söndag 19 februari 2012

Kontraktläget inför nästa säsong

Sitter och roar mig med att få en överblick över hur HVs trupp just nu ser ut inför nästa säsong. Jag utgår ifrån att elitprospects.com sitter inne med rätt uppgifter + att expressen har rätt i att Elias Fält redan är klar för HV nästa säsong. Då har vi, just nu, följande trupp inför nästa säsong:

Målvakter
Jonas Gunnarsson

Kommentar: Gunnarsson som just nu är utlånad till Troja är enda målvakten i truppen som just nu har kontrakt med HV över nästa säsong. Larsson och Anderssons kontrakt går däremot ut i vår. Båda dessa har denna säsong visat att de är för bra för att vara andramålvakter men samtidigt har båda blandat strålande insatser med riktiga bottennapp. Här bör man ha is i magen och ser om någon av dem växer fram som matchvinnare i kommande slutspel. Ska jag ändå välja en, väljer jag just nu Andersson. Varit lojal andramålvakt som faktiskt är den i duon som haft högst lägstanivå. Värd en chans som uttalad förstamålvakt med Gunnarsson som andramålvakt. Om en eller båda av Andersson-Larsson också är intresserade av att förlänga med HV återstår att se. HV-bekantingen Ersberg som just nu spelar i Salavat Yulayev Ufa i KHL är annars ett intressant namn i mina ögon. Men kanske också ett långskott och jag är osäker på hur långt hans kontrakt med ryssarna sträcker sig.

Backar
Elias Fälth
David Petrasek
Oscar Fantenberg
Mikko Louma
Daniel Grillfors
Mattias Karlsson

Kommentar: Här ser det riktigt bra ut redan nu även om man både behöver bredda och spetsa. Louma och Petrasek blir knappast snabbare och därmed inte bättre. Här behövs en spetsback som gärna har offensiv spetskompetens. Adam Almqvist ser jag som förlorad även om jag gärna skulle se han en säsong till i HV. Vad gäller övriga vars kontrakt går ut handlar det om Welch, Rahimi och Trygg tror jag HV om de vill kan förlänga utan att behöva gräva allt för djupt i kassakistan. Jag ser gärna en förlängning av Rahimi som jag tycker utvecklat sitt spel ordentligt den här säsongen. Welch får gärna förlängt också, men lite beroende på vilka övriga icke EU-spelare vi kan värva (eller behålla Krog). Men på det stora hela ser det som sagt bra ut. Förläng med Rahimi, in med en riktig klassback samt börja skola in en eller två från ungdomsleden (Adam Falk och/eller Viktor Näslund kanske?) och vi har en riktigt högkvalitativ backuppsättning till nästa säsong.

Centrar
Johan Davidsson

Kommentar: På centersidan ligger den största utmaningen inför nästa säsong. Övriga centrar räknar jag Patric Carlsson, Jason Krog och Andreas Falk. Dessa tre har dock utgående kontrakt denna säsong. Här behövs alltså kontraktsfölängning/nyförvärv. Här skulle jag bli väldigt glad och lätta om man förlängde med Falk. Har haft en lite tyngre period just nu men visade så sent som i höstas hög elitserieklass och har dessutom varit med ett tag och föra HV-kulturen vidare som den ledartyp han är. Krog får också gärna förlängt i mina ögon, men kanske inte till vilket pris som helst. Börjar ändå bli till åren och lyfter nog en väldigt hög lön. Carlsson bör också förlängas med, han berömda målfrossa till trots. Spelet i övrigt har nämligen varit väldigt övertygande och blivit allt bättre ju längre säsongen gått. Stor potential. Blir det inte att Krog förlänger är en annan topp-center önskvärt. Drömmen vore någon som är 'lagom' bra och är i rätt ålder som på sikt kan bli ersättare till kapten Davidsson, eller ja, så nära man kan komma, han är oersättlig vilket alla kring HV är smärtsamt medvetna om. Men åtminstone någon som kanske tillsammans med Falk (om han nu förlänger) kan axla en del av Davidssons mantel när han väl lägger av. Det enda namn jag kommer på här är David Ullström.

Ytterforwards
Jesse Joensuu
Jesper Fasth
Jukka Voutilainen
Per Ledin
Johan Lindström
Tommy Kristiansen
Oscar Sundh
Jesper Thörnberg

Kommentar: Tvärt emot hur det  ser ut på centersidan står HV redan nu väl rustade när det gäller ytterforwards med hela fyra klara ytterforwardspar av hög elitserieklass. Här behövs egentligen inga nyförvärv. Sen ryktas det att Simon Önerud köpt lägenhet i Jönköping och beroende på om Timrå håller sig kvar i Elitserien eller inte (han lär ha klausul som gör att han kan lämna om de åker ur) så kan han också förstärka truppen efter en hyfsad säsong i Timrå.  Ska det breddas tycker jag hellre en eller några av herrarna Tholander, Netterberg, Strandberg och Dyk ska få chansen ordentligt till nästa säsong (Strandberg skulle även kunna prövas som center). Enda orosmolnet är att Joensuu fortsätter som nu och blir 'för bra' för HV med ett bra slutspel + ev VM för Finland. Då finns risk att HV inte kan stå emot anbud från Nordamerika eller KHL även om Jesse har kontrakt med HV änven nästa säsong. Lite samma risk gäller Fasth även om den risken är mindre 'tack vare' långtidsskadan han fortfarande dras med.  En lite 'bonus'-värvning som jag inte tror är helt omöjlig är att André Petersson återvänder. De chanserna minskade väl inte heller direkt efter det här mindre genomtänkta uttalandet av den samme.

Sammanfattning
HV står sig väl rustade inför nästa säsong. Förlänger man med Larsson/Andersson i mål samt kontrakterar en ytterligare back av hög elitserieklass så har man redan en trupp som är guldkandidat... om det inte vore för centersidan då. Här är prio ett Falk som jag ser det. Prio två att förlänga med Carlsson och Krog (alternativt Ullström eller någon i liknande kaliber).


2 kommentarer:

Riwi_frallan sa...

Satt inatt o skrev ett nästan lika långt svar som jag råkade klicka bort i telefonen innan det gick iväg :(

Kort sammanfattning: Spetsback??
Känns som att vi redan har mer spets nästa år än vi hade när vi gick in i årets säsong. Vill gärna ha Rahimi som står för lite tyngd som 7-8 back.
Williamsson i troja vet jag inte hur kontraktet ser ut med men borde kunna platsa i 3:e backpar

Nidek sa...

Funderade faktiskt på om önskemålet om "spetsback" var överdrivet. Men jag tror det kan behövas om man vill ligga i topp. Som sagt, Louma och Petrasek bli inte yngre. Willamsson glömde jag nämna. Vet iofs inte så mycket hur det går för han i Troja. Men helt klart ett alternativ till nästa säsong ja.