måndag 19 mars 2012

Frågor som fick svar

Inför lördagens match undrade man vart åt kvartsfinalserien skulle ta vägen. Svaret blev  ganska entydigt att serien vägde över till HVs fördel. På ett sätt påminde matchen i lördags mycket om de två första i denna serie med skillnaden att rollerna var ombytta. Färjestad hade alltså mer puck och fler chanser. Men man kände stora delar av matchen att HV på något sätt hade grepp om händelserna. Fast det är också en sanning med modifikation. När Färjestad vände underläge 1-2 till 3-2 i tredje kändes det rätt mörkt som HV-anhängare. Andra saker som talar för att det, trots likaläge 2-2 i matcher väger över för HV är Färjestads fokusering på yttre faktorer snarare än sina egna brister i spelet. Denna tjurighet och frustration gestaltas mycket väl i den här, numera närmast lite klassiska presskonferensen av hjälptränare Andreas Johansson. Den skarpsynte Henrik på HVfantasten skriver mer om detta här. Det är alltså inte bara Färjstads supportrar som skyller på domaren, något jag berörde förra inlägget.

Innebär då detta att HV har Färjestad i brygga? Självklart hoppas jag det men är orolig för att Färjestad kan vända på steken igen. Tjurigheten ovan efter en förlust talar nämligen inte bara mot Färjestad. Det handlar om en klubb där det sitter i väggarna att man hatar och förlora. Kan Färjestad kanalisera den energin på rätt sätt, vilket man ofta gjort genom åren, så kan det återigen bli tufft för HV. Hur som helst väntar jag mig ingen lätt batalj om några timmar utan en nervkittlande klassiker, precis som de två senaste.

I HV saknas tyvärr Oscar Sundh. Han var enligt uppgift inte med på värmningen i morse heller och man kan då gissa att han är borta ett tag. I Färjestad däremot gör förstamålvakten Nihlstorp comeback efter att missat förra matchen. Tyvärr för HV då Pettersson-Wenzel som stod i lördags för värmlänningarna inte övertygade. Ytterligare en ingrediens som talar mot att HV nu ska kunna leka hem serien alltså.

Till sist: Daniel Larsson har visat att han är förstamålvakt igen. När han spelar genom att agera snarare än reagera på situationerna är ruskigt bra.

Uppdatering: Glömde nämna serieledarna Luleås sorti redan i kvarten.. Precis som förra årets serieledare (HV) blev det sorti även för detta årets mot AIK. Ett lag som precis som mot HV förra året gjorde det ruskigt bra med högt tempo, fysik och bra målvaktsspel. Precis de egenskaper som behövs för att vinna matchserier i slutspel med andra ord. AIKs semifinalplats innebär inte bara att jag får rätt i mitt tips på åtminstone en matchserie i slutspelet. Det innebär också att HV nu OM de går vidare har hemmafördel även i semifinalen.

Inga kommentarer: