torsdag 15 september 2011

Detta är topplagen säsongen 2011-2012

Några timmar kvar till HVs elitseriepremiär. Här följer mitt tips av toppstriden för elitserien.

1 Färjestad
Vinnarkultur, kontiunitet och tygnd. Där har vi segerreceptet för årets elitserie. Dessa ingridienser innehas av laget från Värmland, svenska mästarna Färjestad. En stor del av kärnan i förra säsongens mästartrupp finns kvar med spelare som Rickard Wallin, Jonas Frögren, Kristofer Berglund, Christoffer Nihlstorp och min personliga favorit Anders Bastiansen. Förluster av spelare som Dick Axelsson och Sjögren gissar jag inte kommer märkas allt för mycket.
Att man gjort en nästan exakt lika dålig försäsong som HV (FBK snittade 1,22p medan HV hade 1,25p) spelar mindre roll. Detta lag vet vad de kan. Jag räknar med att vi får se den klassiska Färjestad-maskinuppvarvningen i början av nästa år. Sen blir det bara bättre och bättre i detta, svensk hockey svar på Manchester United. Ett lag man älskar att hata men som (nästan) alltid vinner..

2. Linköping
Linköping är det lag som kanske värvat allra bäst av elitserielagen inför den här säsongen. Frågan är om det är biljetten tillbaka till den absolut toppen efter ett par år med mer modest placering. Nyförvärv som Pär Albrandt, Johan Åkerman och Joakim Eriksson förstärker man en redan stark trupp. Linköping har dessutom, i likhet med Färjestad fått behålla de flesta av sina stjärnor från förra säsongen. Man är alltså ett på pappret starkt lag som dessutom är väl samspelade. Största osäkrhetsfaktorn är målvaktssidan där Norrena har haft en dalande kurva sista säsongerna. Lyfter han sig något denna säsong kan det bli roligt för Linköpingsfansen att se hockey, långt in i april nästa år.


3. Skellefteå
Kanske det lag tillsammans med HV som ser ut att ställa en märkbart svagare trupp på isen nu jämfört med förra säsongen. Mikko Lehtonen, Joakim Lindström, Fredrik Warg och David Rundblad.. Det är inga dussinspelare som lämnar. Men även med dessa tapp har Skellefteå en trupp för toppen av elitserien. Klassmålvakten Hadelöv i målet precis som tidigare säsonger. Liksom för HV är det på backsidan man tappat i salg även om man har backar som Hannu Pikkarainen och Jan-Axel Alavaara


Bland forwards ser man däremot urstarka ut. Kvar sen tidigare är bland andra Johan "Foppa" Forsberg och Anders Söderberg. Lägg där till nyförvärven Fredrik Hynning, Lee Goren och Oscar Möller så ser SAIKs trupp även detta år ruskigt intressant och otäckt stark ut.

4. Frölunda
Laget med en radda mindre lyckade säsonger bakom sig, med Frölunda mått mätt. Tittar man på den här säsongens trupp känns det lite back to basic för Frölunda. Rent av lite Frölunda anno 2003 där Frölunda var ett lag snarare än ett gäng meriterade individer som man fått känslan av på senare. Det enda som det kanske, som vanligt när det gäller förlunda det är tunnsått med är ungdomlig entusiasm. Men, en bra försäsong bakom sig med avancemang i European Trophy bäddar för att det kan bli en rolig elitserie.

Inga kommentarer: