lördag 21 juli 2007

Backarna och frågetecknena

Då kommer det utlovade inlägget om HVs backar, dvs Åkerman, Puistola, Gustafsson, Petrasek, Louma, Halvardsson, Ward, Grillfors och Torp. Vi kan ju ta dem en och en..


Åkerman. Ett av alla frågetecken i Hvs backlinje.

Åkerman: Slog igenom med dunder och brak förra året. Vann interna poängligan i HV och belönades med en plats i VM. Ovärdelig i powerplay med sitt spelsinne. Lite 'duttig' och positionssvag defensivt emellanåt. Frågetecken också när han kan debutera efter sin axelskada och när han gör det, om han då kan komma tillbaks till gångna säsongens form. Klart är dock att han troligen missar åtminstone första månaden av elitserien 07-08.

Puistola: På gränsen till finska landslaget. Offensivt lagd back som också han har bra spelsinne. Har även han mer att bevisa när det gäller defensiven kommande säsong.

Gustafsson: En av de största i HVs historia. Flest matcher i HV av alla genom tiderna. Bästa back i laget under senare halvan av nittiotalet och början av 2000. Allroundback. Börjar dock tappa i tempo. Dessutom skadebenägen.

Petrasek:
Även han en allroundback på gränsen till landslaget. Ledargestalt som förhoppningsvis visar vägen för övriga backar i offensiven och framför allt defensiven. Lite av varannanmatch-spelare, dvs han varvar riktiga topp-prestationer med riktiga bottennapp.

Louma: Landslagsmässig även han. Har inte så bra koll på han mer än det jag såg av honom i Linköping (främst mot HV) förra säsongen. Det lilla jag såg gillade jag dock. Kan nog bli en HVs viktigaste backar kommande säsong. Skadad under slutspelet föregående säsong men ska förhoppningsvis vara återställd tills säsongstart.

Halvardsson:
Grym sista säsongen innan han stack över till Nordamerika. Blir (förhoppningsvis) en viktig kugge som en av få defensiva backar i HV. Även här oroar skada. I det här fallet en otäck knäskada som inte vill ge sig.

Ward: Blev snabbt en av mina favoritspelare efter förra säsongen. Växte ju längre säsongen gick. Ovärdelig i slutspelet. Tur, tur att det sket sig med den österrikiska klubb han först skulle varit klar för och att det istället blev en säsong till i HV. Blir otroligt viktig med sin pondus i defensiven. Just de ja! Han är utvisad ibland också..

Grillfors:
Lite underskattad. Hyfsad såväl offensivt som defensivt. Kan han höja sig ett snäpp kan han på allvar slå sig in i Hvs trupp. Har likt Åkerman dragits med en axelskada under våren men har kommit längre i läkeprocessen.

Torp:
Vet jag inte mycket om. Ska vara en mycket talangfull back med rätt inställning. Kan han ta för sig på samma sätt som Hjalmarsson förra säsongen så kan det nog bli mycket speltid för Torp.

På pappret en mycket stark defensiv. Hela fem av nio har A-lagsmeriter från Finska eller svenska landslaget. Vilket annat elitserielag kan matcha det? Powerplaybackar finns det gott om. Vad sägs om Åkerman, Puistola respektive Louma, Petrasek som två powerplay-backpar? Helt ok är en grov underdrift. Men, tyvärr är inte allt hallondoftande rosa moln. Frågetecknen är många. Först alla sommarens skador. Speciellt Halvardssons skada oroar ordentligt. Länge sen jag hörde någon tillförlitlig rapport om denna. Hur är det med den defensiva kvaliteten? Såväl Puistola, Åkerman, Gustafsson och även ibland Petrasek sviktade rejält i det defensiva spelet. Och hur är det med Ward? Kan han fortsätta på den inslagna (ursäkta ordvalet) vägen och inte ta dumma utvisningar, vilket han faktiskt inte gjorde i slutet av förra säsongen, och spela det säkra spel han gjorde då? Håller de två mindre meriterade backarna (Grillfors och Torp) den klass som krävs för ett topplag? Om inte tidigare så allafall vid skador som det med största säkerhet kommer att bli måste de få bekänna färg. Kan dessa frågetecknen rätas ut och bli positiva utropstecken, då mina vänner ser inte bara HVs backlinje bra ut, utan hela laget ser närmast oslagbart ut.

Inga kommentarer: