måndag 14 november 2011

Elitserien efter första tredjedelen

Just det där med "första tredjedelen" är en sanning med lite modifikation då alla lag nu spelat 20 eller 21 matcher (18,33 matcher är en tredjedel av 55). Men hur som helst. Här kommer min sammanfattning. Till skillnad från över  90% mina inlägg är fokuset här inte HV i synnerhet utan elitserien i allmänhet. Vi börjar nedifrån och går uppåt (i tabellen alltså):

12. Timrå (mitt tips 10a)
Även om jag inte hade höga tankar om årets upplaga av Timrå har de överraskat mig negativt. Det stora problemet som jag ser det är deras oförmåga att vinna matcher. Kanske kan låta självklart, men vad jag menar är att man långa stunder kan spela ett riktigt bra spel men lyckas allt som oftast inte knyta ihop säcken och hamnar i djupa dalar där man förlorar matcherna. Nu har jag inte sett så mycket av Timrå att jag är rätt man att avgöra vad detta beror på. Men, det vanliga för lag som beter sig på detta vis är att man saknar ett tryggt grundspel. Något man kan luta sig tillbaka på i de lite tyngre perioderna både i matcherna och svackor över flera matcher. Jag ställde mig i början av säsongen frågande till om tränaren Perra Jonsson var mannen för att hålla Timrå borta från kvalserien. Jag tror timglaset håller på att rinna ut för Perras del. Ser man ingen ljusning inom närmaste omgångarna lär nog Perra sitta mycket löst till. 

I måndags blev det också klart att dels HVs sparkade Fredrik Bremberg är klar för klubben och ungefär samtidigt offentliggjordes den enda spelare som faktiskt producerat i Timrå lämnar, nämligen Peter Vampola. Bremberg lär säkert göra mer nytta i Timrå än han gjorde i HV, men ersätter han Vampola? Stort frågetecken på det. Bättre hade varit Vampola + Linkan i förstakedja. Det hade gett Timråfansen lite mer hopp om vändning av den negativa trenden. 

11. Modo (mitt tips 9a)
Modo denna säsongen känns som Frölunda de senaste säsongerna (denna säsong borträknat) . Det handlar om ett namnkunnigt lag som ganska rejält underpresterar när det kommer till kritan. Skillnaden mot Frölunda är att det verkar finnas än mindre av klubbkänsla i truppen. Dessutom har Modo, även om det på pappret ser hyfsat ut, inte på långa vägar ett så namnkunnigt lag som Frölunda haft senaste åren. Liksom Timrå lever Modo farligt och tränarteamet med Ulf Samuelsson i spetsen har en fruktansvärt tuff utmaning framför sig. Samma fråga gäller honom som Perra: Är han rätt man för uppgiften? Av det jag sett hittills av Modo känns det tveksamt. Förutom problemet med att de inte verkar spela för varandra i den utsträckningen man önskar känns Modos spelidé lite stel och fantasilös. Det är åtminstone mitt intryck såhär långt.

10. Djurgården (mitt tips 7a)
En klar besvikelse i mina ögon. Jag skrev inför elitserien att man hade en trupp utan egentliga svagheter. Det hade jag ganska fel i. Backsidan har inte alls visat sig vara så stabil som den ser ut på pappret. Jag tänker i synnerhet på Klubertanz och Boumedienne som sätt riktigt skakiga ut. Wesslau i målet har hittills inte varit den fantom  han var bitvis för två säsonger sen. Sen, precis som med Timrå och Modo så kommer vi till det här med tränarfrågan. Det har de senaste dagarna börjat storma lite kring Hardy Nilsson. Jag kan inte annat än hålla med. Känns märkligt oengagerad och inte alls benägen att ändra de ganska stora problem Djurgården ändå har i sitt spel, i synnerhet försvarsspelet. Återstår att se om jag med flera har fel när det gäller Hardy. För sett till truppen har Djurgården definitivt kapacitet att ligga högre.

9. AIK (mitt tips 8a)
Ett lag som faktiskt motsvarat mina förväntningar hittills. Man har absolut inte den vassaste truppen i elitserien men har ett härligt driv i laget och ett riktigt bra grundspel som börjar med aggressivt försvar där man med alla medel (ja nästan alla åtminstone) ser till att hålla anfallande motståndare ute från det farliga område där målvaktsreturer kan hamna. Därmed inte sagt att förstekeepern endast har gnagets försvarsspel att tacka för alla hyllningar och 'säker' plats i tre kronor. Dessutom har man en hyfsad backup i form av Marcus Svensson som igår i derbyt gjorde en stormatch och höll nollan.

På minuskontot har AIK en väldigt tunn och omeriterad trupp som blivit än mer omeriterad sen Linus Videll försvann till KHL. Men AIK känns ändå som ett lag som slipper kvala. Jag skulle heller inte bli speciellt förvånad om det blir slutspel.

8. Färjestad (mitt tips 1a)
Den Stora Besvikelsen såhär långt såklart. Jag har svårt att sätta fingret på vad som varit problemet. Det jag sett av Färjestad är matcherna mot HV och där har man verkligen inte gjort bra ifrån sig. Men det säger egentligen inte så mycket då Färjestad faktiskt haft väldigt svårt för just HV de senaste åren. Det enda jag kan tycka mig se är att spelet ser ganska statiskt och fantasilöst ut. Ofta verkar man köra fast i mittzon och inte komma in i speciellt bra lägen i anfallszon. Små detaljer som noggrannare pass och lite bättre skridskoåkning skulle säkert kunna göra stor skillnad för ett så på pappret starkt lag som Färjestad. Sen tror jag att inga värmlänningar behöver vara sådär jätteoroliga. Färjestad brukar av tradition varva upp lagmaskinen med start lite innan jul. Färjestads tid lär komma med andra ord, även denna säsong.

7. Växjö (mitt tips 12a)
Även om jag tippade Växjö tolva är jag inte jätteförvånad över placeringen efter första tredjedelen. Nykomlingarnas entusiasm och kanske annorlunda träningsupplägg med strävan efter formtopp i början av säsongen (ren spekulation från min sida som jag inte kunnat bekräfta) brukar kunna börja riktigt bra för att sedan sjunka som en sten i tabellen. Även om man vann ikväll hemma mot Frölunda känns det som att man redan har börjat resan neråt i tabellen.

Men, något jag ändå är överraskad av är vilken otroligt kompetent förstafemma man lyckats knyta till sig. Heikinnen som fruktansvärt effektiv powerplay-back, Kallio som assistkung på äldre dar och Iggulden som poängkung, målskytt och straffspecialist. Håller dessa spelares hysteriska formtopp i sig alá HVs förstafemma i slutet på 00-talet så kan man mycket väl byta min tippade kvalserieplats mot en slutspelsplats. Sammanfattningsvis är Växjö tillsammans med Brynäs och HV det lag som överraskat mig på ett positivt sätt.

6.  Linköping (mitt tips 2a)
Ytterligare ett lag som är en liten besvikelse i mina ögon. Linköping har hittills sett ut som Linköping gjort sen finalsäsongen 07/08: Som ett lag strax under den absoluta toppen. Men när nyförvärv som Ahlbrandt och Åkerman inte höjer laget som jag trodde de skulle inför säsongen och med en målvakt i Norrena som verkar ha en dalande karriärskurva. Då blir det snarare en placering i mitten för Linköping.

5. Luleå (mitt tips 5a)
Det enda lag jag lyckats tippa rätt på såhär långt. Har egentligen inte så mycket att säga om Luleå. Har fortsatt ungefär på samma fina sätt man gjorde förra säsongen. Skulle nog behöva ett par riktigt starka namn för att riktigt lyfta mot toppen. Men Luleå är verkligen inte att räkna bort när det gäller framskjutna placeringar denna säsong när det gäller såväl grundserie som slutspel. Med en hyfsat skadefri trupp och om man hittar den där "zonen" kan man mycket väl hota i den absoluta toppen.

4. Brynäs (mitt tips 11a)
Här skäms jag en smula över hur otroligt fel jag haft i mitt tips. Brynäs är absolut det lag som imponerat mest på mig. Jag underskattade nog från början styrkan i att haft en låg spelaromsättning inför säsongen. När dessutom vissa spelare som  jag efterlyste (exempelvis Järnkrok och Silverberg) klivit fram och lett laget offensivt blir det bra. Plus detta har man under säsongen förstärkt med landslagsbacken Mattias Ekholm.

Men det jag främst är imponerad över är det spel Brynäs visar upp. Hög forechecking, högt skridsko- och pucktempo och snabba spelvändningar. Laget har på ett par säsonger gått från att varit ett elitseriens tråkigaste till att nu spela ett väldigt underhållande spel. All credd till tränarduon Tommy Jonsson och Jan Larsson som hittills fått ihop det på fenomenalt sätt.

3. Frölunda (mitt tips 4a)
Ett lag som nu ligger ungefär där jag tippade. Började säsongen otroligt starkt och snabbt höjdes målvakten  Andersen (som verkligen varit bra men kanske inte så bra) till skyarna. På senare tid har dock laget varit lite mänskligare. Men detta nygamla Frölunda med återförenad dragkedja (Kahnberg, Lundkvist och Tolsa) och allt är med all sannolikhet i toppen av tabellen för att stanna.

2. Skellefteå (mitt tips 3a)
Här känns det bra att att konstatera att min känsla kring Skellefteå inför säsongen visade sig vara rätt, till skillnad från många "experters". Visst, man tappade en hel del toppspelare inför säsongen. Men samtidigt fyllde man på och hade även utan dessa toppspelare en riktigt bra trupp. Laget har med tränare Anders Forsberg i spetsen fortsatt på den inslagna vinnarvägen från förra säsongen. Skellefteå är först och främst ett hårt arbetande lag som är extremt jobbiga och möta. Därmed inte sagt att de inte spelar en underhållande hockey. Den är väldigt underhållande om man är Skellefteå-fan. Mindre underhållande som motståndarsupporter. Är en given guldkandidat inför vårens slutspel.

1. HV71 (mitt tips 6a)
Förutom Brynäs är det mitt kära HV som överraskat mest på mig i positiv mening. Konstigt vore annars då laget placerar sig högst upp i tabellen, långt ifrån min tippade sjätteplats. Denna nya upplaga av HV under Ulf Dahlén spelar ett spel jag gillar skarpt att de spelar. Precis som i Brynäsfallet handlar det om hög forechecking, skridsko- pucktempo och snabba spelvändningar. Dessutom har HV till skillnad från Brynäs de ekonomiska möjligheterna att ha en så bred trupp att man trots att man haft skador på cirka fem-sju man större delen av första tredjedelen både haft den fysiska orken att hålla uppe ett sådant spel och dessutom kunnandet i laget utspritt på många spelare. När dessutom samtliga nyförvärv motsvarar eller överträffar förväntningar och att HV plötsligt har en tredjekedja som är den bästa offensiva enheten i hela serien, då spelar det ingen roll att man ger övriga lag 'handikapp' med tre raka förluster de tre första omgångarna.

Frågan är om formen håller sig? Det såg något mindre fantastiskt ut de sista matcherna innan uppehållet. Men denna upplaga av HV är som så många före ett lag fyllt med vinnarskallar, rutin och karaktär som vet vad som krävs för att vända dåliga trender. Frågan kanske snarare är: Kan något lag stoppa HV?

Inga kommentarer: