fredag 7 december 2007

Om Linköpingsmatchen och Pettersson avhopp

Om vi börjar med matchen igår tycker jag HV gjorde en riktigt bra match. Första perioden kanske inte var den bästa då det var LHC som dominerade och HV bjöd på allt för många två mot en och tre mot två. Men i andra och tredje såg det betydligt bättre ut. Laget hade dock svårt att skapa riktigt farliga målchanser som de annars brukar ha lätt för. Säkerligen ett uttryck för trötthet efter en höst med många matcher i benen och huvudet. Att sedan LHC lyckas få in segerpucken i sudden är ju mer otur än nått annat. Fast man kan undra varför en domare som släppt ett gäng hakningssituationer matchen igenom plötsligt hittar en i sudden (på Petrasek)? Kanske såg han inte dom andra..

Spelarkritik. Ward gjorde sin bästa match, stabil bakåt, tacklades, var inblandad i smågruff. ja, sånt hanb brukar göra bra. Dessutom var han med i en rad anfall. Han var faktiskt nära att bli matchvinnare när han fick ett diagonalpass från Davidsson i ett två-mot-ett läge strax innan LHCs mål. Där märktes det dock att han inte är HVs bästa målskytt. Dessutom såg Kaupilla och Pettersson piggade ut än på länge. Fast det där med Pettersson känns ju som det kvittar nu. Om han var bra eller inte alltså..

Då glider vi in i nästa ämne att behandla i detta inlägg: Pettersson. Jag blev faktiskt rätt överraskad när jag fick höra att han lämnar klubben. Jag tycker det både är bra och dåligt. Om vi börjar med det dåliga kommer jag sakna den profil som ändå Pettersson var. Jag gillar honom som person helt enkelt. Sen hade han ju faktiskt potential att bli hitta målformen igen och bli den slutspeljoker som kan vara avgörande mellan guld och nederlag. Jag tror ändå det positiva väger över, av många olika själ. För det första är det ingen idé att ha kvar en spelare som varken producerar eller trivs med sin situation. Vad man kan utläsa från Petterssons spel har han inte varit i harmoni den här säsongen. På något sätt har det låsts sig och resultatet uteblir vilket leder till att det låser sig ännu mer. (Kanske var det just eftersom han visste att det var sista matchen som han spelade ut lite mer igår?) Pettersson kommer nog trivas betydligt bättre med att vara tongivande spelare i ett bottenlag än en fjärdelina-spelare i ett topplag.

För HVs del är det också plus. Pettersson skrev sitt nuvarande (ja, numera dåvarande) kontrakt efter säsong 05-06, den säsong han var som bäst och gjorde 40p i grundserien och hela 9 mål på 12 matcher i slutspelet. Det innebär att han lyfter ett stort antal fler tusenlappar i månaden än sina kedjekompisar. I och med att denna kostnad försvinner öppnar det därför för att ta in en ny spelare, och om man lägger lite pengar emellan, en riktigt bra spelare. Jag skulle helst se att HV verkligen jobbar på att få hem Andreas Karlsson som ersättare för Pettersson. Han är enligt rykten inte nöjd med situationen i Tampa Bay och borde kunna vara en potentiell värvning. Med honom i truppen skulle det inte finnas nått som kan matcha HVs forwardsbesättning. Inte på långa vägar.

Sen är det match i morgon igen. Sista matchen innan uppehållet för Rysslands-turneringen. För HVs del innebär det bortamatch mot Skellefteå. Förhoppningsvis får vi där se en mycket spännande A-lagsdebut. Blott 17 år gamla Mattias Tedenby följer nämligen med upp som Pettersson ersättare. Hoppas verkligen han får lite istid imorgon. Skulle vara ruskigt intressant att se hur han står sig i elitserien. Där har vi också en fördel med Petterssons avhopp. Chansen för juniorer att få lite speltid i fjärdekedjan. Åtminstone fram till att ett eventuellt nyförvärv ansluter eller till när (eller kanske om?) Fredriksson blir matchklar efter sin långtidsskada.

Inga kommentarer: