söndag 20 april 2008

Vinklat

Mitt i all glädjeyra kan jag inte låta bli att bli lite arg också med tanke på diskussionerna efter SM-guldet bärgats. Här kommer därför lite gnäll på allt det gnäll, till Lasse och andras förtret, som HV fått stå ut med. Hela säsongen har HV varit det mest utvisade laget, då både i slutspel och grundserie. Det är förståligt. HV spelar ett tufft spel, ja på gränsen ibland. Majoriteten av dessa utvisningar är korrekt tagna, enligt regelboken. Inget snack om det! MEN, och här kommer det stora men jag tidigare skrivit om: Då måste man även dömma enligt samma hårda regelbok. Även om det är Per Ledin eller Andreas Jämtin som blir cross checkade. Hårda bedömningar på HV och en ofta en betydligt snällare bedömning av motståndarna. Så såg det ut större delen av säsong. Det kan man också 'leva' med som HV-supporter. Vi vinner ju ändå.

Men råttet blev ändå på något vis mågat när slutspelet och i synnerhet finalserien började. Plötsligt började varenda situation där en HV-spelare spelat hårt eller fult rullas, eller där domarn missat på ett sätt som missgynnat motståndaren till HV i repris efter repris och kommenteras flitigt av media och då i synnerhet av kommentatorerna på kanal5. Lägg där till det man närmast kan kalla förföljelse av Thörnberg. Visst, hans och andras filmningar är pinsamma. Men han är långt ifrån den enda spelaren som filmar i elitserien. Får man tro media är det bara Thörnberg som filmar. Vidare, hur uppmärksammades fula tilltag eller tveksamma domslut som missgynnade HV då? I princip inte alls. Här är några exempel: Straffarna HV skulle haft sjätte matchen, Ledins belönas med en utvisning när Fransson boxar honom, cross checkingarna på Davidsson i första finalmtachen som ledde till det grymt viktiga 1-0 målet för LHC den matchen, Ledins löjliga 5+ Game efter avblåsning efter att duttat Gunnarssons rygg, tacklingen i ryggen efter avblåsning på Johan Lindström i den fjärde finalen och Mårtenssons boarding på Jämtin i (har jag för mig) femte matchen. Ett litet axplock tagna från finalserien. Tack Xender från kommentarerna på Ros blogg.

Nu spelar situationerna i sig inget roll. Ingen blev allvarligt skadad och HV vann ju ändå, mycket rättvist. Men jag skulle gärna se lite nyans i debatten. Kanske inte från LHC-supportrar. Klart som fan att de är besvikna. Men opartiska s.k. experter förväntar jag mig mer av. Men det kanske bara är att vänja sig. HV är det stora stygga laget som alla hatar. Det som för några år sen Färjestad var.

Detta inlägg är en parantes mitt i guldfirandet som jag nu återgår till.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men så skönt att få medhåll om att domarna är en riktiga sopor... Varenda en. Att dom dessutom är så partiska och hatiska att dom ger HV utvisning på utvisning är ju ytterligare ett tecken på att något måste göras åt de domare vi har och det system som uppenbart inte fungerar...

Att sedan HV-spelare som HV-fans och bloggare blir lite snarstuckna... Ja det retar mig lite framförallt som man skrivit så underhålande och bra hela säsongen men när det nu blev som det blev gnällde man tioll på vad som fanns att gnälla på.

NI... Har sett detta som någon vendetta mot HV och att ni nu tror er vara det nya Färjestad... Håll i pucken... Har du fått någon hat-kommentar...? Vakna för h-vete och gilla läget. Det är tufft att ligga på topp... Det är ett läge att gilla...

Att jag sedan neutral som jag tror mig vara anser att Linköping fått något mål bortdömt ser jag inte som någon fara för er. Ni vann ju ändå men en fara för hockeyn i stort.

Vi måste få en betydligt högre standard på domarna, för nästa gång sitter du inte med guldhjälmen på och gnäller...

Nidek sa...

Med det här inlägget var det väl i och för sig inte domarna jag ville kritisera. Åtminstone var det inte syftet. Det var snarare att kritisera den fokus det varit på tveksamma situationer från media när dessa drabbat LHC under finalserien i kontrast till att denna fokus nästan helt uteblivit när det gällt domslut och situationer som missgynnat HV. Jag begär faktiskt lite mer av exempelvis den TV-kanal som har rättigheten och förtroendet att visa den största inhemska finalen vi har i idrottssverige.

Men visst håller jag med dig om att domarna varit kassa även om jag faktiskt tycker det blev en klar förbättring i finalserien trots allt. Där tilläts spelarna faktiskt spela hockey med tacklingar och allt fysiskt spel som det innebär. Något de inte tillåtits göra så ofta tidigare under säsongen.