måndag 11 februari 2008

Hur överlägsna är HV egentligen?

Laget leder tabellen väldigt stort och har i princip säkrat seriesegern. Spelet har för det mesta sett övertygande ut Vilka förväntningar ska man egentligen ha inför kommande slutspel på sitt kära HV? För att få fram en alternativ bild till den tabellen tog jag ut en inbördes möten-tabell på de fyra främsta lagen i tabellen från sportplock.se och fick fram följande:
1. LHC 12M 22p
2. HV 12M 19p
3. Modo 11M 14p
4. FBK 11M 12p

En tabell som varslar om något helt annat än den fullständiga tabellen med andra ord. Troligen är det dessa fyra det står om när vi är framme i semi (minus ett lag plus ett överraskningslag möjligen). Alltså blir det just de och inga andra lag HV får möte där och i en eventuell final. Rent statistiskt är det då LHC som är det bättre laget. Detta kan ju visserligen ändra
redan imorgon om vi slår LHC. Hur det än går så visar det hela ändå att LHC har lika lätt mot andra topplag som HV och har dessutom förhållandevis lätt mot HV jämfört med andra lag. LHC är faktiskt enda laget som har pluss-statistik mot HV.

Min slutsats blir att HV71 ändå ÄR det stora favoriter till SM-guld. Tabellen med alla lag medräknade och med många fler matcher som statistiskt underlag indikerar också tydligt vilket lag som är bäst. HV har också en stor stor fördel jämfört med LHC och det är bredd. Spets finns i båda lagen. Skillnaden är att HV har en fjärdekedja som kan gå in och avgöra vilken slutspelsmatch som helst. Fast ändå.. Varning för LHC! De är det största hotet mot fest på Hovrättstorget i April som det ser ut nu. Kan nog bli lite av en kraftmätning inför slutspelet när lagen möts imorgon. Båda lagen är nog medvetna om att nästa gång de möts kan mycket väl vara i en SM-final.

Finns det något annat lag som kan hota? Mja.. Möjligtvis ett pånyttfött Frölunda. De har åtminstone spelarmaterialet till det. Sen är det klart.. Vågar man verkligen helt räkna bort Färjestad? hmm..

Inga kommentarer: