tisdag 26 februari 2013

Var har vi HV?

Ofta de senaste veckorna har jag gått och funderat på var HV egentligen står inför slutspelet. Den här säsongen påminner skrämmande mycket om tidigare säsonger där man haft en riktigt bra höst för att sedan ha ett lite tyngre period kring jul för att sedan spela upp sig något inför slutspelet. Hur mycket säger det om hur HV kommer prestera i stundande slutspelet? Antagligen rätt mycket. Men, det finns några skillnader..

För det första tycker jag, trots en del gnäll under säsongen som gått, HV verkligen blivit mer stabila bakåt. Det tack vare att tränarstaben under hösten och vintern gjort ett fantastiskt bra jobb med att få HVs positionsspel och med att minimera de stora misstagen, även om det är långt ifrån perfekt i alla matcher, som i kvällens match. 

Sen har vi dessutom två riktigt stabila målvakter. Något HV saknat senaste säsongerna. En ingrediens som såklart kommer vara direkt avgörande i ett slutspel. 

För det andra har skillnaden mellan lagen i elitseriens olika 'segment' placeringsmässigt blivit större än tidigare. Jag har svårt att se lag som Modo, Frölunda eller för den delen Linköping (några av dessa tror jag det handlar om för HV i kvarten) ska kunna ta fyra matcher mot HV. Nu menar jag inte att HV kommer leka hem en kvartsfinalserie mot något av dessa lag. I synnerhet Modo känns som allt annat än en drömmotståndare för HV i en kvartsfinalserie.

Om vi nu ändå utgår att allt går planenligt och man tar sig till semi så väntar antagligen svårare motstånd. Lite beroende på vilka man i så fall ställs mot lär det med stor sannolikhet bli tuffare. Där, om inte tidigare, får vi svar på hur bra HV egentligen är. Kan man hitta den höga högstanivå man visat upp bitvis under grundserien kan det gå vägen såväl i semi som i en final. Men då är det mycket som måste kugga i hjulet. Nycklar som jag ser det är anfallsspelet. Man måste bli lite effektivare på att utöka sitt spelövertag man så ofta har under långa perioder i matcherna. Sen klarar man sig säkerligen inte till en final med ett PP med runt 15 procents effektivitet. Att försvarsspelet fortsätter vara stabilt och att Wesslau visar upp sitt bästa spel lär också krävas.

Vad har kvällens match mot Brynäs att bidra med i denna analys? Ganska marginellt. Två pinnar och en ganska blek insats från HVs synvinkel. Man vill ju såklart att HV ska varva upp nu och spela på topp samtliga matcher från slutet. Men lite sämre spel i slutet av serien har vi sett många säsonger. Även de som slutat med SM-guld.

Inga kommentarer: