torsdag 9 augusti 2007

Silly League

Vilket lag vinner Silly Season? Det är frågan alla ställer sig. I den frågan inryms inte bara "Vem har värvat bäst?" utan också "Vem har tappat för laget minst betydelsefulla spelare?" och "Vem har ersatt sina förluster på bästa sätt?" Jag har naturligtvis svaret. Detta fick jag enkelt fram genom att för varje lag sätta nyförvärv mot förluster för varje lagdel, spelare för spelare. För att få en så rättvis bedömning som möjligt tog jag först bästa nyförvärv för aktuell lagdel mot bästa spelare som försvinner. Bedömningen skedde genom poäng mellan -2 och 2 som sedan summerades för varje lag där:
-2p = Nyförvärv betydligt sämre än spelare som försvinner
-1p = Nyförvärv märkbart sämre än spelare som försvinner
0p = Knappt någon skillnad
1p = Nyförvärv märkbart bättre än spelare som försvinner
2p = Nyförvärv betydligt bättre än spelare som försvinner

-För varje extra spelare man tagit in i en viss lagdel jämfört med antal spelare i samma lagdel man blivit av med blir det +1p.

-För varje extra spelare man förlorat i en viss lagdel jämfört med antal spelare i samma lagdel man blivit av med blir det -1p.

De som undantas, dvs inte räknas med är:
-Ute-spelare som försvinner som förra året spelade mindre 20 tävlingsmatcher eller mindre i laget de lämnar
-Nyförvärv från egna klubben (j20 vanligtvis)

Med matematisk precision får jag fram vilka lag som värvat bäst. Hur enkelt som helst. Men för säkerhets skull kan jag ta ett exempel: Bland HVs backar var det bara en som försvann, Hjalmarsson. Och det bästa backförvärv HV gjort är Louma. Alltså ställer jag dessa två mot varandra. Där tycker jag Louma är en bättre back (än så länge) och följdaktligen blir det 1 pluspoäng för HV när det gäller denna ''byte". En sak till: Om lagen får samma poäng värderas det lag som haft minst spelaromsättning eftersom det oftast, ja, alltid är en fördel. Och här har ni tabellen, uppifrån och ner med en lite motivering:

1. Södertälje 13p
-Vinner denna liga främst på att man breddat sin trupp kraftigt. Hela åtta fler(!) nyförvärv än förluster. Klokt av Södertälje. En lång elitserie kräver bredd, även för en nykomling. Dessutom ett par mycket intressanta värvningar på forwardsidan i HV-bördige Pär Arlbrandt som vann poängligan i allsvenskan förra säsongen) samt Petri Pakaslahti och Tomek Valtonen från finska ligan.

2. Frölunda 8p
-Otäckt bra värvningar och knappt några svidande förluster. Det gör att Frölunda nu, åtminstone på pappret, ser fruktansvärt starka ut. Bland förlusterna finns bara Sean Bergenheim som jag tänka mig skulle ta en plats före de i den trupp de har nu. Och bland nyförvärven vimlar det av spelare från NHL och elitseriestjärnor från konkurrenter. Namn på pluskontot som Justin Morrisson, Jonas Nordkvist, bröderna Holmqvist och Toni Söderholm inger respekt.

3. Skellefteå 7p
-Har förstärkt laget ordentligt, speciellt offensivt. Mikael Renberg ersätter Wernblom och Kimmo Koskenkorva och Ken McDonnel förstärker ordentligt på forwardsidan. Om Renberg förblir skadefri och de två sistnämnda ihop med den nya backen Jan Novak inte floppar, då luktar det slutspel för Saik.

4.HV 71 5p
-Ni kanske är förvånde att jag placerar HV så långt ner som fyra i denna lista. Men det är inte jag som gör det. Det är min beräkningsmodell och den tar ingen hänsyn till mitt hjärta. Hur som helst har HV haft en mycket bra Silly Season. En stor skillnad mot förra årets mardröm då hela fem spelare stack till Nordamerika. I år har istället spelaromsättningen varit liten. Bland nyförvärven finns ett gäng hemvändare med HV-hjärta som 'man vet vad man har'. Detta kryddat med en riktigt bra back i Louma och en karaktärsspelare i Ledin. De enda plumparna i Silly Season-protokollet är förlusterna Hjalmarsson och Ersberg.

5. Timrå 5p
-Laget har lite i skymundan gjort en riktigt fin Silly Season. Visst, de tappar landslagsmässige Fredrik Warg och Anton Strålman och visst ser backbesättningen något svagare ut än förra säsongen nu. Men forwardsidan ser riktigt riktigt bra ut med Slovakiska VM-spelare Petr Trenkat, finska VM-spelare Mika Pyörälä samt Fredrik Hynning som nyförvärv. Med lite mindre otur med skador än förra säsongen blir Timrå ett topplag kommande säsong.

6. Mora 2p
-Tung förlust skytteligavinnaren Brendl, såklart. Men i övrigt bra. Liten omsättning (4 nyförvärv och 3 förluster). Faktiskt minst av alla lag. Intressant förvärv av Johan "Liket" Lindström.

7. Brynäs -1p
Tunga förluster av målvakten Robert Kristan och en viss Nicklas Bäckström. Visst är Bäckstöm äckligt hypad av media men en tung förlust är han. Fast frågan är om inte Kristan kan visa sig vara en tyngre förlust för Brynäs. Båda dessas 'ersättningsspelare' (Markus Korhonen samt Pavel Brendl) når inte upp i samma klass, även om de är fina nyförvärv. I övrigt ser Brynäs ut som förra året, dvs ett mittenlag.

8. Färjestad -1p
-Inte alls i tradition med hur Färjestad brukar göra. Hittills gör de en direkt svag Silly Season. Tunga förluster av landslagsspelarna Daniel Henriksson och Janne Niskala som naturligtvis är svårersättliga. Minussiffrora hålls nere av Forwardvärvningarna. Dels det fina förvärvet av nygamla Rickard Wallin och 'breddvärvningar' i form av Fabian Brunnström och Eero Somervuori. För er som undrar: Fredrik Olausson och Andreas Johansson räknas inte med pga att de spelade för få matcher (under 20) med laget förra året.

9 Djurgården -3p
Flera dåliga Silly Season i rad nu av denna klubb med ekonomiska bekymmer. Har de 'råd' med ytterligare en? Tveksamt. Fernholm ersätts med David Printz och Umecivic med Anger. Men Lassila ersätts inte med annat än en junior. I övrigt inga märkvärdiga namn bland nyförvärven. Tungt ansvar på de två förstakedjorna.. Ännu tyngre än förra säsongen.

10. Linköping -3p
Här ser det tungt ut och det stavas BACKAR. Louma och Holmqvist är mycket svårersättliga. Och Mange Johanssons betydelse kan inte överskattas. Viktigare än vad Davidsson är för HV. Behöver jag säga mer? Men allt är inte mörker i LHC. Riktiga klassvärvningar i form av Weinhandl (såklart), Kim Staal och Ville Vahalahti. Men som sagt.. backarna. Tungt tungt..

11. Modo -5p
Svenska mästarna har, i likhet med Timrå fast tvärtom, i det tysta gjort en mycket dålig Silly Season. Tunga förluster av Kuusela, Döme och framför allt Morrison. Dessutom bantas truppen. Alla spelarförluster har inte ersatts inte helt enkelt. Som det ser ut nu blir det absolut INTE något försvarande av SM-guld våren 08.

12. Luleå -10p
Här finns det bara ett ord: Katastrof! Ekonomin tvingar Lule att dra ner lönekostnaderna ordentligt. Toppspelare i elitserien som Leinonen, Åkerström, Hynning, Renberg och Surovy ersätts med okända och oprövade kort. För vem har hört talas om Gusten Törnqvist, Robin Olsson eller Johan Ejdepalm? Det enda namnet jag känner igen från tidigare på nyförvärvsfronten är Tommi Miettienen. Han fick sparken från Brynäs säsong 05/06.


Mattias Weinhandl, ett av
de tyngsta nyförvärven
i årets Silly Season.

Så ser det ut när det gäller Silly Season. Svart på vitt. Man kan konstatera att backbristen verkar vara det som skapar huvudbry för många elitseriens sportchefer (kanske även för Stillman, men mer om det i senare inlägg). Blir nog väldig huggsexa (ihop med andra europeiska klubbar) om de få toppbackar som finns eller kommer finnas på marknaden. Men nu börjar jag bli rejält trött och måste sluta skriva. Till sist dock: Silly Season är långt ifrån slut. Mycket kan hända med ovanstående tabell. Kanske får jag anledning att återkomma med en uppdaterad version.. En sak till! [Uppdaterat] Här är hela listan.[/Uppdaterat] Spelare för spelare för den riktigt intresserade.

Inga kommentarer: