söndag 14 december 2008

Hemma borta

Kolla in denna tabell och kolla sedan in följande.

Med dessa två tabeller kan man få intrycket av att HV trivs betydligt bättre borta än hemma. Tillfälligheter att det ser ut som det gör? Kanske men inte troligt. Troligtvis beror det på hur dels HV, dels HVs motståndare genomför matcherna. Nyckelorden är, i båda fallen, Noggrannhet I Försvarspelet. När HV ska spela vackert hemmaspel med briljanta passningar och möter ett defensvit, diciplinerat lag som backar hem till egen blå slutar det ofta med förlust eller som bäst 2-2 kanske. Men när HV spelar bra försvar, som de ofta gör borta mot hemmalag som vill föra matchen, vinner de (bortsett några misärabla insatser i början av säsongen).

Ikväll spelade HV just sånt bortaspel. Mot ett lojt Modo utan självförtroende räcker det såklart till tre poäng. Mycket riktigt blev det också så: 4-1 till HV som nu går in i 'juluppehållet' med en positiv känsla. Nog så viktigt! En riktig lagseger detta med andra ord. Jag vill ändå framhålla två spelare som tidigare under hösten varit i det närmaste helt under isen: Melin och Louma. Dessa två blir bara bättre och bättre. Louma blir allt stabilare i försvaret och tog dessutom för sig offensivt och gjorde också det viktiga 4-1 när Modo ändå var lite på gång. Melin börjar närma sig sin högstanivå och var ständigt ett orosmoment för Modo denna match. Sen måste man ju även nämna hans kedjekamrat Tedenby. Vilken lirare! Är värt några sena nätter framför J-VM i jul bara för att se honom.

Förutom en dipp mot Linköping* förra måndagen har HV den senaste månaden faktiskt spelat ett riktigt imponerande försvarsspel. Jag vågar till och med, utan att ha sett så mycket av de andra lagen, hävda att HV varit det bästa laget att försvara sig sen det där krissamtalet efter Bern-matchen. Anfallsspelet har dock inte varit det bästa. Den biten verkar det, glädjande nog också blivit förbättring av de senaste matcherna. Svårt att sätta fingret på vad HV gjort annorlunda där. Kanske lite rakare på mål, kanske lite mer folk framför mål, kanske trötta motståndarlag. Vad som säkert spelar roll är att HV nu fått ihop tre producerande linor..

Men åter till försvarsspelet. Det är nämligen grunden till att det nu ser betydligt bättre ut för HVs del än för bara några veckor sen. När man hör och läser om HV andas det helt klart en hel del optimism nu. Äntligen efter en mörk höst. Bara hoppas HV forstätter på den inslagna vägen. Med noggrannhet i försvaret.

*) Förstår inte hur så många, som Anrell kan dra så stora växlar på LHCs spel efter det usla försvarsspel HV visade upp i framförallt första perioden den matchen.

Inga kommentarer: