söndag 10 mars 2013

Så gick det årliga grundserietipset

Fullt upp med inläggskrivande så här i slutspelstider. Först ett par inlägg på HVbloggen om två av kvartsfinalerna och nu liten tillbaka blick över grundserien som avslutats i veckan. Vi kör från toppen till botten, ok?

1. Skellefteå (mitt tips 1)
Infriade mina förväntningar genom att vara det bästa laget genom grundserien. Detta medels en fantastisk offensiv med fart och riktig spetskompetens i anfallet som övriga lag i elitserien saknar. Den stora skillnaden mot övriga toppkonkurrenter som till sist hamnade tolv poäng efter var att Skellefteå aldrig hade någon riktig svacka under serien.

2. Färjestad (mitt tips 4)
Hur mycket det än bär mig emot måste jag erkänna att jag är djupt imponerad över Färjestads förmåga att alltid hamna högt i tabellen. Varken usla inledningar eller många skador på nyckelspelare verkar kunna ändra detta faktum. Bra scoutning och bra organisation när det gäller hjälptränare ect. tror jag är den stora skillnaden jämfört med många andra lag. Självklart hjälper också de ekonomiska muskler man skaffat efter många år där man gått långt i slutspel till..

3. Luleå (mitt tips 2)
Hamnade nästan där jag tippade att de skulle hamna. Det vill säga i toppen. Ett lag utan svaghet med ett otäckt stabilt grundspel att luta sig tillbaka på. Något eller några onödiga mindre bra insatser från att hamna ännu högre upp.

4. HV71(mitt tips 3)
Så här skrev jag inför grundserien: "HV kommer till en början fortsätta på den inslagna vägen från försäsongen och vara hysterisk bra fram till höstuppehållet. Inga nyheter där alltså. Sen kommer senhöst/julsvackan som återigen kostar laget seriesegern."  

Så långt ganska mitt i prick om jag får säga det själv. Sedan följde: "Grundserien avslutas hur som helst starkt och bygger upp skyhöga förväntningar bland de numera lite bortskämda och guldtörstande HV-fansen. "

Denna sista mening var kanske inte riktigt lika träffsäkert beskriver vad som hände i slutet av serien. Ska man vara snäll kan man säga att HV genom säsongsavslutning la över favoritskapet på andra lag (även om det inte var katastrof så var det långt ifrån nån guldskimmer över spelet). HV är det lag bland topplagen med mest och störst frågetecken kring sig inför slutspelet.

5. Linköping (mitt tips 7)
Ett lag som imponerat på mig. Tuffat på i mitten av tabellen utan att varken dominera och väldigt sälla göra några riktiga bottennapp. Verkar hittat ett vägvinnande spel och har en riktig leading line med Söderberg i spetsen som kan bli ett vinnande vapen även i slutspelet. När jag kollar på statistik kring laget blir jag förvånad att man inte hamnade högre i tabellen än man gjorde.

6. Frölunda (mitt tips 6)
Ett lag som började säsongen lite stormigt. Spelet imponerade inte så mycket som klubben och fans önskade. NHL-lockouten kom och man började på klassiskt Frölunda-manér tänka en vecka framåt i tiden när man fattar beslut. Spelare togs in och fler var nog på ingång innan 'verkligheten' någonstans ändå hann ikapp även den mest inbitne Glenn.

Men, det Frölunda jag sett efter att NHL-spelarna lämnat är ett lag som jobbar för varandra och faktiskt spelar ett underhållande och vägvinnande spel i stora delar. Ett Frölunda som ger hopp om ljus framtid för hela Göteborgarna.

7. Modo (mitt tips 12)
Här skäms jag. I mitt inlägg om Modo inför serien fick jag snabbt mothugg av en anonym vad jag tror var Modo-anhängare. Med all rätta visade det sig i slutänden. Modo är liksom Linköping ett lag som överraskat positivt på mig. Ett fartfyllt spel plus lite tillspetsning av truppen under säsongen (tänker i första hand på värvningen av Chaminsky samt lookout-spelaren Alexander Steens gästinhopp) gjorde att det aldrig var någon tvekan om att Modo är ett slutspelslag.

8. Brynäs (mitt tips 5)
Regerande mästarna såg länge och väl ut att hamna ungefär där jag tippade dem eller högre. Men en total och kollektiv kollaps under en period på 10-15 omgångar under sista tredjedelen av säsongen gjorde att Brynäs så när blev ordentligt indragen i en kamp om den sista slutspelsplatsen tillsammans med AIK och Växjö. Nu räddades man till sist av lite mindre katastofal avslutning samt att lagen under tappade lite poäng på slutet. Brynäs är ändå min största besvikelse i årets serie.

9. AIK (mitt tips 8)
AIK med lite 'flyt' på slutet kunna greja slutspelsplatsen. Men problemet med AIK var egentligen inte otur med resultat under de sista omgångarna. Det handlar om att man genomgående varit alldeles för svaga som helhet under serien. Trots att de bara hamnade en placering under vad jag tippat är de därför på grund av sitt svaga spel min näst största besvikelse i årets serie,

10. Växjö (mitt tips 9)
Laget som enligt de egna fansen är bäst i Småland trots att man hamnade sex placeringar under och 38(!) poäng bakom ett annat lag från småland. Nej, Växjös dåliga säsong räddades framför allt av att det fanns två gäng som var ännu sämre snarare än att man gjorde det bra. Men man har ändå som nykomlingar klarat den andra och enligt legenden jobbiga säsongen utan att hamna i kvalserien vilket förtjänar än fjäder i hatten.

11. Timrå (mitt tips 11)
Har presterat ganska exakt så som man kunder förvänta sig med den trupp man har och kanske framför allt startade serien med (Matt Murleys comeback lyfte lagets offensiv en aning). Dags för Timrå att om man klarar kontraktet återigen genom en osäker kvalserie att förstärka laget, i synnerhet i offensiven. Att man under serien slog rekordet över speltid utan mål framåt säger det mesta.

12. Rögle (mitt tips 10)
Med vissa få undantag i enstaka matcher där man faktiskt lyckats stå för hyfsade insatser har Rögle varit ett av de sämsta lagen som spelet i elitserien på mycket länge. Har svårt att tro att man verkligen håller sig kvar via kvalserien. Ser man till spelarmaterialet borde man haft kapacitet till såväl bättre placering som bättre spel. Men underpresterande 'stjärnspelare' som exempelvis Iggulden gjorde detta till väldigt tråkig säsong för Ängelholmarna som nog tyvärr kommer innebära allsvenskan igen.

För egen del är jag, förutom med bottennapp som med Modo och till viss del Brynäs, är mycket nöjd med hur jag tippat denna serie. Hela tre lag SAIK, Frölunda och Timrå satte jag på exakt rätt placering med det i fyra andra fall Luleå, HV, AIK och Växjös fall endast skiljde en placering. Undrar om det går att spela på placering per lag inför säsongen? Kanske värt att kolla upp. Kan i så fall finnas pengar för mig att hämta om exakt ett år fram i tiden..

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Sjukt glad att få stanna i Sveriges bästa klubb alla kategorier!"
-Jesper Williamsson

Jag har gått igenom Skellefteås laguppställning minst tio gånger nu, men jag hittar ingen Jesper Williamsson!

Nidek sa...

Hehe.. Det där får du fråga Jesper om.