tisdag 6 oktober 2009

Tekningar, uppspel och offensiva backar

Efter en förlust som denna, den första den här säsongen, är det lättare att hitta svagheterna hos HV. En tydlig sak är tekningarna. Där talar statistiken också sitt klara språk: HV är sämst i Elitserien på detta med 44% vunna tekningar. Vad detta innebär att skapa tryck samt komma ur en motståndarens grepp i egen zon inser alla. Hoppas verkligen denna statistik går att förbättra. Träna tekningar kanske? Beech ankomst kan nog säkert påverka den statistiken i rätt riktning.

I jämna matcher mot hårt checkande lag, som den ikväll är uppspelen viktiga. Här tycker jag HV så här långt slarvar alldeles för mycket. Det var den enskilt största anledningen till att de förlorar ikväll. Emellanåt alldeles för omständiga med pass i sidled där man tappar tid som gör att motståndaren hinner samla sig. Emellanåt, mestadels i slutet av matchen också allt för chansartade vilket gjorde att felprocenten blev allt för stor och ofta istället ledde till ett farligt anfall för Brynäs. Här måste Janne nöta in mantrat 'Enkelhet och snabbt' i spelarna. Annars lär vi fortsätta bli fastcheckade av fler lag under säsongen och i värsta fall få massa mål i baken på grund av missade uppspel.

Sen tycker jag fortfarande att backarna i HV tjuvar lite väl ofta i offensiv zon. Förstår inte riktigt meningen med att som back stöta på vad som i bästa fall är en 50-50 situation i offensivt sarghörn när det allt som oftast slutar med anfall för motståndarna med en HV-back på efterkälken. Bättre avvägning i de situationerna.


Spelarkritik: Bra ikväll var Tedenby, Sundh och såklart Liv som räddade oss speciellt i första perioden. Thörnberg gjorde också några bra byten i sista perioden med stenhård forechecking. Vad var en av de som var bäst senast mot Timrå, Melin denna kväll? Totalt osynlig. Sen börjar jag tyvärr få vatten på min kvarn när det gäller Falk. Formdalen är djup där, tyvärr.

Men om man ska avsluta inlägget med att vara lite positivt så mött HV ett bra lag. Ett hårt arbetande, skridskostarkt lag som visade att de även har en del spetskompetens faktiskt. Jag kanske får fel i mitt tips med Brynäs på kvalplats. Åtminstone om de fortsätter spela så här. Sen kan förhoppningsvis förlusten fungera som en nyttig läxa för laget. Kan nämligen vara lite osunt att vinna allt för många matcher när man egentligen inte spelat bra, som tidigare varit fallet.
Sen kommer vi med all säkerhet få se ett betydligt mer taggat HV på torsdag i toppmötet mot Färjestad. En bra start på matcherna är nog så viktigt och det var verkligen vad man fick ikväll. På torsdag är jag närmast övertygad om att man får det. Revanschlusten efter dels kvällens match och dels förra årets finalserie kommer se att så blir fallet.

Kvällens domargnäll (som ju hör till efter en förlust): Varför får Brynäs åka vattenskidor efter HV-spelarna utan åtgärd medan Ward får två minuter för hakning efter en tackling? Nya regler?

Inga kommentarer: