tisdag 28 december 2010

HV-premiärer efter uppehåll

HV tog revansch ikväll efter en dålig insats mot Luleå för två dagar sen och de gjorde det ordentligt. 8-2, den största segern hittills den här säsongen. Nu var allt annat än en seger mot ett decimerat AIK hemma klart underkänt. Men HV genomför matchen på ett utmärkt sätt med fart, kreativitet och spelglädje. Mycket av kommentarerna på matchforumen under och efter har handlat om Bremberg som trots åtta mål från HVs sida och trots att han nu fick mycket speltid i förstakedjan och i powerplay. Nej, hans dagar i HV är nog räknade, tyvärr. Om man ändå ska hitta något att säga till hans försvar är det en kommentar till den roll han fick i powerplay. Där fick han stå á la Ledin eller Thörnberg (som saknades på grund av skada) framför mål. Kanske inte där hans styrkor kommer fram. 


Ikväll var det seger krävdes och det blev det med råge. HV har nu bara förlorat en match av tio under ordinarie tid. Den matchen var på ett sätt inte oväntat den förra, mot Luleå. Inte bara för att man mötte ett topplag på bortaplan. Utan kanske framför allt för att känslan är att HV de senaste åren alltid börjar med en plattmatch efter landslagsuppehåll. För att få vidimera detta gick jag tillbaks och kollade matcher från tidigare och faktum är att om man ser till denna och förra säsongen har HV bara vunnit en av de fem matcher som spelats efter uppehåll (2-1 hemma mot Luleå 26 december 2009). Lite anmärkningsvärt med tanke på att HV under denna period, i synnerhet förra säsongen, dominerat elitserien. Visserligen kan det ju 'slumpat' sig att HV haft dåliga matcher precis efter dessa uppehåll. Min teori är dock att HV tränar hårdare än andra lag i uppehållen och på sätt är mer nertränade i första matchen och då inte har de där sista procenten fysiskt. En helt ok anledning alltså eftersom antagligen tjänar på den hårda träningen i längden. Det kunde vi se inte minst efter Karjala cup-uppehållet i november. HV började efter det uppehållet med en förlust borta mot Skellefteå men har efter det endast förlorat två matcher, varav den ena är Luleå-matchen senast då. Hur det än ligger till med träningens effekt kontra resultat kan man konstatera att HV avslutat 2010 på ett bra sett. En match kvar nu (SSK borta på torsdag) och sedan gäller det att HV kan konservera formen in i det nya året. 

Thörnbergs skada oroar och kan eventuellt förta lite av glädjen efter segern. Brott i båtbenet (en ben i handleden) som kommentatorn på Canal Plus hävdade att det var betyder antagligen ett längre skadeuppehåll. Att det är den skadan är dock inte officiellt bekräftad än.Men för att avsluta med något positivt: Satan vad bra Johan Björk har blivit. Kanske bästa defensiva back i HV just nu och inga misstag, avsluten mot motståndarna undantagna. 

1 kommentar:

Z sa...

Gott nytt år Nidek... trevlig fortsättning