tisdag 25 november 2008

Domedagsstämning

Matchen igår var ingen höjdare. Långt ifrån.. Att tittandet på HVs matcher denna höst oftast ha försämrat humöret snarare än tvärtom som förra säsongen gäller nog för fler än mig också (om man nu inte håller på motståndarna). Jag förstår alltså den frustration alla HV-fans känner i dagarna. Undermåligt spel, ibland oengagerat, skador, stolpe ut ja allt, speciellt i när man har förra säsongens spel kvar på näthinnan.

Många reagerar med att såga det mesta kring HV. Klubben, spelare, tränare. ALLT kring HV är plötsligt fel. Här upplyser jag lite nyans. HV, en klubb som kommit etta i elitserien tre gånger de senaste fem säsongerna och har samma period bärgat tre SM-guld. Samma klubb har sedan 2000-talets början mer än fördubblat sin omsättning och byggt ny arena som även hunnit med att bygga ut. Ovavsett de senaste 30 matchernas mindre bra spel så tillhör HV de ledande klubbarna i svensk hockey.

Kenta var tränaren som var mannen som ledde HV till SM-guld i våras har också, speciellt på senare tid fått en väldig massa kritik. Befogad? Ja, till viss del. För visst håller med om att Kentas matchning exempelvis av mindre 'heta' spelare som får forsatt förtroende hur dåligt de än spelar. Medan juniorer knappt får chansen överhuvudtaget. Men att därifrån verkar många dra slutsatsen att ALLT Kenta gör är dåligt. Då handlar det om allt från uttalanden i media, val av spelare för ett visst byte ect. Märkligt att Kenta gått från att inte få i princip någon kritik förra året till att nu göra allt fel enligt vissa. Har han blivit så mycket sämre på allting i sin tränarroll på några månder?

Men framför allt är det vissa spelare som får agera syndabockar när det går dåligt. Ofta har det varit Liv, som visserligen kan vara lite ojämn men knappast alltid är den avgörande förklaring till ett mindre lyckat resultat för HV. Men nu på senare tid har två herrar, Yared Hago och Mikko Louma fått utstå mer kritik en några andra gjort genom HV-historien (ja, jag tror fasen det är så). Visst har jag också svurit över deras prestationer på isen både en och två gånger denna säsong. Men åter igen: Vissa går från detta till att kritisera ALLT dessa spelare gör. Sist var det exempelvis Louma som hade ett halvläge att avgöra i förlängningen. Då får han kritik för att han är för offensiv.. I en sudden där man endast spelar om att vinna en extrapoäng. Kolla lite noggrannare nästa match: Allt dessa två gör är inte dåligt. Och vänd på det: Allt exempelvis Davidsson gör är inte heller bra. Bedöm hans agerande i defensiva zon på samma sätt som Hagos bedöms i den samma, i en liknande situation. Jag kan sätta något på att Davidsson kan agera precis lika 'värdelöst' som Hagos ibland.. Louma och Hagos behöver dock inte känna sig ensamma om detta. De är tvärtom i gott sällskap. Även spelare som Petrasek, J.Johansson (tidigare) och Liket och tidigare nämnda Liv har fått mycket kritik som ibland är överdriven.

Men det här vill jag inte säga att allt är frid och fröjd och att trepoängarna börjar med säkerhet trilla in på rad nu i december. Tvärtom tycker jag läget är allvarligt. Fortsätter spelet se ut såhär, eller rättare sagt som det gör de allt för många och långa svackor HV har i matcherna riskerar laget faktiskt att hamna i kvalserien. Men att bara dra ner sig själv och andra med att bara se mörker i allting när det gäller HV i det här hjälper inte. Varen en själv, andra fans, eller HV. Konstruktiv kritik är självklart befogad. Frågan är alltså hur kommer man ur skiten? Inte vem var värdelösast idag?

Någonting är uppenbarligen fel i HV idag. Bottennapp som det borta mot Bern, Jämtin-affären, dålig kommunikation kring denna och i andra frågor tyder på att allt inte står rätt till. I det värsta scenariot har vi en handlingsförlamad klubbledning, enkelspårig Kenta (även i annat än laguttagningar), en spelartrupp full av konflikter och med spelare med noll självförtroende. Hur det är med dessa sakerna vet inte jag och knappast inte så många av HVs fans heller. Vad jag dock vet är att i det läget vi nu är i, som i någon eller några grader är allvarligt, hjälper det knappast med att såga spelare, tränare och klubbledning till höger och vänster.

Förhoppningsvis finns det tid för de som det kallar att rätta till sakerna och få ihop ett vinnande lag igen, ett vinnande HV71 igen. Detta görs med all säkerhet lättare med stödet från oss HV-supportrar i ryggen och inte med oss ilskna, flåsande i nacken. Glöm inte att det var tack vare dessa personer, plus/minus några, som vi fick fira SM-guld för ett drygt halvår sedan.

Inga kommentarer: