tisdag 31 januari 2012

Bit inte den hand som föder er

Nu är det lite mer än en timma kvar till att transferfönstret stänger. Vad det verkar så nöjde sig HV med den tunga förstärkningen Petrasek, även om det ryktas om ett lån av Tedenby. Men efter att ha sett kvällens sömnpiller mot Luleå undrar jag inte om en spelare som just Tedenby, som kan göra det oväntade är precis vad HV skulle behöva.

När man ska bedömma HVs insats ikväll bör man första och främst ha i åtanke hur det såg ut i matcherna runt jul. Jämfört med de var detta en väldigt mycket bättre insats av HV. Nästan prickfri defensiv, bra målvakt och bra passningsspel. Men man blev ändå frustrerad på fantasilösheten och förutsägbarheten i anfallsspelet. I bästa fall var det att man drev pucken in i Luleå-zonens sarghörn för att där försöka överlappa för att skapa ytor alternativt passa upp till en back/släpande forward. I värsta fall dumpade man bara pucken bakom mål och började jaga. Här måste man hitta mer dynamik och det enklaste sättet att göra det är att prova att driva på mål emellanåt och lägga in pucken i den ytan. Svårare än så behöver det inte vara! Men o andra sidan, rättar man till denna detalj och behåller resten av spelet från de senaste omgångarna så kan det snart börja se riktigt bra ut.

Motståndarna Luleå verkade bara vara intresserade av en sak: Hålla nollan och avgöra på straffar. Det mest frustrerande med matchen är det faktum att Luleå får med sig två poäng på det otroligt tråkiga, spelförstörande och underhållningsmässigt värdelösa spel man visade upp ikväll. Tyvärr är detta något inte bara Luleå sysslar med. Trenden går mot allt mindre chansrika matcher och målsnåla tillställningar. Jag börjar själv tröttna på att lägga ner min värdefulla tid och en del pengar på detta när det allt som ofta inte bjuds på mycket underhållning även om kvällens match var exceptionell i sin tråkighet.

Nog dags att man i hockeysverige på allvar börjar ta sig en funderare hur man ska få tillbaka underhållningsvärdet till själva spelet ishockeyn på svensk toppnivå. Det man lite räddas av är att tabellen är förbannat jämn i år som gör varje match intressant i det avseendet. Men som underhållning? Kredd då till lag som Färjestad, Skellefteå, Frölunda och i viss mån AIK och Djurgården som ändå försöker spela en positiv hockey, förutom HV då. Övriga klubbar bör verkligen fundera över vad de håller på med. "Bit inte den hand som föder er" är mitt budskap. Även från hockeyligan och förbundshåll bör man fundera på vad man kan göra. En första lätt åtgärd är att ta bort sudden eller åtminstone den obligatoriska bonuspoängen via straffar. Den gör att skillnaden mellan att gneta till sig oavgjort kontra att gå för att vinna blir mindre i långa loppet och på så vis gynnar den Luleåhockey, förlåt tråkhockey.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde Brynäs när det gäller icke spelförstörande lag.

Nidek sa...

De innefattas i de "Övriga klubbar.." jag skrev om som borde ta sig en funderare.