torsdag 1 mars 2012

Sista chansen att hänga på topp 4

Ikväll ställs 00-talets giganter i svensk ishockey mot varandra i Kinnarps arena. Två giganter som under denna säsong visat sig vara betydligt mer beskedliga för motståndarna. Ikväll slåss de främst om viktiga poäng i kampen kring att placera sig topp 4 med tre omgångar kvar av grundserien.

Först lite om Skellefteå-matchen senast: Som väntat stod HV för en bättre insats här än bottennappet mot Modo i lördags. Men slarv i andra perioden gjorde att HV inte fick några poäng med sig hem även om de vara nära att göra en klassisk "HV-vändning" i tredje då man på ett par minuter i början av perioden gjorde 4-2 och 4-3.

Ett hett diskussionsämne när det gäller HV har varit målvaktsfrågan: Vem ska man satsa på inför slutspel? Efter två matcher där Larsson inte övertygat får nu Andersson chansen ikväll. Om det då det att det är han ledningen satsar på i slutspelet är oklart. Antagligen inte. Men fortsätter Andersson som han gjort de senaste matcherna han stått vore det djupt orättvist och om han inte fick chansen på allvar. Dessutom är finns det inga marginaler att syssla med social verksamhet och 'låta alla spela' i ett slutspel. Då ska de som är bäst för dagen få speltid. Det gäller även utespelare. Här kan man fråga sig om Louma verkligen är värd en plats bland de sex ordinarie backar man startar med efter hans insatser.

När jag ändå är inne på att 'såga' spelare kan det vara på sin plats att anknyta till Henrik Gustavsson på Hvfantasten artikel i ämnet. Där efterlyser han en mer sansad debatt och att HV faktiskt inte är bättre än de visat hittills. I det håller jag både på ett sätt Henrik och på ett annat inte. Jag tippade HV sexa inför den här säsongen. Precis den placering HV nu, med tre omgångar kvar ligger på. Det tipset utgick från att som vanligt när jag tippar att jag tittar igenom elitserielagens trupper och viktar dessa plus att jag i liten grad väger in hur de gått under försäsongen. MEN, mycket har hänt sen dess, minst sagt. HV drabbades av en stor tragedi och inledde riktigt dåligt de första matcherna av grundserien. Men efter man hämtat sig från den värsta chocken efter allt kring Liv hände något. HV började spela bra. Riktigt bra. De visade stundvis upp ett spel så bra att jag började tro att HV skulle leka hem serien. När första landslagsuppehållet så kom låg HV i topp. Det är i ljuset av det, vad man vet laget kan prestera som åtminstone jag utgår från när jag kritiserar att laget inte plockar fler poäng och inte presterar bättre vissa. Varför skulle man göra annat? HV har ju många matcher bevisat hur otroligt hög högstanivå de faktiskt har. Inte konstigt att man då blir besviken när de vissa matcher presterar sämre än ett allsvenskt topplag.

Men ändå en bra artikel som förhoppningsvis får vissa 'skribenter' att tänka till. För även denna säsong har det varit på tok för mycket onyanserat gnäll och rena påhopp på enstaka spelare efter mindre bra insatser. Dessa förstör inte bara debattklimatet på olika forum. De ger  också en bild av oss HV-supportar som bortskämda, onyanserade och okunniga bland övriga i hockeysverige.

På frågan Henrik ställer i rubriken på artikeln "Ser du fram emot slutspelet?" är svaret för mig enkelt: Ja, självklart. Kan HV dessutom plocka fram den hösta nivån man visat, med den här truppen, trots spelare skadade och minus petrasek OCH hålla den under slutspelet. Då har jag svårt att se att någon kan stoppa HV från guldet. Men detta, är efter en lång lång tid med väldigt blandad prestationer både i enstaka och mellan olika matcher bara önsketänkande.

Där svävade jag ut i något som inte hade med rubriken att göra. Åter till kvällens match således.. Förutom att Andersson står gör eventuellt Johan 'Liket' Lindström comeback efter skada. Om jag får tippa utgången för ovanlighetens skull har jag på känn att HV som så ofta mot just Färjestad lyfter sig ett snäpp till och göra något så ovanligt som vinner hemma i Kinnarps arena ikväll, låt oss säga med 5-2.

3 kommentarer:

josephzohn sa...

Som jag håller med dig!
Och precis som du skriver, efter chocken, som vi spelade då, det inföll exakt vid den tiden som jag hade gratisvisning av Canal+ och det är det spelet jag har på näthinnan!
Vi kontrollerade varenda match, varenda situation!
Det är det spelet jag vill se igen!!
Får jag se det igen då blir det GULD!!

Nidek sa...

Kul att nån uppfattade den här 'eran' på samman sätt. Maken till bra spel har jag inte sett HV prestera. Riktigt frustrerande att se dom efter det med det spelet som du säger, på näthinnan.

Towe sa...

Mycket bra skrivet Nidek! Håller verkligen med dig (och Henrik!), som de flesta säkert kan gå i god för på twitter.

Har stöttat Larsson länge, men nu är det slutspel snart och han är inte i form. Dags att ta in Andersson som förste målvakt som verkligen visat framfötterna den senaste tiden.

Sen har jag länge varit trött på den trista attityd supportrarna visar så fort det går lite dåligt.Kan förstå att man blir besviken, men vi har ett riktigt bra lag i många hänseenden och spelarna är också riktiga människor. Det är lätt att folk glömmer att människor glömmer att bete sig civiliserat när de inte ser personen de pratar illa om i ögonen, men det gör inte det ok. Dags att sluta gnälla och stötta sitt lag i vått och torrt mot seger!