fredag 19 mars 2010

Gnäll-Timrå

Säga vad man vill om HVs kvartsfinalmotståndare men fokus verkar ligga på helt andra saker än på det egna spelet. Det blev inte mindre efter gårdagens förlust. Om vi till exempel tar domargnället efter gårdagen och lägger gnället på HV-spelarna åt sidan så håller jag med Timrå-lägret på en punkt: Domarna var inte bra i går och är inte bra i elitserien. Inkonsekventa och ibland rent dåliga. Men att i gårdagens match hävda att HV gynnades av domarna är milt sagt enögt. Att HV inte fick massa solklara utvisningar som borde varit där har tydligen helt blundats för. Bara för att HVs avgörande mål råkade komma efter en solklar utvisning betyder inte att det var domarens gynnande av HV som avgjorde. Man kan lika väl vända på det och hävda att det var på grund av domarnas friande av solklara Timrå-utvisningar under ordinarie speltid som gjorde att den här matchen blev onödigt spännande. Allt handlar om vilket perspektiv man har. Att massa snorungar till fans inte har det perspektivet är väl inte oväntat eller anmärkningsvärd. Men när det verkar handla om ett lag, en klubb, till och med en hel byggd som verkar nära denna gnällkultur och inte ens försöker att se det hela från en lite mer objektiv synvinkel börjar man bli lite fundersam. För ett par år sen var det Modo som var det stora gnäll-laget i slutspelet. Är det något typiskt norrländskt med att skylla sina tillkortakommanden på yttre omständigheter tro?

I rättvisans namn ska sägas att norrlänningar absolut inte är ensamma om att gnälla. Det gnälls det en hel del på exempelvis domare även från andra fans sida, så även från min. Det är nästan så jag får lite dåligt samvete av detta, mitt eget gnäll. Att vara domare är nog en riktigt tufft uppgift och jag är övertygad om att de verkligen kämpar och gör så gott de kan. Men någonstans, i utbildningen, kommunikationen med spelare/media/allmänheten går det tyvärr snett. Något måste absolut göras åt detta. Man har så mycket mer att vinna på det än man är i närheten att gör med mindre rinkar eller straffavgörande i grundserien.

Till sist: Jag har alltid haft svårt för Challe Berglund men efter gårdagen ska allafall han ha beröm. Kanske den enda i Timrå-lägret som förtjänar. Inget gnäll på HV eller domare utan fokus Framåt och på att göra en bättre nästa match.

Inga kommentarer: