torsdag 20 november 2008

Framför allt i huvudet

Två poäng mot Södertälje efter sudden-seger. Hyfsat bra försvarsmässigt ikväll också. Bättre framåt ikväll också jämfört med sist. Kedjorna såväl som backparen hade kastats om inför denna match. Vad gäller backarna märkte jag ingen större förändring i och med detta. Skönt att ändå ha stabila Grillfors tillbaka. En spelare som jobbar i det tysta och alltid spelar med marginal och minimerar misstagen. Dessutom verkade Angell fått mer istid än vanligt. Mer matchad i powerplay på Loumas bekostndad vilket såklart med tanke på Loumas form är helt rätt. Louma ja.. Han har ändå, efter all kritik han fått utstå ändå spelat upp sig ordentligt efter en riktigt uselt låg nivå fullt av misstag och lojhet.

Förändringarna av kedjorna märktes dock. Både andrakedjan där Jonas Johansson tog Melins plats fick bättre fart och rakare spel. Laine och Johansson tillhörde HVs bästa spelare offensivt. Även tredjekedjan med just Melin, Falk och framför allt Fredriksson fick upp farten och snurrade en del i anfallszon. Återkommer till Fredriksson. Fjärdekedjan var det dock inte mycket med. Detta på grund av att den innehåller två spelare som den här säsongen inte har varit elitseriemässiga. Tyvärr.. Hagos och Lindström borde vara de som petas när Hrdina och Staal gör come back. Men varför inte börja redan nu genom att ta in Ullström och Tedenby där och köra en ren ungdomskedja med den enda som höll klass i den enheten ikväll: Önerud. Han förtjänar bättre kedjekompisar. Förstakedjan var blekare än någonsin. Voutilainen i synnerhet verkar vara helt ur form för tillfället. Det roliga med detta var att HV ändå kunde föra matchen som de gjorde. Tidigare har man stått och fallit med förstakedjan. Summa summarum: Rokaderna i kedjorna var lyckade.

Nu till det som inte stämmer: Spelet framför mål. Här är HV-spelarna alldeles för rädda, bekväma, svaga. Ja. Välj själv. I försvarszon får motståndarna, de få gånger de väl kommer i anfall mot ett som så ofta spelförande HV, väldigt lätt komma in i den farliga zonen framför målet. Ingen i HV tar kampen utan duttar mest på motståndarna i bästa fall. Här ska man in på kropp, slasha om det är så och markera. Inga motståndare har där att göra! När man dessutom gång efter annan får se motståndare stå och ostört slå med klubban mot HV-målvakten vid blockeringssituationer blir man bara förbannad och saknar Ward något otroligt mycket. I anfallszon är det inte mycket bättre. Precis som bid nämnt, åker HV ofta i sina anfall i bågar UT från det farliga området framför mål. Sedan ute vid hörnen är HV, hur mycket bättre de än är än sina motståndare på att hålla pucken, dribbla eller passa, väldigt harmlösa. Det stora undantaget de senaste matcherna är Fredriksson av alla, som verkligen går i bräschen för hur ALLA HVs anfallare bör spela: Nämligen gå rakt på mål och inte vara rädd för närkontakt framför motståndarmålet. I viss mån står även Önerud för ett sådan spel även om han får få chanser att visa det under en match på grund av det jag nämnde tidigare om fjärdekedjan samt den korta istid han får per match.

Det är här ett av HVs stora problem är just nu. Men å andra sidan, om man väljer att se det positivt så tror jag enormt mycket är vunnet om man rättar till den detaljen. Om laget kan förbättra det, spelet framför målen tillsammans med lite fler tacklingar ihop med övriga igridienser som nu faktiskt börjar stämma, kan det bli något riktigt bra av HVs spel.

Den största problemet när det gäller HVs spel sitter nog ändå i spelarnas huvud. Detta kan man enkelt se laget i sudden denna säsong: Där har det ofta inte dröjt många sekunder innan HV, om inte avgjort så ändå skapat ett flertal kvalifiserade målchanser. Att det blir fler chanser beror såklart delvis på att spelet blir öppnare i sudden när det är fyra mot fyra som gäller. Men detta beror också på att när HV hamnar i detta läge har de inte längre något att förlora. Därför vågar de gå fram, vågar utmana backarna framför mål, forechecka i anfallszon, ect ect. Skulle man spela med den inställningen en hel match skulle de visserligen antagligen bjuda på en del kontringar bakåt. Men samtidigt tror jag de flesta lag skulle ha svårt att hänga med i den intensiteten HV då spelar med. Det är just så de ska spela. Som spelet ser ut nu förlorar nämligen HV lite poängen med att han en spelskickligare trupp. Spelar de som de gör i dagsläget ska man göra om man har en trupp i paritet med Luleå, Södertälje eller Brynäs eller nått i den klassen. Med HVs trupp ska man föra matcherna. Allt annat är skitsnack.

Femte raka elitseriematchen utan förlust nu. Låt det bli en sjätte mot Saik på lördag!

Inga kommentarer: