måndag 24 mars 2008

Första semin avklarad

Sådär! Då var första semin avklarad. Lite synd att HV inte förstod att matchen började redan i första perioden. För efter de två sista tycker jag HV var det bättre laget. Och hade HV haft lite medflyt i första istället som ikväll, tvärtom tror jag ändå det hade kunna bli match av det här. Som vanligt när HV förlorar första matchen i en matchserie (vilket de nästan alltid gjort de senaste åren) så utmålas motståndarna som 'skrällaget' som slår ut favoriterna av journalister. Och bland många av HVs fans sågas hela laget. Plötsligt är allt fantastiskt spel som HV bjudit på denna säsong helt bortglömt. Istället låter det som HV varit ett lag med stora problem. Jag efterlyser att man inte drar så stora växlar på en match vi förlorar med två måls marginal!

Men visst hade HV problem den här matchen. HVs största svaghet visade sig också: När vi blir fastcheckade med annars så skickliga herrar som Louma, Åkerman och Gustafsson inne på isen. Men allt ansvar ligger inte på dessa. Även forwards låg helt fel och tog felbeslut i anfallsspelet vilket ledde till livsfarliga kontringar gång på gång. Visserligen ligger HVs styrka i att anfalla med hela laget. Men då gäller det att rätt beslut tas och att verkligen HELA laget följer med i anfallen. Som det såg ut ikväll blev det hela tiden, allt för stort glapp mellan backar och anfallare vilket gjorde att Timrå lätt kunde ställa om och komma med fart. Att exempelvis Gustafsson och Åkerman inte är skridskosnabbast visste vi och hela hockeysverige redan. Ingen nyhet. Därför gäller det att HV hittar tillbaks till den höga checkingen som de haft genom grundserien och på det viset göra motståndarnas anfall lätträknare och heller inte lika fartfyllda som ikväll.

I övrigt såg anfallsspelet lojt, oninspirerat och lite bekvämt ut. Ingen, Jämtin, Fredriksson och Ledin borträknade verkade vilja gå in och göra 'skiten' framför mål. Ibland kunde man dock önska att de gjorde lika bra skitjobb även i försvarsspelet. Det gäller i synnerhet Ledin. En viktig detalj fungerade dock bländande: Powerplay. Har varit riktigt riktigt hög klass på det hela slutspelet. Ack så viktigt. En grym målvakt i Liv och ett powerplay på över 30%. Det är med dessa ingridienser man vinner SM-guld.

Måste nämna Davidsson också. Fick en del kritik av kommentatorerna efter första perioden. Kom in i andra och visade varför han raknas som en av elitseriens bästa. Låg bakom både 1-3 och 2-3. Jag önskar bara mannen kunde lära sig skjuta ibland också..

Nu hoppas jag HV-spelarna går in och läser den här och tar till sig av vad de gjort fel. Rättar de till dessa 'detaljer' tycker jag det ser riktigt, riktigt bra ut. Nej. Jag är inte orolig. Inte än..