onsdag 4 maj 2011

Uffe är klar!

Så har HV presenterat sin nya tränare. Det blev som väntat Ulf Dahlén. Skönt att den frågan till slut är löst efter månader av spekulationer. Ända sen slutsignalen i kvartsfinal yra ljöd på Hovet har det varit det stora samtalsämnet, ja till och med tidigare än så. Som jag skrev i ett tidigare inlägg känns Ulf som ett bra val. Han har mycket hockeyerfarenhet efter sina år i Elitserien och i NHL både som spelare och ledare. Att han dessutom tidigare spelat i HV (97-99) och verkar vara en sympatisk och klok person är såklart ett plus. I övrigt känner jag inte så mycket om hur han är som tränare. Den uppfattning jag fått av honom är efter hans tid som huvudtränare i Frölunda. Där tyckte jag ändå han gjorde en del bra. Framför allt försökte han få laget att spela ett rakare spel mot mål i anfallsspelet. Resultatet med laget kan i backspegeln ses som ganska bra på ett favorittyngt Förlunda säsongerna 08/09 och 09/10. 3a första säsongen (utslagna i semi) och 7a andra (utslagna i kvarten). Det jag inte riktigt gillar är dump-and-chase tänket som Dahlen kritiserats för att praktisera. Just detta spelsätt känns huvudet-under-armen och något som möjligtvis kan vara en lösning i matcherna om allt annat i anfallsväg låst sig.


Men, som jag varit inne på tidigare är inte det viktiga de taktiska detaljerna. Den stora utmaningen för Uffe är istället att få ihop laget. Förutom ny tränare blir det rätt stor spelaromsättning i HV inför nästa säsong. Det gör det både svårare och enklare. Svårare eftersom han måste få ihop gruppen att jobba som ett lag på ett sätt mot ett gemensamt mål (ursäkta klyschigheten). Men det blir också enklare att implementera nya ideér i en grupp som också är ny och därför lite av ett blankt papper. Hur som helst kommer kraven vara höga. Hur höga beror lite på hur HV fyller de luckor efter de som lämnar klubben. Blir det fler värvningar av Mats Tryggs klass kommer det positiva för Dahlén att pressen på honom inte blir lika stor inför kommande säsong.


Här kommer vi osökt in på nästa ämne: Spelarvärvningar. Här fortsätter det som hittills med ganska mycket rykten och väldigt få positiva överraskningar. Det senaste som hänt är att HV gett sig in i en soppa där man skrivit kontrakt med SSKs redan kontrakterade spelare Patrik Carlsson. HV hävdar att SSKs kontrakt inte gäller längre då klubben åkt ner till allsvenskan. Detta reagerar såklart SSK på ganska krafigt. Utifrån det jag läst om detta förstår jag SSKs irritation. Varför ens skriva flerårskontrakt om de sen inte gäller om förutsättningarna för klubben ändras, vilket de ju rätt ofta gör. Det brukar i situationer som dessa. Alltså tror jag ändå vi kommer få se Patrik i HV-dressen till hösten, antagligen i rollen som fjärdecenter.


En enbart positiv nyhet är att HV gjort klart med fyra spelare som får så kallat utbildningskontakt. Dessa är Johan Tollander (forward), Pontus Netterberg (forward), Sebastian Strandberg (forward) och Viktor Näslund (back). Jag hoppas dessa snarast lånar ut till klubbar i lägre division för att få mer speltid och ökat ansvar. Jag hoppas även på lite 'gästinhopp' av spelarna i a-laget vid behov. Då finns det goda möjligheter för samtliga eller åtminstone någon av dessa utvecklas till fullfjädrade elitseriespelare.


Till sist: Varmt välkommen tillbaks till HV, Uffe!

Inga kommentarer: