måndag 12 november 2007

Sammanfattning av säsongen efter en knapp tredjedel

Här kommer min utlovade och kanske efterlängtade(?) genomgång av elitserien så här långt. Vi gör väl som vid genomgången inför säsongen och börjar med botten.

12. Södertälje (mitt tips: 12)
Södertälje ligger där jag trodde de skulle ligga, dvs sist. SSK har ändå till viss del imponerat på mig. Extremt tight försvar och en storspelande Enroth i målet. Faktum är att bara Djurgården släppt in mindre mål än SSK (tillsammans med Skellefteå). OCh nte blir väl försvaret sämre av att Rodrigo Lavis nu är klar för klubben? MEN, effektivitet. Den är det mycket dåligt ställt med i Södertälje. Bara 1,65 mål per match. Det håller inte. Inte ens med ett så bra försvar och målvakt som laget har.

11. Brynäs (mitt tips: 7)
Inte att jag, till skillnad från en del andra experter tippat Brynäs som ett topplag i år. Men bättre än elva borde de komma. En tung, tung period med sju raka förluster är förklaringen till att de ligger som de ligger. Sen Olof Östblom tagit vid i båset efter Boork har också Brynäs spelat riktigt hyfsat och har vunnit fyra av de fem senaste matcherna. Forsätter Brynäs på den inslagna vägen blir det slutspel och förlustsviten endast en parantes när säsongen ska summeras
i vår.

10. Luleå (mitt tips: 11)
Luleå är ett lag som ligger ungefär som jag tippade dom. Har spelat ungefär som förväntat. Är ofta med i matcherna, men syntomatiskt för bottenlag har de inte det rätta flytet eller kanske självförtroendet att knyta ihop säcken. Får hoppas för Luleås del att skadan på Janne Sandström inte är allvarlig för då får de det än tyngre. En spelare jag inte hade den minsta koll på innan säsongen började. Hittills har han varit en av elitseriens bästa enligt det jag läst och det lilla jag själv sett av Luleå.

9. Mora (mitt tips: 6)
Började säsongen riktigt svagt. Ser så här långt faktiskt svagare ut än vad jag trodde de skulle göra. Tänkta nyckelspelare som Hagos, Liket med flera har inte levererat på samma sätt som nyförvärv av någon anledning brukar göra när de flyttar till Mora. Börja bli lite tveksam om de verkligen kommer så högt som jag tippade dom även om laget de sista matcherna spelat upp sig.

8. Frölunda (mitt tips: 3)
Hmm.. Märkligt att man med den truppen där det kryllar av landslags- och NHL-rutin lyckas förlora 9 av de 17 första matcherna. Dessutom fyra raka förluster innan uppehållet! Rycker de upp sig? Mja. Väntade hela förra säsongen på att rycket skulle komma men det kom aldrig. Något måste göras och det snart om förlusterna fortsätter. Som jag 'fruktade' lite innan säsongen verkar det som Bäckman är fel man på fel plats. Lyft Bäckman så lyfter Frölunda.

7. Skellefteå (mitt tips: 9)
Inget snack. Skellefteå är bättre än väntat. I synnerhet är deras försvarsspel bättre än man förväntat. Dessutom har Hadelöv spelat över förväntan och har en mycket fin räddningsprocent på 92.6%. Att de skulle vara hyfsade frammåt var ingen överraskning med namn som Renberg, Koskenkorva, Söderberg och Goren. Kan mycket väl räcka ända till slutspel.

6. Djurgården (mitt tips: 10)
Djugården har precis som Skellefteå överraskat positivt. Det jag sett av deras spel har varit förvånande stabilt och även riktigt bra fart offensivt. Bakåt ser det också bättre ut än man anat på förhand. Daniel Larson har tydligen spelat mycket bra och dessutom har en riktigt bra förstärkning tillkommit i den stora backen Ossi Väänänen. Har dock tappat de senaste fem där de barat vunnit en. Väldigt beroende av att Linkan, Hörnqvist och kanske Ottonsson producerar. Känns som att laget står och faller med det. Åtminstone i offensiven. Undrar om de inte är på väg neråt i tabellen?

5. Linköping (mitt tips: 4)
Har börjat lite halvsvajigt. Blandat riktigt bra insatser, som exempelvis båda matcherna mot HV där jag tyckte Linköping var det bättre laget, med mindre lyckade som 1-9 förlusten mot Brynäs i början. Har potential att klättra, helt klart. Och om ryktet om att Mangus Johansson är på väg tillbaks till slätten visar sig vara sant ser de fruktansvärt starka ut. Lite väl starka om för min smak.

4. Färjestad (mitt tips: 5)
Ytterligare ett lag som inte presterat enligt förväntan. Att de ändå ligger högre än jag tippade dom beror på att många andra "topplag" också underpresterat. Melins avsked borde innebära en del förändring för laget när det gäller såväl träning, taktik och säkert även stämningen i laget. Frågan är om förändringen är till det positiva. Laget behöver nog några segrar i rad för att riktigt komma i balans och minska pressen både utifrån och innefrån klubben. För kraven är alltid höga på Färjestad. Fortsätter det att gå knackigt är det risk att det skapar en atmosfär som gör det än svårare för Karlstadlaget att vinna matcher.

3. Timrå (mitt tips: 8)
Här erkänner jag redan nu att jag hade fel (men endast här). Timrå ser riktigt starka ut och kommer troligen finnas med topp 4 säsongen ut. Importerna med finnkedjan (Hahl, Pärssinen, Pyörälä) i spetsen levererar. Försvaret som jag inte riktigt trodde på ser stabilt ut. Det blir helt enkelt en rolig säsong för Timrå-fansen i år.

2. Modo (mitt tips 2)
Modo har efter en lite halvtrög inledning nu kommit igång på allvar. Ser även här hur stabilt ut som helst. Modo ser för tillfället ut att vara det enda laget (kanske LHC också) som kan ta upp jakten på HV i toppen. Här har alla börjat leverera. Från ett allt bättre målvaktsspel av Krizan till Wernblom som gör det han blivit värvad för, dvs powerplaymål.

1. HV71 (mitt tips:1)
Här skulle jag självklart kunna skriva en mindre uppsats om vad som varit bra och faktiskt även vad som varit mindre bra. För visst finns det detaljer som kan bli bättre trots att laget leder ganska överlägset just nu. Jag nöjer mig dock med att konstatera att den stora anledningen till att HV leder är att det just inte finns en enda anledning. Det beror istället på att här ligger (nästan) alla pusselbitarna på plats. Proffsig organisation, bra tränare, ett bra grundspel, rutin, revanchlusta, snipers, kvicka forwards, boxplay-specialister, powerplay-backar, svin, lirare och faktiskt en Stefan Liv som bara blir bättre och bättre plus en massa annat. Den enda komponent jag saknar är en eller kanske två riktigt stabila defensiva backar, men det är det enda.

Man kan just nu urskilja tre skikt i elitserien. Ett bottenskikt med lagen SSK, Brynäs, Luleå och Mora. Ett mellanskikt med resterande lag minus ett. Här skiljer det endast fyra poäng mellan 2an och 8an. Sen har vi också ett topskikt med, ja just det, HV71.

Dags för kristallkulan igen! Vad gäller bottenskiktet tror jag det mycket väl kan vara så att dessa blir ifrån åkta av övriga. Dock tror jag att Brynäs kommer lämna detta inom en snar framtid. Mellanskiktet tror jag komma delas upp i två grupper de närmaste omgångarna. Lagen i den nedre gruppen kan mycket väl komma att bli inblandade i bottenstriden och den andra gruppen säkert kan om inte närma sig HV, åtminstone se till att avståndet inte fortsätter växa med nästan 1p per match som varit fallet de senaste omgångarna. Till bottengruppen (från mellanskiktet) sällar sig DIF och Skellefteå och till toppskiktet LHC, Modo och Timrå. Vad de övriga två d.v.s Färjestad och Frölunda hamnar är lite svårare att säga. Men de närmaste matcherna kommer säkerligen ge en fingervisning. Måste jag ändå gissa tror jag att de hänger på topplagen. Blir jämnt däruppe i år igen. Åtminstone efter HV. För HV ångar väl på i toppen antar jag. Men visst kan även "vi" få svackor. Men jag tror och hoppas att dessa inte blir allt för djupa. Blir förvånad om HV förlorar mer än två matcher i rad denna säsong.

Inga kommentarer: