söndag 4 mars 2012

Inför sista omgången

Utgångsläget inför den sista omgången av elitserien är raffinerat på många sätt. Många lag har mycket att spela för. Allra mest Linköping och HVs motståndare Djurgården som spelar för att undvika kvalserien. Sen har vi Modo och Växjö på samma poäng men på varsin sida slutspelsstrecket. Men även HV, Brynäs, Skellefteå, Frölunda har placeringar bland topp fyra att spela om. Jag tänkte därför gå igenom match för match i sista och spekulera fritt om hur det kan gå beroende på resultat i andra matcher, gjorda mål ect, ect.  Men först lite kort om HVs match igår mot LHC.. Jag ber om ursäkt på förhand om det slukit med någon 'tankevurpa' mina spekulationer. Påpeka gärna det sådant fall.

Precis lika sågade som HV blir när de förlorar, oavsett hur, lika hyllade blir av samma personer när de vinner, oavsett hur. Vinst=vitt och förlust=svart, utan nyanser. Själv ser jag, kanske inte alltid, men oftast nyanser. Igår var en sådan match. Det som framför allt var bra var det tålamod och kyla man visade mot ett desperat kämpande (och ibland krampaktigt) LHC. Offensivt har HV lyft sig ordentligt ett par matcher i följd nu. Förhoppningsvis har man startat en ny bra vana där. Det negativa var misstagen som gjorde att vi flera gånger åkte på kontringar. Det handlade både om frilägen och två mot en och tre mot en. Ofta berodde det på att en eller flera spelare inte övervägde situationen på rätt sätt och gick upp för högt vilket gjorde att när LHC då fick pucken så var vi direkt satta i numrärt underläge mot deras anfallande spelare. Det är något man verkligen inte vill se i slutspelet. Åtminstone inte att det händer så på pass ofta, flera gånger under en period. Seger blev det hur som helst och HV ligger nu, tack var segern i kombination med att Frölunda slog Brynäs, fyra med bättre målskillnad (som är närmast ointaglig på en omgång) jämfört med Gävle-laget.

Så var det här med sista omgången. Faktum är att i alla matcher utom en finns det minst ett lag som har något att spela för. 

Luleå-Växjö
Här är Luleå redan klara seriesegrare medan Växjö som i och för sig nog är rätt nöjda efter säkrat kontrakt förra omgången ändå har en slutspelsplats att slåss med Modo om. Båda Modo och Växjö har samma poäng men Modo har 4 mål upp på Växjö i målskillnad och betydligt fler gjorda mål. Det innebär att om Växjö antagligen kommer behöva ta minst en poäng för att nå slutspel. För Växjös del kan det också i så fall handla om att man blir tvungen att plocka in målskillnad på Modo. Ett inte otänktbart scenario är därför att Växjö kan tvingas plocka målvakten i slutet även om de leder för att få plus-mål jämfört med Växjö. 

En annan delikat ingrediens i denna match är att Luleå kanske hellre vill ha möjligheten att efter matchen kunna välja Växjö som motståndare i sin kvartsfinal istället för Modo. Läge att på ett snyggt sätt lägga sig där kanske? Inte alls omöjligt. Hade jag suttit i Luleås sits hade jag valt den vägen. Växjö känns så här på förhand som ett betydligt enklare kvartsfinalmotstånd än Modo gör. 

Frölunda-Färjestad
Här spelar Frölunda för att behålla sin tredjeplats och hålla undan för HV och Brynäs som ligger en poäng efter. Med tanke på Frölundas starka hemmafacit och ganska dåliga bortadito känns det kanske mer angeläget av den anledningen för Frölunda än för framför allt HV (som ju varit starkare borta än hemma denna säsong) att ta en topp 4-placering. Tar Frölunda tre poäng grejar de också tredjeplatsen vilket kan vara värdefullt då man då åtminstone får två lag att välja på som motståndare i kvarten.

Frölunda har även en vid tre poäng chans att nå andraplatsen. Men då krävs att Skellefteå samtidigt kammar noll (poäng) i sin match mot AIK. 

För Färjestads del är dock matchen obetydligt. Tror inget av lagen i topp baserar sitt val av lag utifrån om de råkar komma sexa eller sjua i tabellen. En sak som talar för att Frölunda faktiskt tar tredjeplatsen.

HV71-Djurgården
Den här matchen är framför allt viktig för Djurgården som vid vinst (3p) är garanterat klara för elitserien nästa säsong. Vid tappade poäng samtidigt som Linköping tar tar minst en mer poäng är det kvalserien som gäller för Djurgården som har sämre målskillnad än Linköping. 

HV möter återigen ett lag med kniven på strupen. Sist mot Linköping gick det vägen. Tror inte för HVs del att det behöver vara negativt (som många velat ha det till). Lag som spelar för sin existens gör det knappast med stora portioner av varken självförtroende eller tålamod i spelet. Vinner HV vid full tid är fjärdeplatsen säkrad... Såvida inte Brynäs vinner med 13 mål mer än HV vinner med. Vid vinst i full tid finns också chans på tredjeplatsen om Frölunda tappar minst två poäng i sin match mot Färjestad. Vid vinst i förlängning eller straffar finns också en lite chans på tredjeplatsen. Men då måste Frölunda förlora i ordinarie tid. HV har nämligen sämre målskillnad än Frölunda och måste därför ta en poäng mer än Frölunda (eller vinna med säg 9-0 samtidigt som Frölunda vinner i förlängning eller straffar).

AIK-Skellefteå
Matchen mellan AIK IF och Skellefteå AIK kanske är den minst intressanta matchen i omgången placeringsmässigt. Här är det bara Skellefteå som behöver en poäng för att hålla undan från i kampen om andraplatsen, om nu Frölunda bärgar tre poäng i sin match. För AIKs del har man chans att komma sexa om man vinner samtidigt som Färjestad förlorar, båda i ordinarie tid. Men som sagt, Sjätte- eller sjundeplats spelar mindre roll då topp fyra lagen ändå väljer fritt bland lagen placerade 5-8.

Timrå-Brynäs
Här är det Brynäs som har mest att spela för. För de handlar det om att ta en poäng mer än HV i första hand och på så sätt ta över deras nuvarande fjärdeplats. Man har även chans på tredjeplatsen med ungefär samma villkor som HV, det vill säga att man tar minst två poäng mer än Frölunda. Men då gäller också såklart att HV tar minst en poäng mindre än Brynäs samtidigt. Det kan också gå att ta tredjeplatsen genom att vinna samtidigt som Frölunda tar två poäng. Men då måste man också vinna med 21-0 (el motsvarande).

För Timrå som varit klar elitseriejumbo sedan länge gäller det att bygga självförtoende inför kvalserien. Poäng i två matcher i rad och seger senast mot Färjestad borta. Ska man avsluta med tre raka poäng-matcher? Något positivt att ta med sig in i kvalserien i så fall.

Modo-Linköping
Sist men inte minst har vi Modo mot Linköping. Den här matchen gäller extremt mycket för båda lagen. Även om Modo nu ligger på slutspelsplats har jag en känsla av att det kommer krävas tre poäng av hemmalaget för att behålla den placeringen. Luleå lär inte jobba ihjäl sig för att inte ge Växjö chansen att nå slutspel.

För Linköping är det än viktigare att vinna om man ska ha någon lite chans att slippa kvalserien. Visserligen krävs det 'bara' att man tar en poäng mer än Djurgården då man har bättre målskillnad. Men hur de gör måste de förlita sig på att E4-rivalen HV tar poäng mot Djurgården. Ett hemmasvagt HV som 'bara' har placering mellan 3-5 att spela om. 

Kort sagt: En minst sagt spännande och raffinerad omgång att se fram emot. Kan tänka mig att det blir mycket räknande på målskillnad fram och tillbaka i slutet av omgången. Kanske får vi också se lag ta ut målvakten i jakt på bättre målskillnad och i förlängningen bättre placering. En bra uppvärmingsomgång inför slutspelet.

Inga kommentarer: