onsdag 28 mars 2012

Ej förlängda kontrakt

Så smått börjar man återhämta sig från HVs uttåg ur slutspelet. Men fortfarande känner jag lätt ilska och besvikelse när jag hör talas om det pågående slutspel. Som tidigare år när HV åkt ut tidigt alltså. Inom kort kommer en sammanfattning av säsongen. Kanske blir det inte mycket nytt under solen men jag känner att jag för egen del behöver knyta ihop säcken. Sen är det lättare att med lite distans, eller med facit hand om man så vill, analysera HVs insats.

Det här inlägget ska däremot handla om mer om att blicka framåt och tar avstamp i denna artikel som las ut på HVs hemsida i måndags. Först och främst vill jag berömma HV för att på ett så tydligt sätt beskriva läget och ge alla fans en överblick. Det gör att man undviker felaktiga rykten och frustration bland fansen. Jag hoppas detta är starten på en ny öppnare och tydligare informationsstrategi från HVs sida.

Åtta spelare med utgående kontrakt kommer alltså lämna HV enligt artikeln varav sex inte blev erbjudna nytt kontrakt av HV:

Daniel Larsson
Blev inte den matchvinnarmålvakt som vi hoppats på. Under grundserien hade han lite av de tendenser man kunde se hos legenden Liv, det vill säga lysande vissa matcher och rent av dålig andra. Den stora skillnaden mellan dem är att Stefan lyfte sig när matcherna blev viktigare. Larsson däremot hittade aldrig den hysteriska zon som Liv gjorde även om han gjorde bort sig varken i årets eller förra årets slutspel. Daniel själv verkar enligt denna intervju inte vara allt för missnöjd med detta utan säger att ett miljöombyte kan vara nyttigt för att få karriären i rätt riktning igen.

Andreas Andersson
HVs trogna andramålvakt sedan några år tillbaka. Fick till sist chansen i årets slutspel men tog den inte riktigt. Hade gärna sett han fortsätta som andramålvakt om det inte vore för att man ska skola in lovande Gunnarsson på den positionen.

Noah Welch
En fysisk back som egentligen inte lämnade mycket avtryck efter sig, vilket både i positiv mening och negativ mening. Kanske inte tillräckligt bra defensiv för att kompensera bristerna i det offensiva. Att han lämnar kan indikera att HV har någon annan icke-EU spelare på gång..

Daniel Rahimi
Jag hade kunnat tänka mig en fortsättning för Rahimi. Men precis som Welch ingen tongivande spelare men väl en fysisk, defensiv back som står upp för laget. Avgörande för om detta är positivt för HV är vem som ersätter honom och vad han lyfte för lön.

 Kamil Piros
Jag har många gånger försvarat Piros och känt att han kanske inte fått de chanser han förtjänar. Men samtidigt var det ganska tydligt i årets slutspel, när det gäller som mest, att Piros knappast är en spelare som varken leder laget, höjer sig själv eller sin omgivning. Passar dessutom inte riktigt in i Dahléns spelstil.

Morten Ask
En av de märkligaste värvningarna på länge i HV vilket många hade farhågor om från början.

Sen är det tråkigt nog två spelare där jag är helt överrens med Stillman som erbjudits nytt kontrakt men valt att lämna. Eller rättare sagt, en har erbjudits nytt kontrakt och en var utlånad till HV:

Adam Almqvist
Mycket väntat ska Adam nu ta steget över Atlanten med målet att till slut ta en plats i Detroits NHL-lag. Chansen att han kan slå sig in där bedömmer ändå jag som hyfsat stor. Men skulle han inte där finns det goda möjligtheter att HV har en riktigt bra hemvändare om ett eller ett par år.

Andreas Falk
Jag skrev tidigare att Andreas Falk var prio ett för HV när det gäller att förnya kontrakt. Men nu när beskedet ändå kom är jag inte så besviken trots allt. Precis som Zoran i hvbloggen observerat har Falk sett lite 'mätt' ut under säsongen. I intervjun efter han fått supportrarnas pris som bästa HV-spelare denna säsong kunde man också ana vad som var på gång. Som tur är går inte Falk till en elitseriekonkurrent utan ska pröva lyckan utomlands. Kanske även är Falk en hemvändare om ett tag då han kommit underfull med att gräset inte är grönare på andra sidan.

Förutom dessa åtta spelare har HV följande spelare utan kontrakt:

Jesper Williamsson
Backen har varit utlånad till Troja-Ljungby under säsongen. Där har han enligt uppgift gjort bra ifrån sig. Har dålig koll på honom men kanske mogen för att ta steget till HV?

Jason Krog
Spelare av hans kaliber växer inte på träd. Självklart ska Stillman förlänga om möjligt. Jason visade såväl i serien och i slutspelet att han med rätt omgivning är en av de bästa offensiva spelarna i serien.

Dessutom kom det idag fram att Joensuu tyvärr hade en klausul som innebär att han får bryta sitt kontrakt om han får ett förstahandkontrakt i KHL eller NHL. Känns då tyvärr som vår absolut bästa spelare i slutspelet går förlorad. Men hoppet är det sista som överger en sägs det.. När det gäller Fasth så räknar jag med att han stannar ett år till i HV 'tack vare' den otursförföljda säsong han haft.

Om vi då ska sätta ihop ett lag med de som med de som med all säkerhet kommer spela i HV nästa säsong får vi en uppställning som enligt nedan. Man kan såklart diskutera positioner ect. men något åt det här hållet kommer det antagligen att bli. Jag tar med Elias Fält som ryktas vara klar samt sensaste heta ryktet William Karlsson från Västerås. Sen kan det vara värt att nämna att det rådde lite 'missförstånd' kring Mats Tryggs och Patrik Carlssons kontrakt som nu visare sig strecka sig över även nästa säsong. I fallet Patrik ser jag det som positivt. Det finns potential i killen som dessutom har en spelstil med mycket skridskoåkning som borde kunna passa i Dahléns filosofi bättre än det gjort denna säsong. Trygg var faktiskt bättre än var man vågat hoppas på. Förblir han skadefri kanske vi kan få ut ännu mer av honom.

Här kommer det, mitt första förslag på femmor säsongen 12/13 som synes med en hel del luckor att fylla i synnerhet på forwardsplats. Sen kanske det inte ens blir samtliga av dessa som slutligen kommer spela i HV nästa säsong. För hur ska man tolka Stillmans  "Vidare kommer det bli en del förändringar på både back- och forwardssidan." från artikeln?

Målvakter
[Vakant]
Jonas Gunnarsson

Förstafemman
Petrasek, Karlsson
 Davidsson, Voutilainen, [Vakant]

Andrafemman
Trygg, Fälth
[Vakant], [Vakant], Fasth

Tredjefemman
Louma, Grillfors
W.Karlsson, Sundh, Ledin

Fjärde
(Williamsson), Fantenberg
Carlsson, Kristiansen, Lindström

UPPDATERING 29/3: Som väntat blev det HV för såväl centern William Karlsson som för backen Elias Fälth. Tar därför med glädje bort paranteserna från dessa i laguppställningen ovan. Slarvigt nog glömde jag från början Grillfors som jag nu lagt till. Tack Benta för påpekandet.

4 kommentarer:

sportsnackaren sa...

Håller med i mångt och mycket som vanligt när det gäller dina analyser!:) Vilken målvakt HV ska värva tycker jag är svårast, då detta är en position som är helt omöjlig att sia om på försäsongen. Man kan ta ett bra namn som är "dåligt" eller ta något "okänt" som blir bra...

I övrigt så hoppas jag på Fält och ytterligare en puckförande och skridskoskicklig back som inte går bort sig defensivt heller. En back som kan göra 22-23 minuter per match. Sådana växer inte på träd...

Offensivt så måste man hitta en lösning direkt till Davidsson framför allt, en "Patrik Hörnqvist" som blev målkung och Linkan assistkung i DIF för några år sen. Men annars vill jag se helst se spelare som Laine, Jesse och Fasth av förklarliga skäl... Hur som helst tror jag den här sillyn blir svettig för alla sportchefer och jag är inte avundsjuk på Stillmans jobb... Men förändringar är välkomna och nödvändiga och med en veckas "avkylning" inser man att HV och Stillman inte heller vill åka ut i kvartsfinal, utan faktiskt gör sitt bästa.;)

Benta sa...

Du har missat Grillfors! ;)

Nidek sa...

Sportsnackaren: Kul att se att du kommenterar här. Förstamålvaktsposten är en stor och kanske den viktigaste luckan att fylla. Men mest jobb tycker jag Stille har på forwardssidan. Sticker Jouensuu vilket vi nog tyvärr får räkna med saknar vi en hel förstakedja (alt andra om Davidsson, Voutilainen håller för första nästa säs). Försvinner även Fasth ser den än mörkare ut. Backsidan ser komplettare ut även om jag tycker som du, minst en till back med Fälths egenskaper som ju nu är klar för HV.

Benta: Tack för påpekandet. Mitt slarviga sinne gör sig påmint igen. Tar det i uppdateringen av inlägget

Anonym sa...

William Karlsson är center inte ytterforward. Patrik Carlsson vill helst spela center men kan vara ytterforward. Men du ska nog sätta in han som center där trivs han bäst. Min dröm nyförv är Tedenby och Laine som center. Gustav Weslau i målet. Ta hem Williamsson om han är mogen för elitserie spel har inte sett honom.