fredag 16 mars 2012

En klassiker?

Gör ett försök att skriva ner lite tankar kring känslostormen a.k.a trejde kvartsfinalen mellan HV och Färjestad igår. Kanske inte blir någon fullödig sammanfattning utan mer brottstycken av de reflektioner gjort under och efter matchen.

Om vi börjar från början med första perioden så såg det mörkt ut ganska tidigt. Visserligen var det HV som förde spelet men blev, precis som tidigare i den här serien hårt staffade för de misstag de gör. 2-0 till Färjestad efter första således. Alla tre mål Färjestad gjorde denna match beror till stor del på misstag, grova misstag från HVs försvarare. Även om det sista FBK-målet naturligtvis inte skulle varit något mål på grund att man dels målskytten Sjögren spelat utan hjälm dels för att han precis innan målet dragit av hjälmen på en HV-spelare. Återkommer till domarinsatsen.

I andra perioden börjar det roliga för HV. Då gör man det jag hoppats länge man ska kunna men på senare tid starkt börjat tvivla på: Man höjer växeln och verkligen i våg efter våg sköljer över FBK. Det darriga försvarsarbetet ersätts av mer resolut och snabbare uppspel. Anfall är bästa försvar skulle man också kunna kalla filosofin HV tillämpade här. En fantastisk intensiv och tempofylld andraperiod av HV slutade med 2-0 till HV och kvitterat i matchen.

Tredje perioden fortsatte på samma sätt som andra och det var till stora delar Nihlstorps målvaktsspel som höll Färjestad kvar i matchen. Till slut kom ändå det som länge såg ut att skulle bli segermålet ca 12 min in i perioden. Ledin segerskytt med en riktigt härlig sargklättring som 'målgest'. Redan innan målet hade nämnda målvakt Nihlstorp tydligt visat att haft ont (antagligen knä/lårtrakten). Vid målet fick han också HVspelare över sig (ditknuffade av Färjestadspelare). Det dröjde inte länge efter målet förrän han skulle få det än jobbigare. Han och HVs Fasth åker på en 50/50 puck och kolliderar så olyckligt att Nihlstorp synbart groggy och stel nacken tvingas byta. Fantastiskt i sammanhanget är att många Färjestad-anhängare vill ha det till att detta var en medveten överkörning av Nihlstorp från Fasths sida. Det känns väldigt långsökt att Fasth genom att åka med huvudet före i hög fart in mot en målvakt med stor risk att det slutar med att det blir en själv som blir skadad gör det just för att medvetet skada Färjestadmålvakten. Däremot fanns det andra situationer där man gick hårt åt Nihlstorp från HVs sida. Så visst var det en 'taktik' att störa Nihlstorp (eller vilket annat lag och målvakt man än mött som man haft så svårt att göra mål på). Hur som helst eventuella konspirationsteorier att domarna skulle vara HV-vänliga skulle få sig en rejäl törn mindre en tre minuter från slutet då Färjestad fick in det omtalade 'hjälmincidentmålet'. Att sen finns vissa Färjestadare som efter det rättsövergreppet på HV (kunde ju avgjort hela matchserien) ändå anser att Färjestad blev missgynnade av domaren är bara patetiskt.

Vad gäller domarna upphör man aldrig att förvånas över hur fantastisk dåliga de kan vara. Att de är inkonsekventa beroende på lag, spelare, matchbild ect. vet vi sen gammalt. Det har man blivit så van vid att man till fullo accepterar det. Att de ofta är arroganta och håller översittande attityd mot såväl spelare, tränare som fans (genom att nästan aldrig förklara sig i media) visste vi också. Men under det här slutspelet har man även 'kryddat' detta med att nu åtminstone två gånger begå riktig grova avgörande felbeslut som i ena fallet påverkade utgången av match och det, andra fallet igår, mycket väl kunde gjort det.

Hur som helst 3-3 efter full tid. En sudden där HV fortsatte dominera även om felproecenten var större i alla moment på trötta sepelare (även Färjestadspelare). Det gjorde att båda lagen lättare fick chanser och Färjestad var vid ett par tillfällen när att avgöra. Här måste straffsituationen nämnas. Denna situation genererade också ett otroligt gnäll från Färjestadhåll. Men inte ett ljud om de två liknande sitationer åt andra hållet strax senare som inte resulterade i någon utvisning. Jag talar om Lundhs friläge där han blir hakad av såväl Petrasek som Voutilainen. I normal match ska denna situation rendera i två utvisningar för HV. Men straff? Nej, Lundh fick ändå iväg ett avslut (iofs konstigt att det enl reglerna diskvalificerar straff). Med tanke på alla andra situationer, åt båda hållen som släpptes av domarna känns ändå två minuter på Petrasek efter detta logiskt.

Till slut är det ändå rättvisan som segrar när HVs bästa forward hittills i slutspelet Joensuu via en Färjstadsspelare skjuter pucken in i mål 17 minuter in på förlängningen. Så otroligt skönt och så förbannat viktigt. Nu lever matchserien i allra högsta grad. Det blir väldigt intressant om HV kan mäkta med en sån urladdning igen även nästa match. Sen undrar man hur Färjestad reagerar? Kommer de hålla fast vid sitt diciplinerade försvarsspel även hemma på lördag? Klarar deras andra målvakt Pettersson-Wenzel av att leverer en hel match lika bra som han gjorde den dryga period han stod igår? Vem ska HV ställa målet imorgon? Larsson kom in efter första och gjorde det riktigt bra. Många spännande frågor som väntar på ett svar, uppe i Karlstad om snart ett dygn. Denna match hade mesta. Vändningar, konstiga domslut, fart, nagelbitande sudden och till slut en härlig förlösande seger. Kan mycket väl komma att bli ihågkommen som en sån där klassisk slutspelsmatch för oss HV-fans. Det beror nog mycket beror nog på matchserien slutar. Hur som helst, säsongens hittills hetaste och överlägset mest underhållande match.

Jag måste avsluta med att berömma Northbank och hela Kinnarps-publiken för deras fantastiska stöd HELA matchen igenom. I synnerhet när det såg som mörkast ut med 2-0 i baken. Undrar om HV orkat mobilsera sån energi andra utan detta stöd?