fredag 17 september 2010

Så slutar toppstriden i Elitserien 10/11

Så är det äntligen dags för den sista delen av min genomgång. Jag skäms liter över att detta publiceras så sent att redan tio av tolv lag hunnit avverka första omgången. Till mitt försvar kan jag meddela att detta författades redan i tisdags kväll.

4. Linköping
Man har under flera år talat om "De fyra stora" svensk hockey och syftat på HV, Färjestad, Linköping och Frölunda. Under den senaste säsongen har många, med all rätt, börjat ifrågasätta den bilden. Frölunda har 'underpresterat' i flera år. Men även Linköping tror många är på nedgång efter sju säsonger där man hamnat som sämst fyra. Jag kan hålla med om att Linköping i allmänhet, deras forwardsbesättning i synnerhet inte ser lika stark ut som de senaste säsongerna. Men laget har något som brukar innebära höga positioner: Kontiunitet, åtminstone i spelarmaterialet. 'Musse' Håkansson finns kvar, Zackrisson finns kvar Norrena finns kvar, Phil finns kvar och framför allt kommer tjeckerna i Oktober. För visst är det svårt att hävda annat än att mycket av Linköpings offensiv är väldigt beroende av supertjeckerna Hlinka och Hlavac.

Många ser det som något negativt att dessa ansluter först i mitten av oktober, i synnerhet nu när inte Mårtensson längre finns med. Jag tror det snarare är positivt. Det är utmärkt tillfälle för övriga forward att visa upp sig, tvingas ta ansvar i offensiven då de inte kan gömma sig bakom tjeckerna. Det kan bidra till att när de ansluter, kommer finnas spelare i laget som är vana vid att ta ansvar i det offensiva. Att man förutom tidigare nämnda spelare även har toppbackar som Magnus Johansson och Niclas Hävelid i truppen tror jag är tillräckligt för att göra LHC till en topp fyra-klubb, även denna säsong.

3. Djurgården
Serietvå och 'bara' några förlorade sudden från SM-guld förra säsongen. Kan det verkligen gå lika bra i år? Mja, nästan. Skillnaden är att laget som kommer hamna ovanför Djurgården blivit så pass mycket bättre jämfört med förra säsongen. Stockholmslaget själva är minst lika bra och det finns gått om matchvinnare i laget. Ölvestad är livsfarlig framåt. Unga Krüger lär bli ännu bättre i år. Sen har de plockat hem en viss Nils Ekman som jag tror kan hamna högt i poängligan. Backbesättningen håller också hög klass och har där förstärkt med den offensivt skickliga Josef Boumedienne. Succén Wesslau försvann men det gör inte så mycket för DIF. Ridderwall kommer göra en Wesslau i år, det vill säga succé.

2. Färjestad
Karlstadlaget är den klubb som värvat bäst. Detta eftersom de helt enkelt värvat riktiga klassspelare. Men inte bara därför. Många av nyförvärven är hemvändare med hjärta för klubben och kommer bli nyttiga i tuffa täta matcher, inte minst i slutspelet. Offensivt ser det högklassigt ut med nyförvärven Christian Berglund, Rickard Wallin och Pelle Prestberg. Tilsammans med tidigare klassspelare som Anders Bastiansen och Dick Axelsson kan Färjestad nästan fylla de tre första kedjorna med landslagsmässiga spelare. Backlinjen ser också högklassig ut. Här är det framför allt som Färjestad blivt bättre. Nyförvärven Jonas Frögren, Jonas Junland och Martin Sevc rankar jag bland topp fyra backarna i Färjestad i konkurrens med Sanny Lindström (även om han inte hade en speciellt lyckad säsong förra året).

Den enda lagdelen med frågetecken är målvakterna. Ingen av Alexander Salak eller Christopher Nihlstorp känns som en given förstemålvakt. Skulle möjligtvis kunna innebära problem för laget men det känns nästan lite långsökt. Dels tror jag försvaret kommer vara ramstarkt och få vilken målvakt de än ställer att till synes 'växa' ett par klasser bara på grund av det. Sen är nog inte Loob och co. rädda för att värva något toppnamn här om dessa två skulle visa sig vara otillräckliga inför klubben och fansens som vanligt skyhöga krav.

1. HV71
Som så många andra har jag tippat mitt kära HV71 som seriesegrare. Den här gången behövde jag inte ens använda ett uns av hjärta i detta tips. Nästan ALLT talar för HV.

Om vi börjar med målvakterna så har laget värvat en matchvinnare i Daniel Larsson som jag tror kommer vara minst lika som när han lämnade Djurgården och Elitserien för två år sedan. Även om backsidan är fruktansvärt stark. Antagligen elitseriens bästa backbesättning i konkurrens med Färjestad är detta ändå HVs 'svagaste' punkt. Men även här har HV gjort vad jag tror är ett av de bästa förvärven denna säsong i Juuso Hietanen från Brynäs. Kan mycket väl bli poängbästa back i elitserien som ju av tradition de senaste åren brukar vara HV-spelare. Allra helst en av kuggarna i HVs första power play-formation. Förutom Hietanen har HV högklassiga backar i Puistola (också kandidat till poängbästa back) och Adam Alqvist som antagligen spelar i NHL nästa år. Det andra backförvärvet Louma är det mer frågetecken för. Vi HV-fans vet ju vad han kan när han är som bäst, men också vad han inte kan när han är som sämst. Osäker form och tillbaka först nån gång i vinter på grund av skada.

Forwardsbesättningen i HV kan vara den bästa ett elitserielag ställt på benen, lock out-säsongen borträknad. Många är stora stjärna med fulla meritlistor och behöver ingen närmre presentation. För att illustrera hur bra och hur bred HVs forwardstrupp är kan man sätta ihop en tänkbar fjärdekedja med Teemu Laine, Per Ledin och Kamil Piros (även om det antagligen inte blir så). Ser i mina ögon ut som en förstakedja i de flesta övriga elitserielag. Att HV dessutom har kontiutet när det gäller spelidé (såväl Kenta, som Mårts som nuvarande tränaren Janna Karlsson har haft liknande filosofi) och när det gäller spelare med låg spelaromsättning. Om man ska hitta något som talar mot HV är det den berömda mättnaden svenska mästare verkar bruka ha. Det och att ett par tjurskalliga HV-hjärtan i form av Liv och Petrasek lämnat. Just det, jag glömde nämna André Petersson. Han kommer stå för Genombrottet i årets elitserie. Det är jag nästan säker på. Såvida han får vara hel och frisk..

1 kommentar:

Anonym sa...

Amiable post and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.