torsdag 27 november 2008

Everton?

Just mot Frölunda har HV de senaste åren haft en tendens att höja sig. Idag var inget undantag. Med Luleå-matchen i färskt minne såg det ut som ett helt annat lag idag. Intensitet, anfallsvilja, fysiskt spel, ja det mesta som utmärker bra hockey. Ändå hamnar laget i underläge med både 1-0 och 2-0. Första målet är en bjudning från ingen mindre än Hagos som agerar alldeles för nonchalant i när han ska plocka upp en sargstuts i försvarszon som då istället hamnar mitt i gapet på Blomdahl framför HV-kassen. Förövrigt tycker jag ändå Hagos gör en hyfsad match. Skapar till och med lite i offensiv zon.. Detta hände i andra perioden. Tredje perioden hinner knappt börja innan det står 0-2. Ett riktigt skitmål om ni frågar mig. Resten av perioden höjer sig HV ännu ett snäpp och presterar den bästa hockeyn de gjort på länge. Visst, man släpper lite på försvaret i jakten på reducering. Andrakedjan lyckas faktiskt med det som nästan kändes omöjligt långt in på tredje: Nämligen att kvittera genom två riktiga viljemål. Receptet den här kedjan använde sig av ikväll var just hårt jobb, folk framför mål och mycket skott. Hoppas verkligen fler tar efter. Att Frölunda sen tog bonuspoängen glömmer vi..

Laine var nog bäst i HV och stod också för kvitteringsmålet. Plus också till Melin som kanske spelade sig tillbaks till andrakedjan ikväll. Även Grillfors och Pelle G var riktigt bra och visar karaktär i försvaret.

Frågan är om det här var en tendens många lag har, exempelvis Everton* som lyfter sig tillfälligt när man möter värsta lokalkonkurrenten för att sedan forsätta med det 'vanliga', bedrövliga spelet. Med tanke på att HV gjort sina bästa matcher mot just Frölunda denna säsong finns det en del som talar för det. Men jag hoppas verkligen det inte är så. Jag hoppas istället vändningen mot Frölunda i slutet av tredje ikväll var Vändningen med stort V för HV.

Hur ska man analysera tabelläget och formen då? Tja.. Det kan man tolka lite som man vill: Åtta raka utan förlust men samtidigt fem raka utan seger efter tre perioder. Bara sex poäng upp till andraplatsen men samtidigt bara fyra poäng ner till kvalplats. Bara åtta nollpoängare hittills vilket är lika 'bra' som serieledarna LHC. Men samtidigt bara sju trepoängare på 26 försök. Osv osv.. Jag behöver väl knappast betona hur otroligt viktig lördagens match mot Djurgården blir. Att följa upp dagens fina spel med tre poäng i övermorgon är det som gäller alltså. Annars är HV rejält nere i bottenträsketm hur man än vrider och vänder på det..

*) Nu är det ju inte avståndet mellan Scandinavium och Kinnarps 800 meter som det är mellan Anfield och Goodison Park men ni förstår nog min poäng