tisdag 6 januari 2009

Dåliga förlorare

Vi börjar med tråkighet #2 igår, nämligen JVM-finalen. Förgäves satt man uppe nästan hela natten för att se Sverige bli utspelade av Kanada som kunde vinna sitt femte raka guld. För Sverige blev det som för Linköping, ett silver igen.

Återigen visar sig Sverige eller framförallt svenska kommentatorerna med Wikegård i spetsen, precis som den kanadensiska publiken vara rätt enögda. Visst, det tilläts en del från Kandas sida. Men handen på hjärtat? Tilläts inte en hel del tilltag från Svenskt håll också av domarna? 'Pååkningarna' på Markström kan man också diskutera. Det ser mycket ut som han söker upp situationerna och förstärker dom väldigt mycket, precis som han gör i elitserien. Nej, sverige förlorade mot ett toppat Kanada medan Sverige inte alls kom upp i den nivån man hade hoppats på.

HV-spelarna insats i turneringen som helhet är jag mycket nöjd med. Bra spel rakt igenom och faktiskt bättre defensivt spel av HV-kedjanän man från början trodde att de skulle kunna prestera. Torp stod också upp bra för det mesta och hade ett mäktigt slagskott inne som tyvärr dömdes bort. Om man ska vara lite kritisk stod Torp för lite väl mycket indianare under turneringen och i finalen blev det inte bättre, snarare tvärtom. Missade dessutom markeringen vid Kanadas 1-0. Övriga HV-spelare var också rätt bleka när det gällde som mest, i finalen.. På det stora hela ändå mer än godkänt till samtliga fyra. JVM-silver är inte fy skam heller. Framstod som en utopi för svensk del bara för ett par år sedan.

Så tråkighet #1: Måldomarskandalen i Ängelholm. Sällan har väl HV haft så odelat stöd från övriga Hockeysverige. Alla klubbars fans (förutom några få enögda Röglesupportrar), journalister, bloggar och till och med domarbasen Peter Andersson är överrens om att målet skulle ha underkänts. Förståligt i och för sig med tanke på hur uppenbart felaktigt det är. Man måste verkligen antingen vara antingen blind på riktigt eller så blundar man väldigt, väldogt hårt för verkligheten. Peter Gudmunsson VD för hockeyligan som ansvarar för ordningen med videodomare har lovat det det ska komma ett uttalande i frågan från deras håll. HV gör också vad de kan för att påtala vad de tycker om det hela.

Med lite distans och minus Rögles sista 'mål' var matchen riktigt underhållande, även om man som HV-supporter fick hjärnblödning över HVs spel i egen zon. All heder till Rögle som verkligen ville spela hockey. Jag ser de i elitserien alla dar i veckan hellre än till exempel grishockey-Mora som bara backade hem till egen blå och aldrig ens försökte spela hockey. Jag skulle verkligen inte ha något emot att möta Rögle i en kvartsfinal. Men innan vi är där så till ska vi möta Rögle åtminstone en gång till, nämligen i sista omgången av grundserien. Kan bli en mycket intressant match det också. Hur kommer HV spela om låt oss säge de är oavsett hur det går inte kan påverka sin placering medan Rögle genom vinst kan hamna över något streck. HV borde ju inte direkt lägga sig med tanke på vad som hände igår. Eller kanske de gör det? För att just få nöjet att slå ut skånelaget i kvarten. Långt dit än, men kul att spekulera i. Kan bli en mycket intressant avslutningsmatch i grundserien..

Inga kommentarer: