torsdag 15 januari 2009

Tedenby, måldomare och plexiglasbyte

En underhållande match som inte alls kändes som en i mängden var det vi fick bevittna ikväll. Det började med en riktigt välspelad jämn förstaperiod som slutade. Härifrån hittar vi också matchens prestation, Tedenbys 1-1 mål. Vi HV-supportrar har redan sett vad detta spelgeni kan uträtta. Också de som följde J-VM har förstått vilken iskonstnär han är. Frågan är om inte kvällens konstnummer verkligen presenterat Tedenby för allmänheten. Han var dessutom nära att göra ett nästan ännu mer fantastiskt mål i andra när han snurrade upp Majesky på läktarn.

Andra perioden är inte gammal när en sak vi som HV-supportrar börjar vänja oss vid händer: En tilltrasslad situation framför HVs mål och en domare som vill ringa måldomarn. Den här gången blev det friande dom för HV, dvs inget mål. Tveksamt, mycket tveksamt. Domarn blåste visserligen av ungefär exakt när pucken passerade målinjen, plus minus några hundradelar. Förvånande nog hävdar han att det inte var därför han blåste av. Han menar istället att han gjorde det för att han skulle se om pucken var inne i första läget, ett vanligt skott mot Livs benskydd. Märkligt. Skulle man ringa måldomarn för sådana situationer som standard skulle det bli många samtal per match. Nej, snarare tror jag att Sören, som i övrigt var riktigt bra faktiskt, försökte vinna tid. Skulle det vara mål då? Jag hade inte protesterat om det blivit det, men samtidigt var spelet avblåst när pucken passerade enligt domarn..

Istället fick HV göra 2-1 i powerplay en stund efter. Nu spelade HV riktigt bra. Kort efter ledningsmålet blev det ett nytt powerplay för HV. Det kändes då som att 3-1 hängde lite i luften. Då räddades Linköping av att plexit gick sönder. Ett avbrott på fem minuter som innebar att HV tappade det mesta. När matchen blåstes igång efter detta dröjde det inte många minuter innan LHC istället ledde med 3-2 efter två grova, grova misstag av HV. Först var det slarvigt pass och tappad av Laine puck som sista man i offensiv zon som LHC kunde kontra på. Misstag var det även vid 1-0 målet för Linköping förresten. Sen var det Angell, som inte hade en bra dag (när hade han det senast?) som slog ett idiotpass till en Linköpingsspelare i uppspelsfas i egen zon.

Laine kunder revanschera sig lite för sin tappade puck då han i tredje perioden gör 3-3 i numrärt underläge. 3-3 slutar matchen efter en ganska dålig tredjeperiod. Nog med misstag från HV efter andra? Inte riktigt. Puckförande spelare snubblar och det blir tre mot noll-läge(!) för Linköping. Men vem om inte Jämtin bränner den chansen. Kanske har han lite HV-sympatier kvar trots allt? Innerst inne.. I övrigt märktes Jämtin mer denna match än förra gången lagen möttes. Tacklades en del och blev också utvisad i slutet av tredje efter lite gruff med Andreas Falk.

Sammanfattningsvis: En hyfsad seriefinal även om sista halvan lämnade en del i övrigt att önska. Plus också till borta supportrarna som hördes, i synnerhet Kurre, i TVn vid flera tillfällen.