måndag 21 september 2009

Så slutar Elitserien 09/10 - Mitten

Fortsätter min genomgång av hur jag tror Elitserien kommer sluta. Nu lagen som kommer hamna i mitten när de 55 omgångarna är avklarade:

7. Luleå
-Laget tappar Harju och Omark till KHL. Tunga förluster såklart med tanke på deras hysteriska poängproduktion under våren. Inget tyder heller på att den produktionen kommer avta under hösten. Men Luleå har för att kompensera dessa förluster presenterat ett antal intressant forwardsförvärv. Bröderna Abbott från Rögle, Karl Fabricius från Frölunda och Jonathan Hedström från CSKA Moskva.. Back- och målvaktssidan ser på pappret inte lika stark ut som forwardsditot. Men för Luleå är anfall bästa försvar och Luleå lär fortsätta med sitt spel med snabba anfall även denna säsong. Det kommer räcka till slutspel med råge.

6. Modo
-Modo har sen flera år en stomme av spelare som leder laget. Ingen skillnad till denna säsong. Salomonsson, Svartvardet, Sundström och Timander kommer se till att Modo blir att räkna med även i år och laget tar sig relativt smärtfritt till slutspel. Väl där kan allt hända med ett lag med så många rutinerade vinnarskallar. Det har Modo visat tidigare. Frågan är om de kan lyfta sig? Zuccarello Aasen? Kan han göra en lika bra säsong som förra? Målvakterna? Håller dom. Blir det positiva svar för Modos del på dessa frågor kan den tippade sjätteplatsen vara i underkant.

5. Djurgården
- Jag tyckte redan förra året att Stockholmsklubben hade ett spännande lag på gång. Då fick jag fel. Min tippade femteplats blev en tioendeplats. Men jag är envis och hävdar att denna upplaga Djurgården ser än mer spännande ut än förra året. Anledningen att laget ser välkomponerat ut och dessutom är spelaromsättningen låg vilket gör att Djurgården kan bygga vidare på sitt spel. De unga spelarna som jag tyckte såg spännande ut inför förra säsongen finns fortfarande kvar och har nu ett års elitserie-erfarenhet. Lägg där till två starka nyförvärv i Mathias Tjärnqvist och Marcus Nilsson.

4. Färjestad
-Färjestad är det lag som haft tyngst Silly Season av alla lag. Hela tolv spelare lämnar. Några av dessa är inte vilka spelare som helst. De är nämligen stommen i det hysteriskt framgångsrika lag Karlstadklubben haft under 2000-talet. Jönsson, Nordström, Rhodin och Wallin är inga spelare man bara ersätter med NHL-meriterade finnar eller tjecker. Lägg där till att målvakten som spikade igen under våren Jonas Gustafsson också försvinner. På pappret har de ändå inget dåligt lag. Långt ifrån. Men en toppklubb blir inte Färjestad i år. Med FBK-mått mätt blir det en mellansäsong. Ändå blir det fjärdeplatsen. Med spelare som Sanny Lindström, Jonas Holös, Antti Philström, Johan Andersson, Lee Goren och Jesper Mattsson i laget ska det räcka till det.

Framför Färjestad hamnar tre lag som jag tror så sakta kommer dra ifrån övriga lag poängmässigt och göra upp om seriesegern. Dessa kommer jag presentera i nästa inlägg om några timmar. Nu blir det att vila tangentbordsfingrarna fram till dess.

Inga kommentarer: