tisdag 21 februari 2012

Fokus på defensiven

Det är väl knappast någon hemlighet att fokus för HV har varit defensiven de senaste omgångarna. Tråkigt? Ja, men kan man klandra Ulf o co. egentligen? För cirka tio omgångar sen var ett helt annat försvarsspel vi såg. Fullt av markeringsmissar, svårt att få pucken ur försvarszon och mängder med öppna lägen. Även om defensiven knappast varit perfekt senaste matcherna heller så har detaljer blivit bättre. I synnerhet tycker jag mig se att de håller motståndarna utanför det farliga området framför mål betydligt bättre. En annan viktig detalj som gör att motståndarna inte checkar sig fast i anfallszon lika mycket längre är att förstapasset vid erövrad puck i försvarszon blivit bättre. Petrasek ankomst har nog viss inverkan här.

Jag tycker ändå man ska klandra HV. Framför allt för att detta spel inte räcker, varken för topplacering i grundserien eller till att gå långt i slutspel. Då måste vi få ett bättre anfallsspel. Allt för många gånger ger man bara bort pucken till moståndarna och ger därmed de möjlighet att starta anfall istället för att själva gå till anfall. När man väl anfaller gör man det också allt för ofta en och en medan resten åker och byter. De få gånger man väl kommer med flera man i anfall är det alldeles för sällan någon driver på mål. Lika sällsynt är det att en back smyger med och blir ett passningsalternativ bakåt. Det är då inte speciellt konstigt att vi får svårt mot defensivt tänkande lag som exempelvis Luleå och Växjö.

Man kan argumentera mot detta med att man ju faktiskt plockat fler poäng och att defensiven kan bli lidande med stora blottor bakåt om man anfaller med fler folk. Jag menar att det är tvärtom. Med fler och långa anfall gör vi det svårare för motståndarna att bygga upp sitt spel. Ett utmärkt exempel på det är förra matchen mot Frölunda. I första perioden hade HV riktigt bra anfallsspel (kombinerat med ruskigt bra försvarsspel) vilket ledde att till att man vann perioden med 2-0. De övriga två där HV inte alls visade något intresse till att anfalla vad det såg ut, vann Frölunda med 1-0 med väldig mersmak (kunde lika gärna blivit 4-0 till Frölunda på dessa två perioder). Ett annat argument är att detta inte helt är den typen av hockey HV ska spela. Jag och många HV-fans med mig vill inte se HV förvandlas till ett defensivt tråklag.

Apropå det möter HV Luleå ikväll hemma i en extremt viktig match i toppen av tabellen. Minst två poäng känns nästan nödvändigt om man på allvar ska hänga med i absoluta toppen med sju omångar kvar inklusive kvällens match. Här gäller det verkligen för HV att lyckas dyrka upp Luleås defensiv. Det gör man knappast om anfaller på det sätt man gjort senaste matcherna. Här krävs betydligt mer folk involverade i anfallen och mer driv mot motståndarnas kasse.

 På skadelistan har vi sedan tidigare Larsson , Lindström, Strandberg, Fasth och Almqvist. Sen verkar det tyvärr som om man även får klara sig utan kapten Davidsson (senast tillbaka på lördag mot Modo enligt Dahlén). Jag hoppas man då låter Krog gå in mellan Voutilainen och Joensuu samt att blir center i kedjan med Thörnberg och Carlsson.

Vill ändå avsluta lite positivt. När jag för cirka en månad sen efter matchen mot Modo tog ut tabellen sen efter novemberuppehållet låg HV sist. Tabellen sen dess ser det ut så här. Natt och dag kan man säga. Lika många poäng de senaste nio som på de 18 omgångarna innan dess:Inga kommentarer: