söndag 12 februari 2012

Tillbaka efter sjukdom

Efter att i nästan en veckas tid varit närmast totalt utslagen av vinterkräksjuka är jag nu tillbaka i gammal god(?) form. AlltidHV-mässigt var väl ändå sjukdomens timing ganska lämpligt. Landslagsuppehåll och inte mycket nytt kring HV..

Med lite perspektiv på en period med mycket ner och nu på slutet, lite upp för HVs del resultat- och spelmässigt kan man, skönt nog, fastslå att HV med all sannolikhet tar sig till slutspel även i år. De har nio poäng ner till Växjö under sträcket med tio matcher kvar. Även om det såklart kan ske i teorin med 30 poäng kvar att spela om är det inte troligt att man tappar det försprånget (dessutom ett gäng poäng mot andra lag ovanför Växjö) på de tio matcher som återstår. Vilken placering man tillslut hamnar på är mer osäkert. Att man skulle försvara förra årets serieseger är nästan lika otroligt som att man missar slutspel. Till toppen är det nu tio poäng där ett Luleå ligger som visserligen har en match mer spelad. Mer troligt är att man nog hamnar i där man är, i mitten. Med en hyfsat bra avslutning (fler vunna än förlorade) så gissar jag att man ändå grejar fjärdeplatsen. Vilket i så fall, om man ser det till förväntningarna hos mig inför säsongen (jag tippade HV sexa) och med tanke på hur spelet sett ut i november, december och början av januari, ändå får ses som inte så illa pinkat. Men ändå går det inte känna ett sting av besvikelse med tanke på hur det såg ut i oktober innan första landslagsuppehållet. Då låg HV överst i tabellen och gick fram som en pansarvagn över alla andra lag spelmässigt. Vad som sen hände är lite av en gåta. Men kortfattat tror jag handlar antagligen om detaljer som började slarvas med som blev till vanor och tillslut, när spelet inte stämt på länge och man började dala i tabellen kom tankarna när man började tvivla på sig själv.

Men, en vändpunkt kunde skönjas i tredje perioden borta mot Växjö för ett antal omgångar sen där HV faktiskt spelade ut och borde fått med sig tre poäng (det blev en poäng, som 'vanligt' mot Växjö). Sedan dess har det spelmässigt sett markant bättre ut i samtliga matcher jämfört med hur det var innan denna tredjeperiod. Man har dessutom inte förlorat i ordinarie tid sen dess. Något man verkligen ändå måste förbättra om man vill gå långt i ett slutspel är förmågan att dyrka upp täta försvar som ser det som prio ett att alltid ha minst tre spelare i 'det farliga' området runt eget mål när motståndarna anfaller. Prio två är i bästa fall att själva skapa något offensivt. Tråkigt, ja, men väldigt effektivt mot i synnerhet HV för tillfället. Här MÅSTE spelarna gå mer på motståndarnas kasse FÖRE pucken, Joensuu (förövrigt enda HV-spelare i Oddset Hockey Games) visade prov på det flera gånger i eftermiddagens landskamp mellan Sverige och Finland. Hoppas verkligen han tar med sig det han visade idag till HV. Har saknat just den dimensionen i hans spel tidigare. Sen behövs det ta betydligt fler kvalitativa avslut från blå (Kvalitativa avslut= att de ett, passerar motståndarna som täcker och två, träffar mål) . Det är min medicin mot lag som Växjö, Modo, AIK, Brynäs och framför allt Luleå. OBS! Nu menar jag inte att nämnda lag enbart spelar på detta sätt, men de behärskar den typen av hockey, förutom Luleå. De verkar inte behärska någon annan form av hockey denna säsong. 

Sen börjar trupp-snacket inför kommande säsong komma igång så smått. Jag har själv funderat lite över detta och återkommer förhoppningsvis inom kort om med mina tankar om det. Men det verkar som att HV redan gjort klart med nästa säsongs första nyförvärv Elias Fälth, från just nämnda Luleå. Känns som ett helt ok nyförvärv men heller ingen stjärna. Hur detta förvärv ska bedömas, när och om han nu blir officiellt klar, beror på hur lagbygget i sin helhet kommer se ut inför nästa säsong vilket jag som sagt får anledning att återkomma till.  

Inga kommentarer: