söndag 22 januari 2012

Vad är problemet?

Mitt förra inlägg skrevs i vredesmod och besvikelse efter ytterligare en förlust. Denna har följts upp av ytterligare en, visserligen på straffar, borta mot Växjö. Nu är HV hur som helst inblandad i streckstriden på allvar och trepoängarna MÅSTE börja komma tätare nu om det inte ska bli missat slutspel eller värre.

På forumen på både hv71.se och hvfantasten.com går debatterna heta (som alltid när det går sämre). Om vi börjar med att bena upp alla tankar och åsikter i de som handlar om VARFÖR vi hamnat i den kris vi nu är i för att sedan avhandla HUR vi tar oss ur den.

Många, anser att svackan beror på att vi helt enkelt har för dåliga spelare. Åtminstone jämfört med tidigare år och jämfört med mångas förväntningar. Jag tycker det är att göra det lite för enkelt för sig. Självklart påverkar tappen av spelare som Petrasek, Liv, Thörnberg, Melin, Tedenby, Laine med flera. tunga spelare som vi tappat senaste två säsongerna. Både mycket spetskompetens och "HV-hjärta" har förlorats. Men samtidigt tycker jag vi denna säsongen faktiskt har eller kanske man ska säga hade som det såg ut i höstas, en del på pluskontot. För det första har vi en "trejdekedja" med Falk, Ledin och Sundh som varit ruskigt bra. Såväl Ledin och Sundh har tagit ett rejält kliv i rätt riktning jämfört med förra säsongen då de mer såg ut som spelare för fjärdekedjan. Även Johan Lindström har lyft sig minst en klass. På backsidan har Rahimi, Grillen och Almqvist höjt sig. Samtidigt har vi haft problem med en förstakedja som inte levererat som tidigare, självklart. Det beror i mångt och mycket på tappet av spelare som Martin Thörnberg och David Petrasek. Sen spelar det in att Voutilainen och Davidsson verkar sett sina bästa år. Vi saknar dessutom en given och stabil förstamålvakt.

Detta till trots så tycker jag man gör det enkelt för sig om man endast ser tappet av spelare som förklaring till det ganska bedrövliga spel vi visat upp de senaste 20 omgångarna. Det främsta argumentet för att det inte enbart beror på det är perioden innan dessa omgångar. Då var HV serieledare och körde faktiskt över motståndarna i många matcher. Däremellan stod man för flera mäktiga vändningar i tredje perioden då man, som det verkade höjde en växel när det behövdes och gick ifatt och om målmässigt. De spelade så bra ett tag även jämfört med bländande spel tidigare säsonger att de närmast kändes oövervinnliga ett tag. Med det sagt menar jag inte att det bara är att trycka på en knapp och vi är tillbaka i det spelet. Men, denna trupp, exakt denna trupp har så sent som för några månader sedan kunnat spelat en sprudlade, fartfylld och fysiskt hockey.

Om vi fortsätter med "VARFÖR" kan man under varför detta spel så totalt lyst med sin frånvaro senaste tiden. Min teori, eller kanske gissning är det klassiska. Spelet går bra, man får för stora huvuden, man börjar slarva på fler och fler detaljer. Till slut är man i en sits där "lättjan" (kanske starkt ord) gjort att man spelar ett helt annat spel än man gjorde för bara några matcher sedan. I HVs fall handlar det om ett spel utan varesig fart eller fysik. Utan de två extremt viktiga ingredienserna blir det inte mycket kvar i dagens hockey. Åtminstone inte om man har ambitioner för att vara ett topplag i Sverige.

Det var min teori. Men det ju nästan aldrig är, så enkelt att det endast är en enkel förklaring på varför det sett ut som det gör. Min teori plus en lite sämre trupp än tidigare inverkar säkert men det finns säkerligen många andra faktorer. Hur är det med stämningen i truppen? Inte mycket läcker ut men visst har det varit dåligt med reportage från HVTV där man ser spelarna umgås och trivas med varandra? Livs bortgång. Kan säkerligen tagit riktigt hårt på vissa spelare och kan då säkerligen påverka prestation. Dolda skador ect ect..

Hur det än ligger till har vi ett läge nu där spelet inte stämmer. Viktigare än "VARFÖR?" är därför "HUR?" Hur tar vi oss ur detta?

Senaste matchen mot Växjö tyckte jag mig faktiskt i tredje perioden se tendens till det spel HV ska spela. Varför det just dök upp där och då kan jag inte svara på. Kanske nådde man den mentala botten, läget när man som lag slutar funderar och bara börjar köra. "Vad har jag att förlora?" är nog en bra fråga att ställa sig ibland. Även om det inte var någon bländande uppvisning då heller (mycket enmansanfall och mycket avslut från dåliga lägen) så var inställningen med aggresivt försvarsspel, fysiskt  (i synnheret från Joensuu) och fartfyllt spel. Hur som hoppas jag HV tar fasta på vad de gjorde bra senast och att man verkligen har självförtoendet och tålamodet att forsätta nöta på med det spelet. Framgångarna kommer säkerligen inte direkt. Men börjar man med att hitta ett bra grundspel igen och det verkligen sätter sig hos samtliga i laget så kan man börja fila på detaljer, som var avsluten tas från exempelvis, på så vi bygger man på ett redan bra spel till att bli ännu bättre.
 
I mitt förra inlägg ställde jag mig frågan om Dahlén är rätt man att vända HV-skutan när vi nästan på Italienskt kryssningsfartygs-manér gått på grund? Det är väl lite upp till bevis nu. Lyckas han få laget att konsekvent genom hela matcher och i alla matcher spela det spel man visade upp i sista perioden mot Växjö skulle han göra mig och säkert många andra extremt nöjd. En sak att leda ett lag med stjärnor som spelar med luft under vingarna. Vad som verkligen särskiljer agnarna från tränar-vetet är förmågan att vända negativa trender.

Till sist har vi det där med den lite sämre truppen. På frågan "HUR?" när det gäller det är svaret såklart ganska enkelt: Förstärk truppen. Här ryktas det i skrivandes stund om nyförvärv. Det är inga dåliga namn det handlar om heller. Först och främst verkar det mer eller mindre klart med Petrasek. Sen ryktas det också flitigt om en foward. Det handlar om Darren Heydar (Krogs radarkompis i AHL), de HV-bekanta Melin och Tedenby samt Mats Zuccarello. Den förstämnda tror jag vi kan glömma då vi redan har fyllt icke EU-kvoten. Personligen kittlar tanken på en förstakedja med Davidsson, Voutilainen och Zuccarello mig väldigt. Hur det än blir så känns de kommande dagarna och omgångarna extremt viktiga för HVs del. Men ska man tänka positivt så borde det ju inte bli mycket sämre än det har varit..

1 kommentar:

Anonym sa...

I min värld är det ganska enkelt. Anledningen till att det går dåligt nu är samma anledning som gjorde att vi åkte i fyra raka förra året.

Spelarna är inte beredda att slita och kriga som tidigare för att det inte finns några/tillräckligt många pådrivare som drar med sig hela truppen.

Det blir därför lamslaget och kan då och då när tagget finns där prestera, men det blir för sällan och för ojämnt. Det fungerar inte i hockey.