måndag 21 september 2009

Så slutar Elitserien 09/10 - Toppen

3. Linköping
Laget har förstärkt jämfört med förra säsongen. Då i synnerhet i defensiven. LHC-ikonen Magnus Johansson är tillbaks vilket säkert vara mycket positivt för östgötarna. Niclas Hävelid är inget dåligt nyförvärv heller. Norrena kommer förhoppningsvis se till att skapa trygghet i försvaret också. Då har jag ändå inte nämnt att Tony Mårtesson också är tillbaks. Forwardsmässigt känns det inte som LHC är ett topplag de första omgångarna då de får klara sig utan tjeckerna Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka. Men när de ansluter och om Lener då kan få maskineriet att kugga i ordentligt är tredjeplatsen i snålaste laget med tanke på de meriter som finns inom denna trupp.

2. Frölunda
Från början, inför försäsongen, stora favoriter hos media. Har också gjort en del imponerande värvningar. Framför allt känns laget bättre komponerat än på länge. Nyförvärv som Joel Lundkvist och Per-Johan Axelsson gör att laget ser grymt starka ut i anfallet. Egentligen ser alla lagdelar, liksom LHCs, grymt starka ut på truppen. Nästan enbart spelare som varit aktuella för VM. Det känns som om Ulf Dahlén har mer angenäma problem, problem som kan visa sig blir mer annat än angenäma om det vill sig illa för Frölunda. Det gäller att få alla stjärnor att agera som ett lag och se just till lagets bästa. Accepterar spelare som exempelvis Hahl eller Fredrik Pettersson att spela i en tredje, fjärdekedja? Hur är det med de äldre stjärnorna som Andreas Karlsson, Niklas Andersson och Tommy Kallio. Kommer de hålla samma höga nivå som tidigare? Tendensen i deras utvecklingskurva (om man då kan kalla den så) har varit svagt neråt. Tillfälligheter? Pga skador? Det får kommande säsong avgöra.

1. HV71
Inte oväntat håller jag med många av experterna som på senare tid har hypat HV som både seriesegrare och svenska mästare. Anledningen är enkelt. Det lag HV ställer på isen ikväll i premiären mot LHC är i stort sett samma som HV ställt på isen de senaste två åren. Alla vet sin roll och laget är extrem välkomponerat och samspelt. Faktum är att den enda som inte spelat i HV tidigare säsong är Oscar Sundh. Dessutom består truppen av en drös så kallade vinnarskallar som hatar att förlora, om det så är en vad man kan tycka är en oinspirerande match i 17e omgången borta mot SSK. Själv tror jag också att HVs många talangfulla unga spelare kommer att presentera sig kommande säsong, alltså fler än Tedenby. Jag har exempelvis stora förväntningar på en sån som Ullström. Nästa Davidsson? Appropå Davidsson har HV där ett frågetecken. Håller han? Kan vara en avgörande faktum för om denna tabellplacering ska gå visa sig stämma efter 55 omgångar.

Så här kommer alltså Elitserien säsongen 09/10. Säsongen som börjar om ca två timmar med matcherna Färjestad-Skellefteå och Linköping-HV:
1. HV71
2. Frölunda
3. Linköping
4. Färjestad
5. Djurgården
6. Modo
7. Luleå
8. Skellefteå
9. Timrå
10. Södertälje
11. Brynäs
12. Rögle

Inga kommentarer: