söndag 10 februari 2013

Något är unket i HV71

För första gången på den dryga 20 år jag följt HV är jag genuint besviken på klubben. Detta beroende på turerna kring avstängningen av ett antal supportrar från att vistas i Kinnarps arena.

Bakgrunden är en längre tids konflikt mellan en (vad jag förstår löst sammansatt) falang i HV-klacken och Juhas vaktservice som har ansvaret för säkerheten i Kinnarps Arena under matcherna. Denna konflikt får nytt bränsle när en omyndig supporter (tillhörande nämnda falang) blev serverad öl inne på arenan. Supportern bestraffad för detta med avstängning (ett antal månader om jag minns rätt). Redan där tar höjer man på ögonbrynen. Det är väl ändå inte den omyndiga killen som gjort fel här. Vilken 17-årig kille skulle inte 'ta den chansen' om den uppstår. Det är väl snarare de ansvariga för alkoholserveringen som brutit i sin kontroll?

Det hela trappas upp med hånfulla och nedsättande tweets om HV71 som klubb, Juhas Vaktservice och framför allt mot dess ägare Janne Kunnari under senaste månaderna. Dessutom försöker ett antal supportrar visa banderoller i HV-klacken med kritiska budskap hur de blivit behandlade, banderoller som snabbt tas ner av publikvärdar och säkerhetspersonal. Hela denna historia når sitt klimax när ett antal personer stängs av från Kinnarps under längre tid, som längst 18 månader. Visst är det inte ok att håna människor offentligt på twitter ect. Men mig veterligen handlar det inte om allvarliga hot som de som togs upp i veckans uppdrag granskning om näthat. Att uttrycka sin åsikt om än på ett klumpigt sätt efter att känt sig orättvist behandlad i och med tidigare avstängning helt utan föregående dialog eller 'rättssäkerhet' som vad jag förstår inte varit fallet, kan ju aldrig vara grund för så långa avstängningar i min värld.

Än mer 'förbryllad' eller ska jag säga 'förbannad' blir man när HV släpper detta pressmeddelande. Där skriver man bl.a:
"Försök till en dialog har gjorts med dessa supportrar, dock utan framgång. Av någon outgrundlig anledning är det nästan uteslutande samma individer som har huvudrollen i dessa sammanhang. HV71 vill inte gå i vidare polemik på den här nivån." 

Det första, att man försök ha en dialog med dessa spelare är vad jag förstår, en ren lögn. Att man inte går vidare i polemik "på den här nivån" är verkligen ett konstigt ställningstagande. Vilken nivå pratar är det man pratar om här? Har man inte i och med detta pressmeddelande redan sjunkit till just 'den här nivån'? Den snälla tolkningen av det är att man inte tänkt igenom sin strategi i detta fall och helt enkelt inte förstår att det blir värre om man inte lägger alla kort på bordet. Eller kanske är det så att man just inte har något på fötterna och istället försöker 'ta en rövare' i ett försök att rädda sin heder?

Jag vill understryka att jag personligen inte har någon 'inside' info gällande denna historia. Det jag tycker och tänker byggs på det jag hört och framför allt läst på nätet. Många som uttalar sig om detta menar då att man inte kan eller har rätt att ta ställning i frågan. En märklig inställning eftersom det utesluter en från att ha åsikter i de flesta frågor. Nej, jag tycker min uppfattning är väl grundad genom det jag läst och hört från trovärdiga källor. Och så länge 'den andra sidan', i det här fallet HV71 inte presenterar något som helst som stärker deras tes kommer jag stå fast vid mitt ställningstagande.

Jag hoppas att fler börjar nysta och göra sin röst hörd i denna fråga. Så här illa kan inte HV fortsätta sköta liknande affärer i fortsättningen. HV må vara en stark klubb men att pissa på detta sätt på några av sina mest trogna supportrar har man inte råd med i långa loppet. Mer om detta finns att läsa i denna tråd på HVs forum samt på twitter (sök på #hv71). Till sist önskar jag att det var sista gången jag får anledning att skriva ett inlägg som detta om klubben i mitt hjärta.

EDIT: Vill även ge en känga åt North Bank som enligt många källor lovat att hjälpa till att upprätta en dialog mellan parterna i fråga. Något man helt verkar struntat i och istället ensidigt tagit klubbens parti i denna fråga.

1 kommentar:

Patrik sa...

kan inte snorungen låta bli att köpa öl så har han inget där och göra och idioterna som hotar och ställer till det kan fara åt helvete med