oscar Sundh som förra veckan gjorde samma sak. På minussidan har vi Niclas Torp och Simon Önerud, båda klara för Timrå. 


Om vi börjar med målvakterna ser det bra ut och absolut ingen anledning att ändra något. Nästa säsong har vi en revanschsugen Daniel Larsson. En av Sveriges bästa andramålvakter Andreas Andersson och en mycket lovande Jonas Gunnarsson. Frågan är kanske snarare om någon av de två äldre herrarna ska lämna till förmån för Gunnarsson? Kanske något som i så fall görs längre in på säsongen då det visat sig mer hur bra Jonas håller och var de andra står..


Backsidan var den svagaste lagdelen under säsong och ser även nu ganska klen ut för ett lag som aspirerar på guld 2012. Här ser jag gärna att man förlänger med Puistola. Bättre tvåvägs-back lär man knappast hitta. Lite sämre form under säsongen, då hela HV underpresterade gör inte Pasi till en sämre back än många tyckte han var efter guldet 2010. Om han ändå sticker bör HV lägga mycket krut på att hitta en likvärdig ersättare. Gärna Petrasek om man får drömma. I övrigt saknas en riktigt defensivt skicklig back och stabil back. Om vi leker med tanken att Puistola förlänger och Douglas Murray* ansluter har HV nio kontrakterade backar vilket är lagom. Uppstår inga skador finns då möjlighet att låna ut exempelvis Jesper Williamsson som kanske är den som ligger närmast till att få begränat med speltid. Jag hoppas annars mycket på att såväl Almqvist som Fantenberg kan ta minst ett par steg i sin utveckling till nästa säsong. Då skulle backsidan plötsligt se riktigt bra ut.


Forwardsuppsättningen ser redan nu bra ut. Får man bara ut 80% av den potential som finns här är man ett topplag. Trots att herrar som Laine och Thörnberg inte finns med. Jag hoppas verkligen (och tror) förlängningen med Falk offentliggörs inom några dagar. Då har HV 12 kontrakterade forwards vilket är tillräckligt . Som jag ser det saknas då bara en spelare, ersättare till Beech som center i andrakedjan. I fallet tycker jag till skillnad från fallet med Puistola att man inte bör förlänga. Beech må vara en bra tekare och hyfad defensivt. Men tillräckligt bra för att leda en andrakedja i HV är han inte. På tok för långsam och alldeles för långt mellan formtopparna, tyvärr. För i sin bästa stunder är Beech ändå ruskigt bra. Hellre Falk i den positionen i så fall. Så kan det mycket väl bli också. Ersättaren till Beech lär med stor sannolikhet bli Fredrik Warg från Skellefteå. Ett ok val tycker jag med tanke på hur spelarmarknaden ser ut idag med konkurrensen från såväl alpligor, KHL och NHL. Skulle sedan, om man får drömma lite, Thörnberg den äldre, Martin alltså förlänga så ser det riktigt bra ut framåt. Om det nu inte blir så ser jag Jesper Fasth som den naturliga efterträdaren till Thörnberg. Laine däremot ser jag helst lämnar. Hur mycket man än kan älska honom när han är som bäst med speed och energi så verkar han knappast vara en människa som skapar den där känslan av att laget jobbar mot samma mål. Det är åtminstone den uppfattningen jag får av Teemu utan att veta allt om vad som pågått bakom kulisserna.  


Summa summarum: En ny offensivt tänkande tränare som får ihop ett lag som jobbar tillsammans kryddat med ett par namn till de som redan har kontrakt. Då kan det mycket väl bli revansch och guld om cirka ett år.
  
*) Bara som namnexempel  

Inga kommentarer: