onsdag 6 augusti 2008

Inför Nordic Trophy och dess eventuella utökning

Imorgon är det äntligen dags för säsongens första match. Jokerit står för motståndet och matchen spelas i finska Varkaus. Saknas till denna match gör Martin Thörnberg som ännu inte är spelklar efter sin operation. Dessutom vilar Pasi Puistola på grund av spricka i handen.

Saknas gör också Mattias Tedenby, Nichlas Torp, Jimmy Andersson och David Ullström som är i USA med J20-landslaget. Där har de redan spelat en match mot ett amerikansk lag. Torp utmärkte sig genom att göra avgörande målet. Tedenby genom att slå ut fyra tänder. Förhoppningsvis blir det ingen längre frånvaro för honom.

En som däremot finns med i Finland är Angell. Detta eftersom matcherna spelas utanför Sverige och då gäller inte artistskattregeln. Annars (när HV spelar på svensk mark) ansluter han till truppen i oktober. Mer inför turneringen på HV71.se.


Det stora samtalsämnet denna vecka har annars varit idén att starten en nordisk liga med framför allt finska och svenska lag (bland andra HV) och ett norskt och ett danskt lag. Och detta kanske redan till nästa säsong!

Spontant känns idén spännande och man förstår verkligen att detta kommer på tal nu med tanke på KHL. Men efter lite eftertanke tycker jag nog ändå inte det är en speciellt bra idé. För det första verkar det handla om en stängd liga vilket jag motsätter mig av princip. Idrott är både framgång och motgång och ska så förbli. Sen undrar jag om man verkligen kommer uppnå huvudsyftet med en sådan liga, alltså att dra in mer pengar till klubbarna. Jag ser inte riktigt varför massa pengar plötsligt skulle trilla in bara för att man börjar spela mot danska, finska eller vilka lag det nu är. Visst, skulle det drälla av stjärnspelare som skapar stora rubriker i ligan skulle säkert intresset komma. Men för att det ska ske måste man ju först ha pengarna att värva stjärnorna. Lite av ett moment 22.

Då tror jag mer på att bygga upp ett intresse och en marknad för något på längre sikt. Varför inte utöka Nordic Trohpy lite redan till nästa år? Dra ner antal elitserieomgångar och köra Nordic Trophy-matcher utspritt på hela säsongen där samtliga lag i elitserien åtminstone har en teoretisk möjlighet att delta genom kval eller baserat på placeringar i Elitserien i år. Ännu bättre kanske vore att stegvis utöka nystartade CL och försöka skapa något som påminner om fotbollens Champions League. DET skulle om på kunna dra in riktigt stora pengar till toppklubbarna i elitserien. För visst är det toppklubbarna det ändå handlar om. Tiden är nog tyvärr förbi med jämna elitserier. För kommer elitserien finnas kvar, kommer det vara med ett antal topplag som är överlägsna de andra, tyvärr. Bara att kolla på vart de stora spelarna gått i årets silly season med mycket få undantag. Fast ge inte upp Brynäs-, Luleå-, Skellefteå- eller för den delen Leksandsfans. Så länge det finns en sportslig möjlighet att ta sig upp kommer det ske fluktuationer i toppen bland svenska lag. Ingenting varar nämligen för evigt. På gott och ont..

Inga kommentarer: