onsdag 13 april 2011

Spelarflykt? ...och lite annnat

Ikväll tog Färjestad ett stort steg mot nytt SM-guld efter suddensegern borta mot Skellefteå (har aldrig varit med om ett kokande arena tystnat så abrupt som Skellefteå Kraft ikväll). Karlstadlaget har nu tre chanser varav två på hemmaplan att ta guld. Sen är den här, för oss HV-fans, ganska prövande säsongen över.


Knappt hann man smälta det historiska fiaskot mot Gnaget innan en ny period av motgång för HV börjar. Det börjar med att Torp lämnar för Timrå. Många ansåg att det kanske inte var hela världen även om ett s.k. hockeyhjärta nu gick till en konkurrent. Men snart börjar det se värre ut. I snabb takt är det nu klart att förutom torp även Önerud, Laine, Thörnberg, Puistola, Hietanen, Björk och Petersson lämnat HV. På plussidan har vi förlängt med Sundh och Grillfors som jag nämnde i förra inlägget och även nu med Andreas Falk. Kul och viktigt såklart. Ett nyförvärv har det också blivit, Mattias Karlsson från Timrå. Mattias gjorde ett par bra säsonger för några år sedan i Färjestad. Kan han komma upp till den nivån igen kommer han bli en tillgång för HV. Spelar han som gjort senaste säsongen i Timrå, vars fans inte varit nöjda med honom, lär han max en spelare för tredje backpar i HV. 


Men med så stort manfall räcker det såklart inte med ett nyförvärv. Bland annat saknas det som jag ser det just nu ett första backpar plus en eller ett par forwards för första/andrakedjan som ersättare för Laine och Thörnberg. En hel del namn har i vanlig ordning också förknippats med HV (dock inget seriöst Jagr-rykte hittills). Men hetaste namnen där har varit Per Ahlbrandt (gick till Linköping) och Gabriel Karlsson (gick till Leksand). Kvar finns Riku Hahl och Fredrik Warg som ännu inte kan avskrivas. Med tanke på hur spelarmarknaden ser ut nu tar jag båda alla dar i veckan. Det handlar visserligen om två centrar så båda kanske blir lite för mycket av den varan med tanke på att just centermaterial är, kanske det enda, som inte är en bristvara i truppen så här långt. Hellre då en riktig sniper eftersom vi förlorar två av våra bästa målskyttar i Laine och Thörnberg. Vem detta skulle kunna tänkas vara väljer jag att avstå från att spekulera nu. Men en sak är säker: Att kontraktslösa spelare som nämns i HV-sammanhang kommer knappast vara något ovanligt fram till mitten av juli. 


När det gäller backarna är det färre namn. Det jag och alla HV-fans hoppas väldigt mycket på är att Petrasek ska göra en majestätisk återkomst till HV. Men det känner jag på mig tyvärr kommer förbli en dröm. Louma skulle visserligen kunna vara en back för första backpar trots sin långsamhet. Faktiskt Almqvist också om han tar ett steg i utvecklingen inför nästa säsong. Även om det skulle bli så saknar HV två toppbackar, hur man än vrider och vänder på det.


Sen får vi inte glömma bort juniorerna. Juniorlaget gjorde återigen under Anders Olssons var det verkar, eminenta ledning en ny bragd säsong som ledde ända till slutspel i globen. Tyvärr hann jag inte med att se något av detta trots den närheten till Globen. Visserligen förlorade HV båda matcherna här uppe men jag hade gärna sett lite av det frejdiga, tuffa och anfallsinriktade spel som HVs J20 sägs spela. 


I detta lag kan vi kanske hitta några av de som kan fylla på bland vakanserna i a-truppen också. Bland de unga spelarna ser jag Fasth, Fantenberg och Thörnberg som givna i säsongs trupp. Men även det vore också kul att få se mer av Linnander, Williamsson och Netterberg. Kanske blir det någon av de som slår igenom nästa säsong?


När vi talar om juniorlaget och Anders Olsson kommer vi också in på tränarfrågan, där en del gärna sett Anders som a-lagstränare. Så lär det knappast bli även om han tillsammans med nästan samtliga tränare som tillhör allmänbildningen förekommit i diskussionerna. Vid tiden för mitt förra inlägg var Dahlén det hetaste namnet. I skrivande stund har i stället Södertäljes Popovic seglat upp som det kanske namnet. En engagerad tränare som vågar ställa krav på sina spelare och som faktiskt verkar vilja spela ett offensivt spel (även om Södertäljes svaga trupp inte tillät det speciellt mycket) tror jag skulle passa bra i HV. 


Bör vi HV-fans vara oroliga då? Både ja och nej. Att det efter ett fiaskoartat slutspel blir revnasch, succé serieseger och SM-guld är verkligen ingen självklarhet som kanske lätt kan få för sig som HV-supporter. Däremot blir den rensning av truppen, oavsett om den sker med initiativ från klubbens sida eller att spelarna helt enkelt ser bättre alternativ på andra ställen, lite mer lättsmält för oss som håller på HV. I och med att det också blir en ny tränare känns det som lite av ett nytt kapitel i HVs historia. Ett kapitel som även med SM-guld och med fler spelare kvar efter denna säsong tvunget måste komma förr eller senare. Bättre läge att börja genomföra en generationsväxling kan man knappast få! 


Även en ändring i spelstil blir mer lättsmält nu och är nog inte främmande för en majoritet av HV-spelarna. Jag hoppas man kan gå tillbaks till det man fick se av HV kring mitten av förra decenniumet då HV var det lag som spelade klart mest underhållande av samtliga elitserielag. Det var också här HV klättrade till den topp-position man idag och förhoppningsvis imorgon besitter inom svensk hockey.

Oj! Blev en hel del svammel, som sig kanske bör vid den här delen av hockeyåret. Återkommer med mer förr eller senare. Förhoppningsvis förr..

Inga kommentarer: