söndag 30 oktober 2011

Ordningen återställd

Nu är det som vanligt när man tittar på elitserietabellen igen. Det vill säga HV71 på den översta platsen. Detta tack vare gårdagens seger mot Färjestad (får även tacka Luleå och Timrå som slog våra toppkonkurrenter). Men att HV skulle ligga i topp efter nästan en tredjedel och endast förlorat en match i ordinarie tid på de senaste fjorton matcherna var inget jag direkt räknade med. Återkommer om det i min sammanfattning av första tredjedelen någon gång under kommande veckan..   


Tillbaka till gårdagsmatchen: HV stod för en riktigt stark insats och vann med, för att vara borta mot Färjestad, de stora siffrorna 5-1. Förutom en dålig period i slutet andra och de fyra första minuterna av powerplayet  utvisning på grund av Sevcs numera riksbekanta  "rasistattack" (återkommer om det), spelade HV ett fantastiskt spel med kanoninsatser från Andreas Andersson i mål till i försvarsspel, boxplay och anfallsspel och allt där emellan. Jag blir också allt mer imponerad av Ulf Dahlén och hans sätt att leda laget. Som exempel: Det flög en hel del svordomar från min under sida inledningen av tredje, då HV hade sitt femminuterns-PP. Fruktansvärt nonchalant och ofokuserat. Det var snarare Färjestad som skapade chanser här. Men efter cirka fyra minuter tog Dahlén time out. Det gjorde att HV kunde samla ihop sina styrkor, få lite tryck i sista minuten av numrära överläget och med åtta sekunder kvar av det också göra det högst viktiga 3-1 målet. Det aktiva matchcoachandet är en sak Ulf gör riktigt bra, framför allt i jämförelse med sina företrädare. En annan sak är att han har en spelidé som, var det verkar som, samtliga i laget tror på verkligen gillar att spela. Jag har varit inne på det här tidigare. Men just den här viktiga ingrediensen, att alla vet vad som ska göras i varje given situation och därmed spelar med stor trygghet oavsett hur matchbilden ser ut eller vad det står på resultattavlan är något som bara blivit bättre och nu ser oförskämt bra ut. Att det dessutom blir väldigt underhållande för oss HV-supportrar (även alla fans av fartfylld anfallsglad ishockey) talar inte direkt till Dahléns nackdel. 


Efter att Daniel Larsson stått för ett antal högklassiga insatser i rad fick igår Andreas Andersson chansen. Här kan man konstatera att HV förfogar över två riktigt bra målvakter. Riktigt kul då den biten upplevdes som lite osäker efter de första omgångarna. I övrigt blir jag allt mer imponerad av backparet Welch och Rahimi. När senast hade HV ett så defensivt stabilt backpar? Minimerar misstag och vinner snabbt pucken i sargen i egen zon. Lånet Tommy Krististiansen då? Gjorde verkligen inte bort sig. Kanske inte utmärkte sig jättemycket heller men när matchen var slut stod han ändå på 1+1 i poängstatistiken. Ett mål och en assist alltså. Helt klart godkänd debut med andra ord. Liket förtjänar lite beröm också. Efter en och halv match som vikarie åt Ledin i "tredjekedjan" med Falk och Sundh har han stått för hela tre mål.


Men matchens stora samtalsämne, hela omgångens också, handlade om vad FBKs Martin Sevcs ska ha skrikit till HVs Daniel Rahimi. För det första kan man tycka att det är lite märkligt att Färjestad som lag bestraffas för detta. Men o andra sidan, när en spelare beter sig illa och exempelvis börjar slåss på rinken bestraffas också spelarens lag, vanligtvis med fem minuters utvisning. Själva uttalandet i sig (att kalla Rahimi för Zigernarjävel) är ju såklart idiotiskt, låg och fel på alla sätt. Men jag tycker detta helt klart fått för stora proportioner. Enligt rykten så skrek Rahimi "pussy" till Sevc. Ett sådant uttalande implicerar sexism där kvinnan ses som något negativt och lägre stående än normen mannen, på samma sätt som "Zigenarjävel" implicerar att Romer är lägre stående. Min åsikt är att antingen har man nolltollerans för alla nedvärderande uttalande och tillrop under en match. Nu har jag inte full insyn till vad som sägs och skriks mellan spelare under en match. Men jag kan ju bara ana att "Fitta" och "Bögjävel" är begrepp som inte direkt hör till ovanligheten. Uttalanden som precis som "zigenarejävel" kan upplevas som djupt kränkande för en del av befolkningen. Dessa bör i så fall, precis som i Sevcs fall också rendera matchstraff. Eller så får man helt enkelt stå ut med att den här inslaget i den machokultur som hockeyn ändå är lever vidare åtminstone under överskådlig tid. Hur som helst, det positiva med uppmärksamheten kring detta är att det sätts igång en diskussion om vad som är ok och inte ok tillmälen inom hockey i synnerhet och idrotten i allmänhet. 


Till sist vill jag tipsa om blogg för den som gillar statistik och/eller är intresserad av domarnas insatser: http://domarna.se/ 

Inga kommentarer: