torsdag 19 maj 2011

HVs storhetstid över?

Inte frekvent med inlägg senaste tiden. Däremot har jag tänkt en hel del på HV och lite förbryllat följt utvecklingen kring HV-värvningarna inför nästa säsong, eller rättare sagt avsaknaden av dessa. Tedenby, Petrasek, Liv, Melin, Niinimaa, Laine och Thörnberg. Lägg även till Puistola som idag bekräftades klar för KHL-klubben Severstak Cherepovets. De 'stjärn'-spelarna har lämnat HV de sen SM-guldet. Tillkommit har visserligen Elitseriens poängkung Fredrik Bremberg, men han knappast den stjärna HV eller vi HV-fans hoppats på, hittills. Utöver 'Linkan' har spelare som Daniel Larsson, Kamil Piros och Juuso Hietanen (som lämnat i vår) tillkommit sen inför förra säsongen. Hittills inför nästa säsong har backarna Mats Trygg och Mattias Karlsson värvats. Dessutom lär centern Patric Carlsson ansluta så snart kontraktsschimen med Södertälje löst sig. Med så många landslagsmässiga spelare på minuskontot och egentligen bara mediokra elitserienspelare på plussidan är det klart att  HV-hjärtat drabbas av höjd slagfrekvens av oron. Men med tanke på vilka hål i HVs lönebudget dessa stjärnor måste gjort borde det finnas en rejäl slant att locka kvalitetsspelare till sig. Men så har det hittills i år inte alls blivit. Detta gör att man blir än mer orolig och lite förbryllad. 


Stillman har tidigare av tradition legat lågt och inte knappt läckt något fram tills spelaraffärer är klara. Under årets Silly Season har denna strategi ändrats till en mer öppen där Stillman går ut i media och berättar om vilka spelare som intresserar honom. Enligt det Stillman sagt i intervjuer + en del rykten kan en ganska lång lista med spelare som HV varit intresserade av som valt andra klubbar:


Pär Arlbrandt 
Riku Hahl
Gabriel Karlsson
Oscar Möller
Linus Klasen
Sist på listan hittar vi FBKs Dick Axelsson som nu med 99% säkerhet kan avfärdas. Denna lista innehåller alltså spelare är de spelare som 'vi' känner till HV varit intresserade av. Säkerligen har Stillman varit och rykt i fler spelare än så.   


Den stora frågan är ju då självklart varför HV, som prenumererat på topp-placeringar och finalspel (bortsett från i år) senaste åren inte hittills har kunnat locka till sig klassspelare när klubbar som Linköping, Djurgården, Skellefteå och till och med allsvenska Malmö kan det? Att konkurrensen från KHL gör det betydligt svårare för svenska klubbar att locka spelare har varit ett faktum ett par år nu och det är inte speciellt märkligt att spelare som Petrasek och Thörnberg inte längre spelar i HV. Men att HV förlorar dragkampen mot 'mindre' svenska klubbar är mer svårsmält.


Som jag ser det finns det egentligen två troliga förklaringar på detta. Den första och den tråkiga är: HV har åkt på en ordentligt ekonomisk smäll och har inte längre muskler att kunna göra de bästa värvningarna bland elitserielagen längre. Turbulensen och osämjan som varit kring förra tränaren Janne Karlsson som uppdagades under vårens slutspel tror jag spelar mindre roll än det ekonomiska. Men negativa historier kring HV som denna ökar knappast HVs chanser att locka till sig spelare. Även om vi numera har Ulf Dahlén som huvudtränare. 


När jag läst spekulationer om varför HV inte har lyckats med vissa av värvningarna ovan har förklaringen på HV-forum ibland varit att spelaren i fråga inte valt HV på grund av att man där riskerar hamna i en mer undanskymd roll än i en 'mindre' klubb. Det resonemanget köper inte jag. Snarare bör chansen att få spela med bättre med spelare samt ökade chanser att få visa upp sig långt fram i slutspelet öka spelarens chanser att stärka sin aktier på spelarmarknaden.


Den andra förklaringen är mer positiv. HV och Stillman har så pass bra koll på spelarmarknaden och vad som är rimligt pris för en viss spelare att man istället för att ge sig in i en budgivning som skenar iväg istället avvaktar och jobbar i det tysta med andra namn. Det skulle ju till och med kunna vara så att Stillman med sina uttalande om önskade spelare till viss del lägger ut dimridåer för konkurrenterna.


Den stora fråga är ändå om HVs storhetstid är över för den här gången? Ärligt talat har jag ingen magkänsla gällande detta vilket håll det lutar år. Kanske kommer frågetecknen rätas ut inom kort. HV har snart årsmöte och då lär vi få reda på svart på vitt hur det egentligen står till med HVs ekonomi. Inom den tiden kommer det förhoppningsvis klarna mer vad det gäller nyförvärv också då VM ju nu är slut och när KHL-lagens lagbyggen inför nästa säsong börjar bli klara. En sak är ändå säker: Kommer truppen se ut som den gör idag ser ett kraftigt försämrat HV jämfört med elitseriekonkurrenter kommande säsong. En trupp snarare för nedre halvan i tabellen snarare än en SM-guldkandiat. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken pinsam dålig svenska....