söndag 2 januari 2011

Börjar det nya året med boxplay

Även om det nu var några dagar sedan vill jag börja detta inlägget med den senaste matchen, 2010 års sista match borta mot SSK. Den var en ganska typisk SSK-HV match sett till de senaste åren. Södertälje dominerar spelet och skapar flest chanser meden HV som det känns, tar det lugnt och gasar på och gör mål när det behövs. Positivt att ta med sig från matchen är Ledins första mål för säsongen, vilket också var det matchvinnande 3-4 målet. Pär har verkligen växt sista matcherna och börjat visa vilken bra hockeyspelare han faktiskt kan vara. Att målet kom just denna match är således ganska logiskt. Hårt arbete lönar sig. Att en annan som det gått tungt för under hösten, Bremberg låg bakom ett mål var också positivit. Jag har kritiserat honom mycket under hösten men jag måste erkänna att jag varje match sitter och hoppas och längtar efter den dag det ska lossna för honom. Kan detta geniala pass fram till Voutilainens 3-2 vara ett första steg mot en Brembergsk islossning?

En sak som tydligt belystes denna match var HVs darriga box play. Trots att HV mötte ett av elitseriens sämsta lag i power play blev det livsfarligt varje gång en HV-spelare blev utvisad. Lite förra säsongen inverterad kan man säga (då det ju var livsfarligt för motståndarna varje gång de fick en utvisad mot HV). Det var inte första matchen höst det var så heller. Detta är helt klart ett moment HV måste förbättra om man verkligen vill bli ett lag för guldet längre fram i vår. Toppkonkurrenterna lär inte bli sämre på power play ju längre säsongen lider och dessutom lär nog fler bli uppmärksamma på HVs svaghet i denna spelform och utnyttja den. 

Det stora problemet är passiviteten. Man blir allt för stillastående och allt för måna om att hålla sin position snarare än att stressa puckhållaren som istället kan i lugn och ro hitta passningar alternativt ge sig själv läge till avslut. Detta lär vara en konsekvens av det HV led av i början av säsongen, när laget hade förtvivlat svårt att hålla positionen och markeringen i försvarszon. Detta ser betydligt bättre ut nu och allt fler de puckar som hamnar i slottet plockas upp och rensas upp av HV-backar. Men man behöver i många situationer bli bättre på avvägning. Avvägningen mellan om man ska stå och hålla positionen eller om det kanske är värt att gå ut och stressa puckhållaren och på så vis avvärja att denna skapar en farligare situation. Just nu känns det som det är lite väl fundamentalistiskt positionshållartänk i HV i försvarszon, framför allt i box play. 
Kan man våga hoppas HV-spelarna gemensamt i förrgår avgav nyårslöftet att våga gå ut och stressa puckhållaren mer under 2011? Den som lever får se, till att börja med i eftermiddag, med SM-finalrepris mot Djurgården hemma.

1 kommentar:

Wardsson sa...

Idag exploderar Bremberg mot Djurgården!

; )

W.