torsdag 4 oktober 2012

En gammal tradition svår att bryta

HV börjat denna säsong strålande och har nu tagit 22 av 27 möjliga poäng. Ikväll var det plastlaget från södra småland känt för sina nyanserade fans som besegrades på bortaplan med 4-1. HV gjorde en knackig första period och där hade jag känslan att det skulle bli poängförlust ikväll. Men där var min känsla lyckligtvis fel ute. Man har en förmåga att mala på med sin tyngd, fart, inställning, teknik och på det viset vinna matcherna Sen när defensiven brister har vi säkerheten själv Gustaf Wesslau längst bak som tar i det närmaste allt.

Men det finns ändå saker att gnälla på. Det första är "slarvbacken". Det känns som den karaktären måste finnas med i HVs laguppställning, i någon skepnad. Det har varit regeln så länge jag kan minnas åtminstone. Denna karaktär tar spelbeslut, kastar puckar till motståndare och är allmänt seg efter såväl i ben som i tanke. Även om jag har sett värre exempel på detta svider det lite att behöva konstatera att denna slarvback just nu är Petrasek. Det svider extra med tanke på vilka krav som han har på sig själv och på övriga i laget. Jag hoppas verkligen Petrasek snarast går tillbaka till grunderna i sitt backspel. Det vill säga tänka på position, ta bort motståndare och SPELA ENKELT med puck. Den back som annars började uselt första matcherna av serien Mikko Louma har verkligen spelat upp sig och var ikväll riktigt stabil. Visst händer det att hans långa uppspel inte når rätt adress och ibland inte går ur zon. Men det är ändå en del av hans spelstil. Sköter han övriga spelet på det sätt han gjorde ikväll och även sist mot Frölunda har han helt klart en plats bland de sex i den tuffa konkurrensen. Övriga backar med Fantenberg i spetsen spelade riktigt bra ikväll för övrigt.

En annan negativ sak handlar om Davidsson-lians brist på offensiv. Det blir inte många sekunder i offensiv zon för den linan när de väl kommer i anfall. Detta känns som ett otroligt resursslöseri när denna kedja och framför allt Davidsson används som en brunkarline dvs som en traditionell fjärdekedja. Många har varit inne på det tidigare. Dags att byta omgivning för dessa spelare som inte alls ser ut att häkta i varandra. Varför inte prova Davidsson med Liket och Dyk till exempel?

Apropå Liket kan man inte undgå att nämna kvällens våldsamma tackling som fick honom ur spel. De senaste uppgifterna där säger eventuellt brutet revben. Jag tycker absolut inte det var den fulaste tacklingen jag sett. Men med tanke på vad konsekvenserna kan bli när man tacklar en spelare "open ice" som ju ofta då som i detta fall har hög fart och inte är beredd bör detta definitivt stävjas. Allt för många hockeykarriärer har tagit slut för tidigt just på grund av dessa. Sen handlar det också om konsekvensen. Det är många gånger när HV-spelare gjort liknande tilltag och ofta när det stått för betydligt mindre farliga tacklingar som det inneburit matchstraff för HV. Nu blev det inte ens en tvåa. Svårt att förstå hur domarna resonerar där. En klubba som råkar snudda överkroppen på en motståndare ses tydligen som allvarligare förseelse av någon anledning.

2 kommentarer:

sportsnackaren sa...

Håller med, tyckte det såg knackigt ut i torsdags redan men Lakers är betydligt sämre lag än vad LHC är så där kom HV undan lite. Man blir lätt gnällig vid förluster men det kunde varit värre.

Det som gör mig mest förbannad är att man gör pissmatcher när Jonas får chansen i mål. Eller "chansen" snarare då han blir lämnad till koner i egen zon som inte kan hockeyns ABC....

Intressant med "slarvback", inte sett Petrasek på det sättet än men du har en poäng. Pettan har varit ganska anonym känner jag överlag... Men ska kolla in det i fortsättningen.

I övrigt så är det otäckt att Modo går så bra. Bådar inte gott för kommentatorsfältet framöver....

Nidek sa...

Oj, varit dålig under veckan att ens surfa in på min egen blogg.. :( Hur som helst, håller med dig om det där med pissmatcher när Jonas stått. Verkligen dags för hela laget att revanschera sig nästa gång Jonas står.