onsdag 14 mars 2012

Optimistisk = orealistisk?

En sak som man brottats med det senaste året har under de senaste dagarna ställt på sin spets. Det handlar helt enkelt om hur bra HV egentligen är. Jag har länge haft inställningen att HV har en hög kapacitet som de av olika anledningar ofta inte fått ut sen guldet 2010. HV kanske är ett lika starkt lag som det som tog guld då men samtidigt är elitseriekonkurrenterna inte heller direkt starkare på pappret. Många har tongivande spelare som inte platsar i NHL, från både från Sverige, Finland och andra länder väljer idag KHL framför Elitserien. Det är en förändring som gjort att glansen falnat över framför allt toppen av elitserien. Samtidigt har vi fått en jämnare serie där lag på undre halvan lättare kan hävda sig. Åtminstone verkar det vara det första tydliga resultatet av KHL i Elitserien.

Detta borde innebära att HV som tappat en del, men ändå fyllt på hyfsat, rent truppmässigt borde vara ett lag som kan slåss om guldet, så har jag tänkt. Men allt för många gånger har de visat mig fel nu. I pågående slutspel har mycket av mönstret upprepat sig från tidigare misslyckande. Det har varit överflöd av puckinnehav men ineffektivitet, hamna ut i sargen i anfallszon och virrigt i försvarszon och målvakter som aldrig vinner matcher åt oss. Med detta sagt kan jag ändå inte låta bli att vara optimistisk. Mest med tanke på motståndarna. Varken Färjestad, eller något annat lag i slutspelet heller för den delen är något monsterlag. De kan på toppen av sin förmåga stå för bra insatser men allt som oftast är det ganska mediokert. Färjestad igår (tisdag) i kvartsfinal två är inget undantag. Stundtals förlorade man närkamper var riktigt passiva och 'lät' HV anfalla i våg efter våg. Med lite medstuds hade det varit kvitterat i matcher. Så jämnt var det. Nu får man istället läsa aftonbladets vidriga kappvändare till sportjournalister skriva om hur överlägsna Färjestad är och hur fel det var av HV att välja dem. Man kan ju hoppas att Färjestadsspelarna tar åt sig av vad dessa herrar skriver och tror att de redan står med en eller fler skridskor i en semi. Jag tvivlar på det. Men om inte annat kan det fungera som tändvätska för HV-spelarna. För tändvätska behöver vi. Blir det inte vinst imorgon ser det nämligen väldigt, väldigt mörkt ut.

Förvirrat inlägg? Ja. Men så det känns mitt i stridens hetta. Kommer nog mer klarsynta analyser efter säsongen. Då man sitter med facit i hand..

Inga kommentarer: